Patty van den Elshout

Afstudeerwerk Keramiek

“Ik vond het fijn dat we bij het afstuderen zelf mochten bepalen wat we wilden maken”

Patty van den Elshout studeerde af in de richting Creatief vakman Keramiek. Ze kreeg voor de proeve van bekwaamheid, de naam voor het afstuderen bij Vormgeven en ambacht, de vrijheid om zelf te bepalen wat ze wilde maken. “Daardoor kun je alle dingen die je de afgelopen jaren geleerd hebt combineren. Het afstudeerwerk is je meest persoonlijke werk. Je ziet dat bij iedere student zijn of haar eigen stijl komt boven drijven.”

Voor de vierdejaars studente was het lastig om tot een idee voor afstuderen te komen, omdat ze zoveel mogelijkheden had. “Gelukkig hadden we best lang de tijd. Ik heb een aantal vazen en een tafel gemaakt. De vorm van de vazen loopt door in de tafel. Het werk is geïnspireerd op de natuur. Ik ben daar vanaf jongs af aan heel erg nieuwsgierig naar geweest. Ik vind het mooi hoe dingen kunnen groeien vanuit een zaadje tot een bloem of plant. Er ontstaan prachtige organische vormen. Daarom heb ik ervoor gekozen om een vorm te maken geïnspireerd op de bloembol. De tafel groeit doordat je de vazen erop zet. Tegelijkertijd weerspiegelt het ook de groei die ik heb doorgemaakt tijdens mijn opleiding.”

Patty aan het werk

Op de foto zie je Patty in het keramiekatelier bezig met haar afstudeerwerk

Uniek materiaal
Voordat ze aan de richting Vormgeven en ambacht begon, had Patty nog nooit wat van keramiek gemaakt. “Ik kwam hier op school en dacht dat ik verder zou gaan met textiel. Maar in het eerste jaar maak je kennis met alle materialen en ik vond keramiek zo gaaf om mee te werken. Het is een materiaal waar je niet snel zelf mee aan de slag gaat. Hoe je een mal maakt dat leer je niet zo makkelijk. De meeste keramisten hebben geen opleiding gehad, die hebben via cursussen hun kennis vergroot. De keramiek-opleiding van SintLucas is uniek en staat goed bekend.” Voor haar gevoel zijn de vier jaren bij SintLucas voorbij gevlogen. “Het is heel gek dat mijn studie bij SintLucas alweer is afgelopen. Het is zo snel gegaan!”

Op de foto’s zie je hoe het afstudeerwerk van Patty is ontstaan: van idee via uitvoering tot eindresultaat

Doorgroeien
Patty gebruikte haar onderzoek en haar afstudeerproduct voor de toelating bij de Design Academy in Eindhoven. “Mijn docent en beoordelaar hebben mij gestimuleerd om me aan te melden. Ook kon ik altijd bij ze terecht als ik tips of advies nodig had.’’ Waarom ze nog verder wil aan het hbo? “Ik wil nog verder studeren om door te groeien. Ik wil nooit stoppen met leren!” Patty is een van de 150 studenten die na de zomer aan de opleiding mag beginnen. “In totaal waren er 650 deelnemers aan de toelating. Ik ben heel erg trots dat ik ben aangenomen.” In de toekomst wil ze haar eigen ontwerpstudio beginnen. En dat wellicht combineren met een baan als docent handvaardigheid of keramiek.