Stage Podium- en evenemententechniek

"Je kan zoveel doen met licht en geluid"

Stage E'Tyshra Vugts bij Theater de Schalm

Derdejaars student Podium- en evenemententechniek E’Tyshra Vugts loopt op dit moment stage bij Theater de Schalm in Veldhoven. Stagelopen in een theater verloopt op dit moment anders dan normaal. Benieuwd hoe E’Tyshra dit ervaart en wat zij allemaal mag doen tijdens haar stage? Wij vroegen het haar.

Backstage

E’Tyshra: “Toen ik op mijn middelbare school tijdens een muziekavond in aanraking kwam met het theater vond ik dat meteen heel erg leuk. Toen ik die avond backstage mocht helpen wist ik het zeker. Ik wilde na het bepalen van mijn vmbo-diploma zelf aan de slag met licht en geluid. Ik ben op zoek gegaan naar opleidingen op dit gebied en ben zo uiteindelijk bij SintLucas terechtgekomen.”

Je kan zoveel doen met licht en geluid

Tijdens de opleiding Podium- en evenemententechniek leer je hoe je podium- licht en geluidsplannen maakt. Je installeert geluidsapparatuur, regelt de lichtshow en verzorgt de changementen en techniek op het podium. “Je kan zoveel doen met licht en geluid, dat is ook wat ik zo leuk vind aan deze opleiding. Tijdens de praktijklessen krijg je veel vrijheid en mag je zelf experimenteren”, aldus E’Tyshra.

Een theaterstage

“In het derde leerjaar loop je stage. Ik wist al vrij snel dat ik in het theater stage wilde gaan lopen. Ik heb contact opgenomen met Theater de Schalm in Veldhoven. Naar aanleiding van dit contact heb ik gesolliciteerd en ben ik aangenomen. Ik zit hier nu helemaal op mijn plek!

Op dit moment vinden er veel livestream plaats in het theater en huren mensen het theater voor online evenementen (zoom meetings en online vergaderingen). Tijdens mijn werkdag ben ik vooral bezig met het maken van licht- en geluidsplannen, het verzorgen van livestreams en help ik met de opbouw- en afbouw van verschillende podiumelementen. Daarnaast help ik mensen die het theater hebben gehuurd met hun licht en geluid. Bijvoorbeeld met het maken van een kleurkeuze voor de lichtshow. Het is echt een superleuke stage waar ik veel kan leren en goede begeleiding krijg!”

Stage E'Tyshra Vugts bij Theater de Schalm