Open dag 2 november 2025

Leerroute Ä6

De persoonlijke leerroute Mediavormgeven (voorheen Ä6) is een nieuwe onderwijsvorm binnen SintLucas waarin maximale ruimte is voor jouw leerproces. Je maakt zelf keuzes als het gaat om projecten, je leerplek en bijvoorbeeld je tijdsindeling. In deze leerroute tot mediavormgever is persoonlijk leren het uitgangspunt.

Experimenteren met verschillende media vanuit een doel dat je zelf stelt. Een game vormgeven, de branding van jouw eigen kledingmerk, vanuit jouw passie voor muziek een installatie of videoclip ontwikkelen of een samenwerking aangaan om je eigen bedrijf als mediavormgever op te zetten.

Open dag

  • 2 november 2025 10.00 – 16.00 uur

    31 januari 2026 10.00 – 16 uur

Studiekeuzeavonden

  • Een studiekeuzeavond is een avond waarop je kennismaakt met onze school en mbo-opleidingen. Een studiekeuzeavond is kleinschaliger opgezet dan een open dag. Onze studiekeuzeavonden vinden plaats op: 10 maart, 16 april en 19 mei 2026.

Cluster

  • Vormgeven, Media & Technologie

Opleidingsduur

  • 4 jaar (met de mogelijk om te versnellen of vertragen)

Locaties

  • Eindhoven en Boxtel

Toelatingseisen

  • Tijdens de opleiding Mediavormgeven kan je kiezen voor de persoonlijke leerroute. Het instroommoment voor deze leerroute is twee keer per jaar. Als je start bij de leerroute, kun je vier weken proefdraaien om te kijken of deze onderwijsvorm bij je past. Je kunt altijd terug naar het reguliere onderwijs.

Diploma

  • Mediavormgever

  • Crebonummer opleiding: 25633

Publicatie nominatie onderwijspremie

Vanaf de beginfase zijn diverse onderzoekers betrokken geweest bij de ontwikkeling van de persoonlijke leerroute. Deze ontwikkeling heeft zich gestaag voortgezet middels samenwerkingen met het practoraat betekenisvolle creativiteit van SintLucas, MBO2030, MU hybrid arthouse en Ruimtemakers van Nimeto. We richten ons op verschillende onderwijskundige aspecten: formatief toetsen, dialogisch valideren, zelfregulerend leren, feedback, positioneren en profileren en coaching. Vanaf de ontwerpfase van de leerroute, van september 2021, is Rachelle van Harn als  onderzoeker betrokken geweest bij de wetenschappelijke ondersteuning van de leerroute. Het huidige onderzoek en onze werkwijze heeft geresulteerd in verschillende publicaties die je hiernaast kan downloaden. Ook horen hier de volgende drie video’s bij: video Ä6, video Dwalen, Video Beeldkrakers.

Wat doe ik?

Studenten ontwikkelen zich tot mensen die binnen en buiten SintLucas zelfstandig experts aanspreken, samenwerkingen aangaan en inspiratie delen. Mensen met creatief zelfvertrouwen, die kritisch denken, weerbaar zijn en volledig eigenaar van hun eigen leerproces.

Jouw interesses en motivatie bepalen je leerroute, welke projecten je doet, waar en met wie. De opleiding hecht zich niet aan specifieke media of creatieve disciplines. Je ontwikkelt beroepsgerichte vaardigheden door keuzes te maken binnen de gehele breedte van de creatieve sector, zoals: beeldonderzoek, typografie, kleur, interactie, geluid en 3D-vormgeving.  Algemene vakken, zoals rekenen, Nederlands en Engels, dagen je uit om het geleerde toe te passen binnen je projecten.

Hoe leer ik?

Je stelt zelf je leerdoelen op, doet ervaringen op en reflecteert daarop op in je leerplan. Zo bouw je aan jouw eigen portfolio.

Met je leervragen kun je terecht bij docenten en experts binnen SintLucas of bijvoorbeeld in het bedrijfsleven. Bovendien doe je ervaringen op in het werkveld tijdens stage en projecten. Ook kun je kiezen uit een breed aanbod van masterclasses, workshops, trainingen en excursies binnen en buiten SintLucas om je kennis en vaardigheden te vergroten.

Hoe word je begeleid?

De persoonlijke leerroute kent geen klassen, maar kerngroepen. Een kerngroep bestaat uit zes tot tien studenten van verschillende leeftijden en met verschillende interesses, die van en met elkaar leren. Je hebt regelmatig gesprekken met je kerncoach.

Wanneer en waar leer ik?

Je hebt geen vast rooster, maar je werkt agenda gestuurd met een aantal vaste momenten waarbij we samen leren.

Na SintLucas, wat dan?

We gaan bij de persoonlijke leerroute samen aan de slag om je creatieve skills en persoonlijke vaardigheden, zoals creatief zelfvertrouwen, te ontwikkelen, waardoor je na je opleiding met overtuiging het werkveld instapt of begint aan een volgende studie. Van grafisch vormgever tot interaction designer, van filmmaker tot organisator van kunstzinnige events, alles is mogelijk. De waarde van je diploma wordt bepaald door je portfolio, waarmee jij jezelf kunt profileren en positioneren binnen het creatieve werkveld.

Hoe werkt de aanmelding en toelating?

Heb je interesse om te starten bij deze leerroute, meld je dan aan voor de opleiding Mediavormgeving. Lees hier meer over de aanmelding en toelating.

Het instroommoment voor de persoonlijke leerroute is twee keer per jaar. Als je start bij deze leerroute, kun je vier weken proefdraaien om te kijken of deze onderwijsvorm bij je past. Je kunt altijd terug naar het reguliere onderwijs.

In de praktijk

Expositie Dutch Design Week

Studenten van de leerroute kregen de mogelijkheid om hun eigen werk te laten zien tijdens de Dutch Design Week. Hiervoor werkten sommige samen met studenten van de design academie in The Glassroom in het centrum van de stad waar vaker werk te zien zal zijn!

En in de expositie Guess What die tijdens de hele DDW te zien was, lieten studenten van het bachelortraject Visual communication/3D Design, leerroute Ä6 en Ruimtelijke vormgeving zien waaraan ze afgelopen schooljaar hard hebben gewerkt. Bijna 4.000 bezoekers wisten de weg naar deze tentoonstelling te vinden.

Dutch Design Week aftermovie

Je hebt een keer per week een gesprek met jouw coach en of kerngroep
Samen bespreken we jouw leerervaringen.
Je neemt deel aan inspiratiesessies en trainingen van experts en medestudenten.
Studenten aan de slag met een social design project met ontwerper Lian Kroes.
Je bedenkt jouw eigen projecten op basis van wat je wilt leren.
Van exposeren, tot het vormgeven van de branding en media uitingen of het organiseren van een feest.

Meer weten over deze richting?
Vraag de brochure aan

Meer uitstroomrichtingen