Vere finaliste verhalencompetitie

Vere Maas

Vere Maas (15), derdejaars vmbo-leerlinge, stond op 12 juni  in de finale van de verhalencompetitie van Randstad Onderwijs. De verhalen van de twintig finalisten, zijn gebundeld in een boekje met als titel ‘Wat doe je morgen’. Vere haalde net niet de top-3. “We zijn bijzonder trots op haar prestatie, want van de 1.700 inzendingen haalde ze toch maar mooi de finale”, aldus docente Loes Griffioen.

Het thema van de wedstrijd was ook ‘Wat doe je morgen’. Vere vertelt waar haar inzending over gaat: “Ik heb een verhaal geschreven over de wereld die aan het veranderen is door de technologie. Ook gaat het over mensen die het moeilijk hebben.” Ze wil met haar tekst mensen aan het denken zetten. “Ik heb vooral vragen gesteld en nog niet echt een antwoord daarop gegeven.”

Taal en teksten
Vere is verrast dat ze is uitgekozen. Wel vindt ze het leuk om met taal en teksten bezig te zijn. “Ik wist al wel dat ik makkelijk dingen opschrijf en dat ik goed kan argumenteren en formuleren. Ik denk dat ik dat van mijn moeder heb.” In haar creatieve werk, gebruikt Vere vaker teksten. “We zijn nu bezig met een schoolopdracht binnen het thema ‘My message to the world’. Ik heb gekozen voor het onderwerp body positivity. Ik wil sterke, positieve woorden rondom dit onderwerp op een lichaam schilderen en dat fotograferen.”

Blijven schrijven
Docente Loes Griffioen zette de wedstrijd uit onder haar leerlingen. Ze vertelt waarom: “Als docent Nederlands vind ik het belangrijk dat leerlingen blijven schrijven. We gebruiken die pen helaas nauwelijks meer! Door mee te doen aan deze competitie wil ik de leerlingen stimuleren om hun gedachtes en gevoelens op een creatieve manier van zich af te schrijven. We vinden het bij SintLucas belangrijk dat de leerlingen de kans krijgen om hun creatieve talent te ontwikkelen!”

Voorlezen
Tijdens de finale worden drie winnaars uitgeroepen. Of Vere haar verhaal ook voor de jury moet voorlezen, dat weet ze nog niet. “In de klas heeft juffrouw Loes dat voor mij gedaan.” Samen met een klasgenootje, haar moeder en oma en de docente Nederlands reist ze 12 juni af naar Diemen naar het hoofdkantoor van Randstad. De verhalenwedstrijd is bedoeld voor scholieren van de middelbare school (vmbo, havo, vwo) en het mbo in de leeftijd van 11 tot 18 jaar. Meer info kun je vinden op deze pagina 

Vere Maas tijdens finale