Ruimtelijk vormgeven

Het interieur van die waanzinnige winkel? Het decor van je favoriete festival? Of de set van die niet te missen Netflix-serie? Als ruimtelijk vormgever geef je vorm aan ruimtes, zoals het inrichten van een woonkamer of winkel(etalage).

Ook ontwerp je producten en objecten zoals meubels of gebruiksvoorwerpen. Het eerste jaar van de opleiding is een oriëntatiefase. Vanaf leerjaar 2 specialiseer je je in een van de richtingen Interieur, Styling, Product of Event. In de laatste fase van de opleiding kun je je verder specialiseren in jouw gekozen richting of kies je voor verbreding door richtingen te combineren.

Altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en bewust van jouw rol als vormgever in de maatschappij, hebben jouw ontwerpen de toekomst.

 

Cluster

 • Ruimtelijk Vormgeven

Opleidingsduur en -niveau

 • 4 jaar

 • 3 jaar: Verkort-traject havo/vwo

 • Niveau 4

Richting

 • Interieur

 • Event

 • Product

 • Styling

Locaties

 • Boxtel

Toelatingseisen

 • Minimaal diploma vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg

 • Overgangsbewijs van havo 3 naar 4

Diploma

 • Ruimtelijk vormgever

 • Crebonummer opleiding: 25811

Kosten

 • Op deze pagina vind je meer informatie over kosten voor de opleiding.

Wat doe en maak ik?

Wat doe en maak jij binnen de vier richtingen?

Event
Je ontwerpt en maakt onder andere decors voor festivals of theater, beursstands voor bedrijven, exposities voor musea en bedrijfs- en productpresentaties. Binnen de richting Event leer jij met tijdelijke ruimtes een blijvende indruk te maken.

Styling
Als fotostylist richt je je op editorial-, fashion-, product- of foodstyling of op setdressing. Een visual merchandiser ontwerpt de hele winkelpresentatie. Een etaleur richt zich op etalages en presentaties in de winkel. Denk bij eventstylist aan pop-up events, bruiloften of bedrijfsevenementen.

Product
Als meubelvormgever ontwerp je (verplaatsbare) meubels voor kantoren, huizen of buitenruimtes. Een displayvormgever ontwerpt objecten die een product promoten. Ook kun je denken aan het ontwerpen van objecten zoals huishoudelijke voorwerpen of relatiegeschenken en aan verpakkingen voor (non-)foodproducten.

Interieur
Je ontwerpt interieurs voor onder andere woonhuizen, kantoren of horeca. Daarnaast ontwerp je maatwerk meubels voor interieurs, zoals een barmeubel of wandkast. Ook het vormgeven van een entree, gevel of andere buitenruimte behoort tot de mogelijkheden.

Wat leer ik?

Je ontwikkelt kennis en vaardigheden op het gebied van ontwerpen, compositie-, kleur- en materialenleer, (technisch) tekenen, concepting, communicatie, fotografie en leert digitale tekenprogramma’s zoals SketchUp. Ook is er veel aandacht voor het gebruik van nieuwe technologieën, 3D-printing en VR/AR. Uiteraard staan ook algemene vakken als Nederlands, Engels en rekenen op het programma en krijg je kunstgeschiedenis en burgerschap.

Waar loop ik stage?

Afhankelijk van je interesse en leerwensen kies je voor een stageplek bij bijvoorbeeld een interieurarchitect, een bedrijf op het gebied van productvormgeving, interieurvormgeving of meubeldesign of een stylingbureau, een winkelbedrijf of een plek in de media-, mode- of evenementenbranche. Bekijk hier het filmpje van de stage van Renske bij KingKongs

Wat moet ik kunnen en leuk vinden?

Als ruimtelijk vormgever heb je gevoel voor ruimte, functie en sfeer. Ook kun je je goed verplaatsen in de doelgroep en vind je het leuk om eisen en wensen te vertalen naar een passend ontwerp. Je kent de toepassing en eigenschappen van materialen en hebt oog voor duurzaamheid. Natuurlijk is ook ruimtelijk inzicht noodzakelijk en heb je gevoel voor communicatie en commercie. Het volgen van trends is jouw tweede natuur en je kunt deze vertalen naar verschillende stijlen. Tot slot ben je goed in plannen en organiseren.

Wat kan ik na SintLucas?

Na deze opleiding kun je aan de slag als interieurontwerper, projectinrichter, interieurstylist, meubelvormgever, productvormgever. Stylisten zijn werkzaam voor de reclame-, winkel-, mode- en interieurbranche. Eventvormgevers vaak bij standbouwbedrijven, event- of festivalorganisaties.

Wil je doorstuderen? Dan ben je van harte welkom bij een groot aantal kunstacademies of andere hbo-opleidingen op het gebied van vormgeving.

Oud-student Lotte van den Broek studeerde Ruimtelijk vormgeven Event bij SintLucas en werkt nu als Decor ontwerper bij ROXXI in Best. Bekijk haar verhaal hier.

Extra uitdaging?

Bachelor 3D Design
Zoek je naast je mbo-opleiding extra uitdaging? Dan kun je vanaf het derde jaar kiezen voor de Bachelor-opleiding 3D Design. Je haalt dan je mbo-diploma en Britse Bachelor in vier jaar. Klik hier voor meer informatie.

Verkort traject havo/vwo
Doe je dit schooljaar eindexamen havo/vwo, of heb je je diploma al? Dan kun je de opleiding Ruimtelijk Vormgeven versneld in drie in plaats van in vier jaar afronden. Klik hier voor meer informatie.

Toelating?

Je wordt niet automatisch na je aanmelding aangenomen. Voor de opleiding Ruimtelijk Vormgeven geldt een toelatingsprocedure met een aantal verplichte activiteiten. Naast de juiste vooropleiding en verplichte activiteiten selecteren we op de aanvullende eis creatieve aanleg. Het studiekeuzeadvies dat we twee weken na de toelatingsprocedure via e-mail geven, is bindend. SintLucas beslist of je wel of niet met de opleiding mag starten. Heb je een vraag hierover, stuur dan een mailtje naar aanmelding@sintlucas.nl.

Studieopbouw Ruimtelijk vormgeven

De opleiding bestaat uit 3 fasen, die verdeeld zijn over 4 leerjaren. De oriëntatiefase is de eerste fase. Hierin oriënteer je je op de breedte van het gebied Ruimtelijk Vormgeven en maak je kennis met de 4 richtingen daarbinnen: styling, interieur, event en product. Naast het beroepsgerichte onderwijs krijg je les in de algemene vakken kunst, burgerschap, Nederlands, Engels en rekenen. In het beroepsgerichte onderwijs krijg je levensechte praktijkopdrachten en vaardigheidstrainingen die je gereedschapskist als ruimtelijk vormgever vullen. Je maakt ook kennis met de beroepspraktijk door middel van een snuffelstage.

Aan het einde van de Oriëntatiefase heb je een keuze gemaakt in welke richting je je wilt verdiepen: product, event, interieur of styling. Het beroepsgerichte onderwijs is helemaal gericht op jouw specialisatie. Daarnaast kies je voor een aantal keuzedelen en masterclasses. Ook heb je nog les in de algemene vakken, waarvan je er een aantal afsluit met een examen. Deze fase rond je af met een stage van een half jaar in jouw gekozen richting.

 

Nu je je gespecialiseerd hebt in een richting kun je er voor kiezen je nóg verder te specialiseren in je richting of meer te verbreden door richtingen te combineren. Het onderwijs bestaat uit projecten met echte opdrachtgevers, keuzedelen en masterclasses. Het vak kunst wordt ook in deze fase nog aangeboden. Bijna aan het einde van deze fase loop je een stage waarin je je profileert op basis van door jou gemaakte keuzes.

Studieopbouw Ruimtelijk vormgeven

Meer weten?
Vraag de brochure aan

Meer opleidingen