SiNTLUCAS vmbo

Bliksemstage vmbo

Kennismaken met de beroepspraktijk

Bliksemstage VAN AKEN

Onze tweedejaars vmbo-leerlingen gaan deze maand allemaal op bliksemstage. Tijdens deze bliksemstage bezoeken zij verschillende (creatieve) bedrijven. Op deze manier kunnen de leerlingen zich vast oriënteren op de verschillende beroepsrichtingen.

Bedrijfsbezoek
Luke, Jesse, Luca, Dennis, Stijn, Maritt en Loet brachten afgelopen week een bezoek aan VAN AKEN Concepts, Architecture & Engineering B.V. Bij binnenkomst kregen de leerlingen een presentatie van Erik Brouwer (architect bij van AKEN) over het bedrijf. VAN AKEN is een architectenbureau. Bij een architectenbureau werken architecten die zich bezighouden met het ontwerpen van gebouwen. Voor een architect is het belangrijk goed te kijken naar de wensen van diegene die het gebouw gaan gebruiken. Wat is het doel van het gebouw? Hoe groot moet het gebouw worden en voor hoeveel mensen is het gebouw?

Tijdens de presentatie zit Stijn aandachtig te luisteren. Hij wil later namelijk zelf graag architect worden .“Als je dan in Amsterdam loopt en je ziet daar een huis staan dat jij gemaakt hebt is dat wel dik.” Na de presentatie volgde een rondleiding door het kantoor. Tijdens deze rondleiding kregen de leerlingen uitleg over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van een gebouw. En dat is veel meer dan gedacht!

Erik laat ook een aantal foto’s van gebouwen zien die VAN AKEN ontworpen heeft. Zo komen stadscafé de Vooruitgang, vakantiepark Bosrijk in de Efteling, de Heuvel Galerie en de Kennedytoren voorbij. Jesse: “daar komen wij altijd langs met de bus!” Ook het ontwerp van de Efteling-show Raveleijn maakte veel indruk. “Hebben jullie dat zo uit je hoofd ontworpen?” De leerlingen konden het bijna niet geloven. Loet: “Ik wist niet dat architecten dit ook allemaal deden, het is veel vetter dan ik eerder dacht.” Stijn wil nog graag weten hoe oud je moet zijn om stage te lopen bij VAN AKEN. Wat hem betreft begint hij hier morgen.

Aan het einde van de rondleiding werden de groep in tweeën verdeeld. De ene groep ging aan de slag met het schetsen van een vergaderruimte en de andere groep ging naar de Virtual Reality (VR) room. In de VR-room kregen de leerlingen om beurten een VR-bril op en konden zij virtueel door een 3D ontwerp van een fabriek lopen. Dit vonden de leerlingen allemaal supervet. Ook het ontwerpen van een vergaderruimte was tof om te doen. De meest bijzondere ontwerpen kwamen voorbij. Op de vraag wat de leerlingen het leukst vonden vandaag waren ze het allemaal eens: de VR-room!

Wij bedanken VAN AKEN voor deze leuke en leerzame dag!