Onderstel schoen en metselwerk vormen inspiratie

Kussens gemaakt door studenten

Studenten Creatief vakman ontwierpen kussens voor het nieuwe Schoenenmuseum in Waalwijk.

Studenten leggen de kussens in het auditorium

Foto’s: Joris Robben

In het auditorium van het Schoenenkwartier in Waalwijk liggen kussens ontworpen door studenten Creatief vakman Leer. Het ontwerp van de kussens is geïnspireerd op het onderstel van een schoen en het metselwerk van het nieuwe schoenenmuseum. Directeur Anouk van Heesch nam de kussen afgelopen vrijdag, 18 maart, in ontvangst. Ze gaf de studenten en medewerkers vervolgens een rondleiding door het voormalige gemeentehuis van Waalwijk, de nieuwe locatie van het schoenenmuseum. Eind juni gaat het open voor publiek.

Voor de inrichting van het Schoenenkwartier werd samengewerkt met diverse ontwerpers en organisaties. Ook het ambacht wilde directeur Van Heesch terug laten komen. SintLucas-studenten werken regelmatig aan opdrachten van externe opdrachtgevers. Voor hen een mooie kans om hun vakmanschap in de praktijk te brengen. De vraag van het museum kwam bij de opleiding Creatief vakman Leer terecht. In het auditorium van het Schoenenkwartier staan drie lange zwarte banken, daar liggen nu de kussens op die ontworpen en gemaakt werden door de studenten. Op krukjes in het restaurant komen nog drie andere exemplaren te liggen.

Foto-onderschrift: (van boven naar beneden) student Jim Raaimakers, Anouk van Heesch directeur van het Schoenenkwartier, studente Iris van de Kerkhof, docente Joaney Korevaar en studente Woomy Heus zitten in het auditorium op de kussens die ze zelf ontworpen hebben.

Student Jim Raaimakers over zijn ontwerp: “De vorm van mijn kussen dwingt mensen actiever te zitten, waardoor je geen kussen in je rug nodig hebt. De opdrachtgever vond het idee en concept van mijn ontwerp erg leuk.” Tegelijkertijd werden bij die vorm ook de meeste vraagtekens gezet. Zou het wel genoeg comfort geven? Jim licht toe: “Omdat het kussen een onderstel van een schoen is, loopt het schuin af.” Om het kussen op zijn plek te houden, bedacht Jim een rubberen zool. De vulling van het kussen maakte hij van stevig schuim.

Siermetselwerk
Studenten Britt van Loon en Noah Smits namen het zitgedeelte van het kussen voor hun rekening, dat is gemaakt van nubuckleer. Het patroon van dit gedeelte sluit aan op de architectuur van de nieuwe museum locatie en verwijst naar het siermetselwerk dat op verschillende plekken is aangebracht. Het leer dat de studenten gebruikten, is afkomstig van rollen die ze kregen van het Schoenenkwartier.

Museumcafé
Niet alleen in het auditorium ook op krukken in het museumcafé komen kussens te liggen die door studenten zijn gemaakt. Dit is een ontwerp van Woomy Heus en Iris van de Kerkhof. De studenten maakten met de laserprinter vormen van verschillende soorten schoenen, die op het leer zijn gelaserd.

Productie door NXT
De dertig kussens voor het auditorium werden gemaakt door studenten die werkzaam zijn voor de SintLucas NXT Conceptstore. “Ze vervaardigden eerst een prototype en na goedkeuring zijn de kussens in productie genomen. Met zijn zessen hebben ze onder begeleiding van een professional 35 vlieguren per persoon kunnen maken. Hierdoor deden ze veel werkervaring op in het vakgebied en konden zo een mooi handschrift in het Schoenenkwartier achterlaten. Met veel trots kijk ik terug op deze samenwerking, de verbinding met de arbeidsmarkt en het doorzettingsvermogen van de studenten”, vertelt Lieke Poppelaars namens NXT.​​​​​​​

In het Brabants Dagblad stond een artikel over de overhandiging van de kussen door de studenten aan het Schoenenkwartier. De online versie kun je hier lezen.