SintLucas vmbo

Bezoek minister Wiersma

Bezoek minister Wiersma

‘Als ik deze school had gedaan was ik waarschijnlijk geen minister geworden’

Dennis Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, bezocht vandaag ons vmbo. Hij was in Eindhoven op uitnodiging van CNV Onderwijs en naast een bezoek aan de GGD en het bedrijf Signify, wilde hij graag kennismaken met een VO-instelling en in gesprek gaan met docenten en leerlingen.

De keuze viel op SintLucas omdat wij met het vmbo en mbo onder één dak zijn gevestigd. Doorlopende leerlijnen is een van de speerpunten van het ministerie en dit was dan ook onderwerp van gesprek. Daarnaast wilde hij graag weten hoe het onderwijs in coronatijd heeft plaatsgevonden en welke dilemma’s de verschillen in beleid voor het vmbo en mbo opleverden.

Leerling Tijn sprak met de minister over hoe hij vanuit het vmbo met ondersteuning van Stan, zijn mentor, zijn vervolgkeuze heeft gemaakt voor een opleiding bij SintLucas. Ook kwam de ontwikkeling van keuzevakken gericht op de opleidingen bij het mbo ter sprake om op die manier leerlingen voor te bereiden op de volgende stap.

Tijn: “Ik vond het leuk om aan de minister te vertellen hoe ik een vervolgopleiding heb gekozen, hij luisterde echt naar mijn verhaal”.

Naast het gesprek kreeg de minister een korte rondleiding door de praktijkruimtes waar leerlingen onder meer bezig waren met een lessenreeks mede geschreven door ASML waar van Gogh en technologie samenkomt (Vakkanjers) en een eerstejaars klas bezig was met het aanleren van nieuwe technologieën (3d printer, lasersnijder enzovoorts).

Arjan, teamleider vmbo: “de minister was heel betrokken bij wat de leerlingen aan het doen waren en ging met ze in gesprek over hun opleiding. Zijn houding paste bij hoe wij bij het vmbo met de leerlingen omgaan.”

De minister, zelf ooit gestart op de mavo, was enthousiast over het bezoek. Met name de manier waarop het vmbo op het gebied van creativiteit en technologie samenwerkt met het mbo en met bedrijven in de regio is een voorbeeld van hoe het leerlingen kansen krijgen hun talent optimaal te ontwikkelen. “Als ik zelf op deze school had gezeten was ik waarschijnlijk geen minister geworden”, aldus de minister.

Het bezoek was een mooie gelegenheid om het SintLucas vmbo, in Den Haag, op de kaart te zetten! De minister gaat naar huis met een mooie boekenlegger die leerlingen bij het vmbo maken op de lasersnijder om leesonderwijs te stimuleren.

Foto’s: Sophie Boonstra (derdejaars student Fotografie SintLucas)