Open dag mbo 3 november. Meld je aan!

Creatief
vakman

Binnen de opleiding Creatief vakman werk je veel met je handen. Je bedenkt, ontwerpt en maakt unieke producten. Naast de uitvoering van eigen ideeën, werk je ook in opdracht van een klant.

Binnen je vakgebied leer je diverse technieken kennen, gebruik je verschillende machines en diverse soorten gereedschap om kwalitatief goede producten te maken.

Heb je interesse in de opleiding Creatief vakman? Meld je dan aan voor het cluster Vormgeven & Ambacht. Na het oriëntatiejaar, waarin je ook vaardigheden leert en kennis opdoet van decoratie- en restauratieschilderen, kun je je specialiseren als Creatief vakman glas, keramiek, leer of textiel.

 

Open dagen

  • 3 november 2024 en 15 februari 2024

Studiekeuzeavonden

  • Een studiekeuzeavond is een avond waarop je kennismaakt met onze school en mbo-opleidingen. Een studiekeuzeavond is kleinschaliger opgezet dan een open dag. Onze studiekeuzeavonden vinden plaats op:  26 november, 21 januari, 25 februari, 25 maart, 17 april en 3 juni van 17.00 – 20.00 uur.

Cluster

  • Vormgeven & Ambacht

Opleidingsduur en -niveau

  • 4 jaar

  • Niveau 4

Richting

  • Glas

  • Keramiek

  • Leer

  • Textiel

Locatie

  • Boxtel

Toelatingseisen

  • Minimaal diploma vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg

  • Overgangsbewijs van havo 3 naar 4

Diploma

  • Creatief vakman

  • Crebonummer opleiding: 25548

Kosten

  • Op deze pagina vind je meer informatie over kosten voor de opleiding

Wat doe ik?

Tijdens deze opleiding ben je veel te vinden in onze ateliers. Hier werk je aan opdrachten waarbij je leert om van een ontwerp een hoogwaardig product te maken. Soms maak je zelfs een kleine serie. Je start met een schets van je ontwerp en maakt een technische tekening. Vervolgens ga je aan de slag met de materialen en experimenteert hiermee. Je werkt met verschillende machines en gereedschappen. Het is een opleiding waarin modern vakmanschap centraal staat en je leert werken met een combinatie van handwerk- en digitale technieken.

Wat maak ik?

Wat maak jij binnen de vier richtingen?

Glas
Je ontwerpt en maakt glas-in-lood ramen of je restaureert bestaande glas-in-lood ramen uit oude en/of monumentale gebouwen. Soms werk je in opdracht van een klant. Die opdrachten kunnen bestaan uit nieuwe glas-in-lood ramen, restauratieprojecten of warmglas objecten. Denk bij dit laatste aan unica’s of kleine series relatiegeschenken.

Keramiek
Je maakt unieke producten, objecten of een kleine serie van keramiek. Van serviesgoed zoals mokken en borden tot interieurproducten zoals vazen. Ook bouwmaterialen of een kunstwerk voor een expositie of cadeau behoren tot de mogelijkheden. De nadruk ligt op modelleren en het gebruik van mallen om producten van keramiek te gieten.

Leer
Een scala aan producten en toepassingen van leer of alternatieve materialen. Van tassen en schoenen tot diverse accessoires bijvoorbeeld laptopcovers en (gereedschap)etuis. Je maakt hierbij eigen ontwerpen of werkt in opdracht van een klant.

Textiel
Je leert technieken zoals (machinaal) breien, weven, tuften, dessins ontwerpen en hoeden maken. Je maakt producten voor in de mode, interieur, textielindustrie en kunst. De ene keer maak je iets voor jezelf en een andere keer in opdracht van een klant.

Wat leer ik?

Je ontwikkelt kennis en vaardigheden op het gebied van tekenen, ontwerpen, materiaalkennis, ambachtelijke- en digitale technieken en werkmethoden, kostprijsberekening, ondernemerschap en digitale vaardigheden. Uiteraard horen ook algemene vakken als Nederlands, Engels en rekenen tot het programma.

Waar loop ik stage?

Je kiest een stageplek die aansluit bij jouw richting, interesses en leerwensen. Dit kan een atelier zijn gespecialiseerd in glas, textiel of keramiek, een textiel- of schoenenfabrikant, een modelabel, een interieurbedrijf, een werkplaats in de orthopedie of bijvoorbeeld een organisatie die bekleding maakt voor de auto- of botenindustrie. Student Creatief vakman leer Sjors liep stage bij Cools Bekledingen. Bekijk hier een video van de stage van Sjors. Studenten Creatief vakman textiel Moos en Sophie liepen stage bij het TextielMuseum. Bekijk hier de video van de stage van Moos en Sophie.

Wat moet ik kunnen en leuk vinden?

Je hebt gevoel voor materialen en vormgeving en beschikt over ruimtelijk en technisch inzicht. Ook volg je de ontwikkelingen op het gebied van design, interieur, mode en duurzaamheid. Je werkt graag met je handen, kunt een (digitaal)ontwerp vertalen naar een eindproduct en durft te experimenteren met materialen en nieuwe en innovatieve technieken. Herken jij jezelf hierin? Dan is de kans groot dat er een Creatief vakman in je schuilt!

Wat kan ik na SintLucas?

Je kunt je eigen onderneming starten, gaan werken bij bijvoorbeeld een atelier of in het bedrijfsleven. Ook doorstuderen aan een hbo-opleiding, zoals een kunstacademie, opleiding voor productontwerp, design, interieur of lerarenopleiding voor creatieve vakken, behoort tot de mogelijkheden.

Toelating

Je wordt niet automatisch na je aanmelding aangenomen. Voor de opleidingen binnen het cluster Vormgeven & Ambacht geldt een toelatingsprocedure met een aantal verplichte activiteiten. Naast de juiste vooropleiding en verplichte activiteiten, selecteren we op de aanvullende eis creatieve aanleg. Het studiekeuzeadvies dat we twee weken na de toelatingsprocedure via e-mail geven, is bindend. SintLucas beslist of je wel of niet met de opleiding mag starten. Heb je een vraag hierover, stuur dan een mailtje naar aanmelding@sintlucas.nl.

Meer weten?
Vraag de brochure aan

Meer opleidingen