“Het is vet om iets voor je oude opleiding te mogen maken!”

De brainstormsessies

Vier maanden lang is er hard gewerkt aan een nieuwe website voor SintLucas. Samen met Gewest13. Een creatief bureau voor branding en online media. Ze noemen zichzelf vakidioten, Brabanders in hart en nieren. En ze durven een uitdaging aan te gaan. Die uitdaging was dit keer een nieuwe website voor SintLucas. En vandaag is het zo ver: we zijn live!

Vorig jaar is SintLucas een nieuwe koers ingeslagen. Anouk Straalman, adviseur marketing & communicatie bij SintLucas: “We zijn nog steeds een vakschool voor creatief talent. Maar de wereld om ons heen verandert, bijvoorbeeld op maatschappelijk en technologisch vlak. Daar moeten we in mee. We willen vooroplopen. En dus was het na onze nieuwe campagne van vorig jaar, dit jaar tijd om de website aan te pakken”. Begin 2018 is de aanbesteding gestart. In april kwam Gewest13 als winnaar van de aanbesteding uit de bus. Tom van Eele, creative director/eigenaar van Gewest13 en bovendien oud-student van SintLucas: “Een aanbesteding of pitch is vaak een enorm document. Het is de kunst om er doorheen te kunnen kijken en te beoordelen of de opdracht past bij je bureau. In dit geval konden we zeker iets toevoegen. Als oud-studenten kunnen we een opdracht benaderen vanuit het perspectief van de student zelf. Maar als (stage)bureau hebben we natuurlijk ook ervaring uit de markt. En dan maakt één en één drie. En zeg nu eerlijk, hoe vet is het om als oud-student te mogen werken voor je favoriete opleiding waar je met veel plezier zoveel geleerd hebt?”.

Van idee naar realisatie

En zo zaten ze begin mei voor het eerst samen om tafel. Anouk: “We hebben een pittige vraag neergelegd. In mei gingen we aan de slag, eind augustus moest de website live”. Dat was af en toe flink aanpoten. Een website voor een creatieve opleiding moet er creatief uitzien, maar het mag niet ten koste gaan van de doelstelling. Tom: “Ondanks dat het resultaat creatief moet zijn, werken we heel gestructureerd naar een doel toe. In de eerste fase onderzoeken we welke onderwerpen aan bod komen en op welke vragen de website antwoord moet gaan geven. Vervolgens ontwerpen we dit eerst schetsmatig met behulp van wireframes. Deze worden getest in een klankbordgroep. Want dat wat we bedenken, moet natuurlijk wel werken!”.  “Daarna starten we pas met het design en vervolgens volgt de ontwikkeling. Maar omdat we nu maar heel weinig tijd hadden, verliepen de laatste twee fases tegelijkertijd. En dat is best een uitdaging” aldus Rob Smittenaar, designer & developer van Gewest13

 

Twee keer nadenken

De tijdsdruk was dus hoog en soms leverde dat wat grijze haren op. Ruud Luijten, developer Gewest13: “Ik ben samen met onze collega  Shari (Shari Pelkmans) uiteindelijk met development de laatste stap voor livegang. Dus soms was het wel even stressen!” Anouk, lachend: “Er zijn denk ik wel een paar potjes tafelvoetbal gespeeld in kantoor om te ontspannen?”. Er wordt hevig ‘ja’ geknikt. We hebben met z’n allen de schouders eronder gezet om een goed resultaat op te leveren, maar er kon ook gelachen worden. Tom: “Het was een fijne samenwerking. Er was vertrouwen dus we konden eerlijk tegen elkaar zijn in onze gesprekken. Soms leverde dat een discussie. Dat eindige dan altijd met een weloverwogen besluit”. Anouk: “Gewest13 triggerde ons om na te denken over de keuzes die we wilden maken. Dat zoek je in een samenwerking, iemand die je een tweede keer laat nadenken over je keuzes”. Tom: “Wij hebben mooie herinneringen aan onze tijd op SintLucas, en daar is er nu een nieuwe herinnering bijgekomen”.

We zijn live! Veel dank ook aan Anouk Neggers, Sanne Resoort en Martijn Duymelink (allen SintLucas) voor het realiseren van deze website.

Op onderstaande foto van links naar rechts: Rob, Ruud, Tom & Anouk (Foto’s: Mees van den Ekart fotografie)
Niet op de foto: Shari Pelkmans (ivm vakantie).