SintLucas Leven Lang Ontwikkelen

Businessmeeting Creatieve kijk op circulair ondernemen

Leven Lang Ontwikkelen

Businessmeeting Creatieve kijk op circulair ondernemen

Uitnodiging voor 11 april, 16.30 uur Microlab, Strijp-S in Eindhoven 

Bij SintLucas vinden we het belangrijk om een bijdrage te leveren aan maatschappelijke vraagstukken. Creativiteit is steeds belangrijker. Nieuwe wetgeving in duurzaamheid en circulariteit dwingen ons om op een andere, creatieve manier te leren denken. We begrijpen goed dat door de waan van de dag en drukte in een organisatie dit niet tot de dagelijkse bezigheden behoort. We nemen je met SintLucas NEXT in één avond mee om die eerste stap te zetten tijdens onze businessmeeting ‘Creatieve kijk op circulair ondernemen.’

Keynote speaker Koen Melis behaalde de 3e prijs in de Brabantse Circulaire Innovatie top 20. Ben je benieuwd hoe hij als directeur van familiebedrijf  Melis Gieterijen met CastLab inspeelt op de wens van klanten en de veranderingen in de maakindustrie? Hoe verliep het proces om tot minder afval te komen en wat is zijn sleutel voor groei? Je hoort zijn verhaal en tips tijdens de bijeenkomst.

Onze studenten hebben samen met CSU, Hensen Foliedrukkers en Zinkunie ideeën en oplossingen bedacht om restmateriaal te reduceren. Benieuwd geworden? Tijdens deze avond delen onze creatieve talenten hoe zij dit hebben aangepakt en tot welke ideeën zij gekomen zijn. Meld je kosteloos aan en laat je inspireren door wat creatieve denk en doekracht voor jouw bedrijf kan betekenen. Je ontmoet hier andere ondernemers en ontdekt de mogelijkheden van samenwerken.

Het programma  

 • 16.30 – 17.00 uur ontvangst
 • 17.15 – 18.00 uur 
  – Uitkomsten creatieve oplossingen CSU, Hensen Foliedrukkers en Zinkunie
  – Gesprek met de Brabantse Ontwikkelmaatschappij Circular Value Cente

  Loop binnen voor een gesprek met Jan Westra, programmamanager van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, Circular Value Center. Hoe begin ik is een veel gehoorde vraag rondom de circulaire transitie. Welke kansen zijn er om nieuwe circulaire businessmodellen te ontwikkelen? Wat komt er op me af en wat doe ik morgen? Jan Westra deelt tijdens deze dag bruikbare tips & tricks waarmee jij een eerste stap kunnen zetten.
  – Inspiratiesessie over Design Thinking Design Doing door Mark Herberts en Judith van den Berg van STUDIO. WHY
  40% van alle oplossingen falen in het eerste jaar, omdat niemand erop zat te wachten. Design Thinking helpt jou om je te verplaatsen in je eindgebruiker. Wat wil die persoon écht? STUDIO.WHY neemt je mee in een interactieve workshop Design Thinking. Ontdek wat deze ondernemende, innovatieve mindset doet met je resultaat.
 • 18.00 – 18.45 uur
  Walking dinner met het verhaal van Koen Melis en Lucca Kluijtmans van Melis Gieterijen en CastLab. Hoe en waarom is het familiebedrijf uit Tilburg over 25 jaar nog steeds relevant? Met meer dan 60 jaar ervaring in het vak is Melis Gieterijen een begrip in de maakindustrie. In de gieterij in Tilburg giet het bedrijf al decennia aluminium en bronzen onderdelen. Het familiebedrijf is gespecialiseerd in high mix – low volume productie en werkt voor een breed scala aan klanten in verschillende sectoren. Voorbeelden daarvan zijn de rail-infra, high tech systems, en de maritieme sector. Hiervoor zet het bedrijf met name zandgieten en matrijsgieten in als productiemethoden. Koen Melis, directeur van Melis Gieterijen, is tevens de grondlegger van CastLab. Met CastLab wilt Koen de continuïteit van de gieterij – en de vakspecifieke kennis van gieten die daarbij hoort – waarborgen. Door een positie in te nemen als dienstverlener, en de inzet van 3D-print – en 3D-scantechnieken, levert CastLab toegevoegde waarde aan haar klanten. En dat onder andere in de vorm van duurzaamheid; in plaats van massaproductie biedt de startup on-demand productie middels Rapid Casting. In samenwerking met stakeholders werkt CastLab actief aan het creëren van een circulaire keten.
 • 18.45 – 20.00 uur netwerkborrel  

Over SintLucas NEXT
SintLucas NEXT draagt met behulp van creatieve programma’s in Leven Lang Ontwikkelen bij aan de flexibiliteit en beschikbaarheid van (creatieve) professionals én stimuleert het innovatief vermogen van bedrijf en maatschappij. De vraaggestuurde programma’s zijn voor de professionele ontwikkeling van talent in MKB, ZZP-ers en creatieven, alumni en eigen medewerkers.

Heb je vragen of wil je meer informatie over SintLucas NEXT? Neem dan contact op met Brigit Heijnen via brigit@sintlucasnext.nl