Open dag mbo 15 februari. Meld je aan!

Creatief
vakman

Werk jij graag met je handen? Bedenk, ontwerp en maak jij graag unieke producten? Bekijk dan onze opleiding creatief vakman.

Binnen je vakgebied leren wij je diverse technieken, machines en gereedschap te gebruiken om kwalitatief goede producten te maken. Van glas-in lood tot leren sneaker.

Heb je interesse in de opleiding Creatief vakman? Meld je dan aan voor het cluster Vormgeven & Ambacht. Na het oriëntatiejaar, waarin je ook vaardigheden leert en kennis opdoet van decoratie- en restauratieschilderen, kun je je specialiseren als Creatief vakman glas, keramiek, leer of textiel.

 

Open dagen

  • 15 februari 2024

Studiekeuzeavonden

  • Een studiekeuzeavond is een avond waarop je kennismaakt met onze school en mbo-opleidingen. Een studiekeuzeavond is kleinschaliger opgezet dan een open dag. Onze studiekeuzeavonden vinden plaats op:  21 januari, 25 februari, 25 maart, 17 april en 3 juni van 17.00 – 20.00 uur.

Cluster

  • Vormgeven & Ambacht

Opleidingsduur en -niveau

  • 4 jaar

  • Niveau 4

Richting

  • Glas

  • Keramiek

  • Leer

  • Textiel

Locatie

  • Boxtel

Toelatingseisen

  • Minimaal diploma vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg of overgangsbewijs havo 3 naar 4

Diploma

  • Creatief vakman

  • Crebonummer opleiding: 25548

Kosten

  • Op deze pagina vind je meer informatie over kosten voor de opleiding

Wat doe ik?

Tijdens de creatief vakman opleiding ben je veel te vinden in onze ateliers. Hier leer je van een ontwerp, een hoogwaardig product te maken. Soms maak je zelfs een kleine serie.

Je start met een schets van het ontwerp en maakt een technische tekening. Vervolgens ga je aan de slag met de materialen en experimenteert hiermee. Je werkt met verschillende machines en gereedschappen. Zo leer je een breed scala aan technieken, zowel handwerk- als digitale technieken. Het is dus echte vakopleiding waarin modern vakmanschap centraal staat.

Wat maak ik?

Wat maak jij binnen de vier richtingen van creatief vakman:

Glas
Binnen deze richting leer je het ontwerpen en restaureren van glas-in-lood ramen. Dit kan een nieuw ontwerp zijn of een restauratie van een raam uit een oud (en/of monumentaal) gebouw. Soms werk je in opdracht van een klant. Die opdrachten kunnen bestaan uit nieuwe glas-in-lood ramen, restauratieprojecten of warmglas objecten. Denk bij dit laatste aan unica’s of kleine series relatiegeschenken..

Keramiek
Je maakt unieke producten, objecten of een kleine serie van keramiek. Van serviesgoed zoals mokken en borden tot interieurproducten zoals vazen en schalen. De nadruk ligt op het maken van modellen en mallen om keramische producten in oplagen te kunnen produceren. Je werkt met ambachtelijke technieken zoals: draaien, boetseren, gieten en glazuren. Daarnaast werk je ook met hedendaagse technieken zoals 3D print.

Leer
Een scala aan producten en toepassingen van leer of alternatieve materialen. Van tassen en schoenen tot diverse accessoires bijvoorbeeld laptopcovers en (gereedschap)etuis. Je maakt hierbij eigen ontwerpen of werkt in opdracht van een klant.

Textiel
Je leert technieken zoals (machinaal) breien, weven, tuften, dessins ontwerpen en hoeden maken. Je maakt producten voor in de mode, interieur, textielindustrie en kunst. De ene keer maak je iets voor jezelf en een andere keer in opdracht van een klant.

Wat leer ik?

Tijdens de opleiding Creatief vakman ontwikkel je kennis en vaardigheden op het gebied van tekenen, ontwerpen, materiaalkennis, ambachtelijke- en digitale technieken en werkmethoden, kostprijsberekening, ondernemerschap en digitale vaardigheden. Uiteraard horen ook algemene vakken als Nederlands, Engels en rekenen tot het programma.

Waar loop ik stage?

Je kiest een stageplek die aansluit bij jouw richting, interesses en leerwensen. Dit kan een atelier zijn gespecialiseerd in glas, textiel of keramiek, een textiel- of schoenenfabrikant, een modelabel, een interieurbedrijf, een werkplaats in de orthopedie of bijvoorbeeld een organisatie die bekleding maakt voor de auto- of botenindustrie.

Student Creatief vakman leer Sjors liep stage bij Cools Bekledingen. Bekijk hier een video van de stage van Sjors. Studenten Creatief vakman textiel Moos en Sophie liepen stage bij het TextielMuseum. Bekijk hier de video van de stage van Moos en Sophie.

Wat moet ik kunnen en leuk vinden?

Je hebt gevoel voor materialen en vormgeving en beschikt over ruimtelijk en technisch inzicht. Ook volg je de ontwikkelingen op het gebied van design, ambacht, interieur, mode en duurzaamheid. Je werkt graag met je handen, je kunt een (digitaal)ontwerp vertalen naar een eindproduct en durft te experimenteren met materialen en nieuwe en innovatieve technieken.

Herken jij jezelf hierin? Dan is de kans groot dat er een Creatief vakman in je schuilt!

Wat kan ik na SintLucas?

Na de creatief vakman opleiding kun je een eigen onderneming starten, gaan werken bij bijvoorbeeld een atelier of in het bedrijfsleven. Ook doorstuderen aan een hbo-opleiding, zoals een kunstacademie, opleiding voor productontwerp, design, interieur of lerarenopleiding voor creatieve vakken, behoort tot de mogelijkheden.

Hoe werkt de aanmelding en toelating

Je meldt je vanaf 1 november 2024 via onze website aan voor de opleiding van jouw keuze. Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een matchingsgesprek bij SintLucas. Tijdens een gesprek met een docent en student van de opleiding van jouw keuze kijken we samen of jij en SintLucas een match zijn. We hebben vooral een open en ontspannen gesprek, zodat jij een goede studiekeuze kunt maken. Als voorbereiding op het gesprek kun je (creatief) werk meenemen. Ook is het mogelijk om een opdracht te maken. Na het gesprek ontvang je een studieadvies.  Dit advies kan positief zijn (wij denken dat je bij SintLucas en de opleiding past) of negatief (wij denken dat een andere school en opleiding beter bij jou passen). Ook met een negatief advies ben je toelaatbaar bij SintLucas. We vertrouwen erop dat jij met ons advies een goede studiekeuze maakt. Lees hier meer over aanmelding en toelating.

Heb je een vraag hierover, stuur dan een mailtje naar aanmelding@sintlucas.nl.

Meer weten?
Vraag de brochure aan

Meer opleidingen