SintLucas Decoratie- en restauratieschilder

Bijzondere vondst tijdens examenproject Lambertuskerk

Student Decoratie- en restauratieschilder aan het werk

Het einde van het examenproject van studenten van de opleiding Decoratie- en restauratieschilder in de Lambertuskerk in Helmond is in zicht. Twintig vierdejaars studenten kregen van het parochiebestuur de opdracht om de wandschilderingen op de zijpanelen in het transept van de kerk te restaureren.

Een bijzondere ontdekking

Tijdens het restauratieproject zijn er door de studenten verschillende onderzoeken uitgevoerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bouwhistorisch en bouwkundig onderzoek. Ook werd er onderzoek gedaan naar de vermoedelijke schilder Emmanuel Perey. Alle onderzoeken waren nodig om het parochiebestuur goed te adviseren over hoe zij de zijpanelen het beste konden laten restaureren door de studenten.

Docent Decoratie- en restauratie Joep Dirckx: “Net na de herfstvakantie, tijdens de restauratie van de schilderingen, ontstond er een gedeeltelijke stroomstoring achterin de kerk. De elektricien kon de storing in eerste instantie niet vinden, maar had het vermoeden dat de storing boven de gewelven van de kooromgang kon zitten. Om dit punt te bereiken was een steiger van 11 meter nodig. De storing werd gevonden, maar tot grote verbazing ook een signatuur, verborgen achter de toegangsdeur naar de gewelven. Schilders signeerde altijd hun werk in een kerk op een verborgen plek.”

Signatuur Lambert Perey

Het signatuur

Joep: “Het gevonden signatuur behoorde tot Lambertus Perey. Hierdoor ontstond een nieuw inzicht over de schilder of kunstenaar van de figuratieve afbeeldingen die de vierdejaars studenten hebben gerestaureerd in de afgelopen weken, maar ook de schilderingen van de kooromgang. Na een kort onderzoek kan het vermoeden bestaan dat de schilderingen en decoratieve motieven niet uitgevoerd zijn door Emmanuel Perey zijn, maar onder leiding van zijn zoon Lambertus Perey geschilderd zijn door, kunstschilder Gerard Jacobs, Mathieu Marie Albert Marcel Sijbe de Maroije en de gebroeders Albin en Paul Windhausen.”

“Echter in de krant “De Zuid-Willemsvaart” van 26 april 1924 staat toch duidelijk omschreven dat Emmanuel Perey het schilderwerk van de kerk in Helmond heeft uitgevoerd. Waarschijnlijk was er al sprake van een bedrijfsovername door Lambertus, maar deelde Emmanuel bepaalde hij nog steeds wat er moest gebeuren. Honderd procent weten doen we het niet, maar het blijft een bijzondere vondst en daarmee een unieke afsluiting van het restauratie project.”

Tot aan de kerstvakantie werken de studenten nog aan een aantal examenonderdelen en daarna mogen ze na de vakantie weer naar school.

In dit filmpje vertellen docenten Joep Dirckx en Henk van Goch en studenten Joelle Damen, Milou van Erven over dit bijzondere project!

Het eindresultaat

Eindresultaat muurschildering