SintLucas Creative technologies

“Als je samen bezig bent, ben je tot meer in staat”  

Harmonie

“Hoe kunnen we vernieuwende andere elementen toevoegen aan onze uitvoeringen om die aantrekkelijker te maken?” Met die vraag speelden met name de jongere leden van de Koninklijke Stadsharmonie Phileutonia in Helmond. Tineke Hermens en Charles van Sas, leden van de orkestcommissie, en studente Eveline Pieternella vertellen hoe SintLucas-studenten deze vraag met de harmonie hebben uitgewerkt in de prachtige muzikale beleving De Hoogste liefde op 18 juni 2022.

Tineke: “We waren op zoek naar een beleving die onze muziek versterkt. We hadden al eens projecties gezien bij optredens van andere orkesten en zijn gaan kijken hoe we hier zelf invulling aan konden geven. Onze dirigent, Dirk van de Weijer, kent een docent bij SintLucas en zo is het project gaan lopen.” Binnen SintLucas gingen vier studenten van de opleiding Creative technologies met deze uitdaging aan de slag. Eveline, nu vierdejaarsstudente: “We waren meteen enthousiast over het project, omdat we er onze eigen draai aan konden geven, wat heel erg past bij onze opleiding. We zijn begonnen met het beluisteren van de twaalf muziekstukken die in de uitvoering ten gehore worden gebracht. Op basis van onze eerste impressie maakten we uitwerkingen van beelden die passen bij de verschillende stukken. Bijvoorbeeld: ‘Dit stuk geeft ons een sprookjesachtig gevoel en daar horen deze beelden bij’. Via moodboards hebben we onze eerste ideeën gepresenteerd aan de commissie en dirigent. Later in het traject presenteerden we ook aan het hele orkest. Zo kwamen we erachter wat wel en niet mogelijk was.”

Geleerd van de samenwerking

Tineke: “We hebben de studenten echt zien groeien tijdens het traject. We gaven bijvoorbeeld feedback op hun presentatie en als we hen dan later weer zagen, merkten we dat ze stappen hadden gemaakt. En wij bewaakten, samen met docent Pieter van Klaveren, de tijdsplanning, want het was een groot project met een duidelijke deadline.” Eveline geeft aan dat ze veel heeft geleerd van de samenwerking met andere partijen, zoals het orkest en bijvoorbeeld de medewerkers van Theater Het Speelhuis, waar de uitvoering plaatsvond. “De technici gaven tips over het licht waarmee we bij onze projecties rekening moesten houden. En tijdens de generale repetitie, toen we alles echt met het orkest en licht en geluid gingen uitvoeren, merkte ik hoeveel je moet overleggen om ervoor te zorgen dat het een geheel wordt. Soms vroegen we de dirigent of ze een nummer nog eens opnieuw konden spelen om er zeker van te zijn dat de muziek en beelden goed op elkaar aansloten.”

Wowgevoel

De harmonie staat voor de combinatie van muzikale kwaliteit en oog voor gezelligheid en saamhorigheid. Dit kwam ook terug in de samenwerking met de studenten. “We hebben heel gelijkwaardig met elkaar samengewerkt. Als je samen bezig bent, ben je tot meer in staat”, aldus Charles. En dat bleek bij de uitvoering op 18 juni. “We vonden het heel spannend, want alles moet tot in de puntjes kloppen. Timing van de beelden met de muziek is heel belangrijk en gelukkig is dat goed gegaan. Dan krijg je echt een wowgevoel”, zegt een enthousiaste Eveline. Ook het publiek heeft ervan genoten, wat bleek uit de positieve reacties die de harmonie na afloop ontving.

Naast Eveline werkten ook studenten Bart Atgier, Sophie Borsboom en Julian Giesen mee aan het project.

Kijk voor meer informatie over de Koninklijke Stadsharmonie Phileutonia op deze website. En bekijk hier de muzikale uitvoering.