SintLucas vmbo

Anouk en Ilse doen mee aan Vakkanjer-Scout

Vakkanjer scout

Afgelopen weken hebben onze eerstejaars vmbo-leerlingen hard gewerkt aan de opdracht voor de wedstrijd Vakkanjers-Scout (techniekwedstrijd). Dit schooljaar is de opdrachtgever de Johan Cruyff Foundation. De stichting daagt de leerlingen uit om innovatieve en praktijkgerichte oplossingen te bedenken om kinderen te stimuleren meer te bewegen. De opdracht was: bedenk een nieuw ontwerp voor een supergaaf schoolplein. Het schoolplein moest vernieuwd zijn en voorzien worden van technische snufjes.

Ilse Veenstra en Anouk Bressers wonnen de voorrondes en werden schoolwinnaar namens SintLucas. Als schoolwinnaars mochten zij door naar de maakdag die 16 januari plaatsvond. Tijdens de maakdag mochten zij onder begeleiding van professionele productontwerpers hun idee tot uitvoering brengen. Ook hebben Ilse en Anouk als schoolwinnaar kans om door te gaan naar de landelijke finale “Vakkanjers Live”

Ilse: “Ons idee voor het schoolplein heet obstakelrennen. Je hebt een parcours die je vanaf het begin tot het eind helemaal moet volgen. Op het parcours zijn verschillende klimelementen op verschillende levels. Level 1 is het makkelijkst en level 10 het moeilijkst. Level 8 tot en met 10 gaat op tijd. Dan is het de bedoeling dat je er zo snel mogelijk het parcours aflegt. Als je level 10 hebt gehaald ben je de obstakelkoning of  obstakelkoningin, dan ben je de allerbeste klimmer.”

Anouk: “Ik wilde graag iets met obstakels en Ilse graag iets met een klimwand. Dit hebben we samengevoegd, zodat het een mix van beide zou worden. Daardoor zijn we ook op de naam obstakelrennen gekomen.”

De tekst gaat verder onder de foto’s. 

Anouk: “Toen we te horen kregen dat we schoolwinnaars waren kwam juf Judith ons dit vertellen. We dachten meteen YES! Dat was echt een bijzonder moment. Bij ons op school zitten natuurlijk ook heel veel andere creatieve leerlingen dus de kans dat je doorgaat is niet zo groot.”

De samenwerking verliep volgens Ilse en Anouk supergoed: “We hadden op school al heel veel samengewerkt. Ook zijn we goede vriendinnen en kunnen goed met elkaar opschieten. Als de een bijvoorbeeld iets niet goed vind kunnen we dat eerlijk tegen elkaar zeggen.”

Donderdag 16 januari zijn Ilse en Anouk naar de maakdag geweest. Hier mochten zij hun idee tot uitvoering brengen. “De voorbereidingen voor de maakdag hebben we op school gedaan. Tijdens de maakdag hadden we namelijk niet genoeg tijd om ons hele idee uit te werken. Maar door de goede voorbereiding hebben we ons project wel af kunnen maken” aldus Ilse.

Na de maakdag volgt de regiofinale. Daar presenteren de schoolwinnaars hun ontwerp wat ze tijdens de maakdag gemaakt hebben. Ilse: “Ik keek tijdens de maakdag om mij heen en ik dacht, dat moet goedkomen tijdens de regiofinale. Ik denk dat wij wel kans maken.” De winnaars van de regiofinale gaan door naar de landelijke finale “Vakkanjers Live”.

Wij wensen Anouk en Ilse alvast heel veel succes tijdens de regiofinale!

Vakkanjer scout