Studente maakt indrukwekkende documentaire

Studente Malou Rosenbrand van de opleiding Audiovisueel specialist maakte een documentaire over de Weeffabriek in Geldrop: ‘Rafelranden’ Het verweefde verhaal van de Weeffabriek.

Binnen SintLucas en op hun stage werken studenten met echte opdrachtgevers en projecten. Zo ook tijdens dit project. Malou maakte in vier maanden tijd een documentaire over de Weeffabriek, waar binnen de gemeente Geldrop veel om te doen is. (Het voormalige Hofdael is nu een plek waar mensen uit Geldrop en Mierlo op het gebied van cultuur, ontspanning en educatie met elkaar worden verbonden, maar kent nog financiële uitdagingen). We gaan met studente Malou in gesprek over haar aanpak, het proces en toekomstdromen.

Gedegen voorbereiding

Malou vertelt enthousiast: “Het maken van de documentaire was een groot project, waarin durven beginnen belangrijk was. Ik startte met een plan van aanpak. De eerste maand focuste ik me op research doen: me uit oprechte interesse verdiepen in het onderwerp en vooral connecties leggen met relevante ‘vertellers’ voor het verhaal. Vervolgens heb ik met hen afspraken gemaakt en kon ik de interviews afnemen. Tijdens zo’n interview ben je met veel dingen bezig. Mijn tip aan andere studenten is: ‘Blijf ontspannen, blijf luisteren en vertrouw op je eigen regie. Straal je dat uit, komt het echt goed.’

Objectief blijven

Bij een documentaire is het belangrijk om neutraal te blijven. Malou legt uit: “Dit onderwerp lag best ver van me af, daarom was het geen uitdaging om objectief te blijven. Wat hielp in het proces was dat ik meteen na een interview begon met spotten (verzamelen van het materiaal dat bruikbaar is). Vervolgens heb ik na alle interviews de puzzel gelegd en er één verhaal van gemaakt. Het blijft dan toch een beetje ‘Kill your darlings’. Door de voice-over heb ik tussen alle ‘puzzelstukjes’ een sterke verbinding geprobeerd te creëren. Hier kon ik mijn eigen stijl in verwerken.”

Veel belangstelling voor première

De documentaire ging in de Weeffabriek in bijzijn van betrokkenen, pers, studiegenoten en andere geïnteresseerden in première. “Die belangstelling had niet gehoeven, maar het is wel erg leuk om veel positieve reacties vanuit de zaal te ontvangen.” Binnen de pers was ‘ophef’ ontstaan doordat één interview, dat van de wethouder, is teruggetrokken. Malou licht toe: “Jammer dat dat gebeurde, want het was een eerlijk en open gesprek dat werd gevoerd vanuit goede intenties. Van de politieke discussie heb ik me verder afzijdig gehouden. Ik wilde een objectieve documentaire maken, dat een realistisch beeld schetst van de situatie. Dat is gelukt.”

Diepgaande documentaires

In de toekomst wil ze meer persoonlijke documentaires maken waar ze de diepte in kan. “Ik wil met mijn hart documentaires maken, waarin ik alle vrijheid ervaar en mensen kan raken en verwonderen door vanuit een nieuw perspectief naar thema’s te kijken. Het is een droom om na SintLucas aangenomen te worden op de Filmacademie in Amsterdam bij ‘regie documentaire’. Alles dat ik nu heb geleerd, neem ik zeker mee. Daar ben ik mijn docent en mentor Pierre van der Sanden, maar ook contactpersoon Hannie Derks binnen de Weeffabriek dankbaar voor. ”