Vormgeven & ambacht

Een hippe hoed, maatschoenen, een servies of een restauratieproject? Binnen de richting Vormgeven & Ambacht leer je unieke, exclusieve objecten maken. In het eerste jaar van de richting Vormgeven & Ambacht maak je kennis met verschillende materialen en technieken. Je doet ervaring op met leer, textiel, keramiek, glas en de technieken van decoratie en restauratie. Je leert hoe je met de materialen, technieken en gereedschappen producten maakt. Na het oriëntatiejaar ga je jezelf op basis van je interesses en resultaten specialiseren in een van de volgende ambachtelijke opleidingen:

Creatief vakman leer
Een scala aan producten en toepassingen van leer of alternatieve materialen. Van tassen en schoenen tot diverse accessoires bijvoorbeeld laptopcovers en (gereedschap)etuis. Je maakt hierbij eigen ontwerpen of werkt in opdracht van een klant.

Creatief vakman textiel
Je leert technieken zoals (machinaal) breien, weven, tuften, dessins ontwerpen en hoeden maken. Je maakt producten voor in de mode, interieur, textielindustrie en kunst. De ene keer maak je iets voor jezelf en een andere keer in opdracht van een klant.

Creatief vakman keramiek
Je maakt unieke producten, objecten of een kleine serie van keramiek. Van serviesgoed zoals mokken en borden tot interieurproducten zoals vazen. Ook bouwmaterialen of een kunstwerk voor een expositie of cadeau behoren tot de mogelijkheden. De nadruk ligt op modelleren en het gebruik van mallen om producten van keramiek te gieten.

Creatief vakman glas
Je ontwerpt en maakt glas-in-lood ramen of je restaureert bestaande glas-in-lood ramen uit oude en/of monumentale gebouwen. Soms werk je in opdracht van een klant. Die opdrachten kunnen bestaan uit nieuwe glas-in-lood ramen, restauratieprojecten of warmglas objecten. Denk bij dit laatste aan unica’s of kleine series relatiegeschenken.
Alles over Creatief vakman

Decoratie- en restauratieschilder
De ambachtelijke opleiding tot decoratie- en restauratieschilder waarbij alles draait om decoratief schilderen en restaureren. Denk aan muurschilderingen in of op gebouwen. Of schilderingen die attracties op een themapark tot leven brengen.
Alles over decoratie- en restauratieschilder

Start jij jouw carrière als creatief vakman of restauratie- of decoratieschilder?

Wil jij jouw carrière starten met de richting Vormgeven & ambacht? Lees dan meer over de aanmeldprocedure of vraag informatie aan.