Fotografie

Een coverfoto of reportage voor een magazine, een foto bij een nieuwsartikel op een website of een foto van sneakers in een online campagne. Fotografie is overal.

Tijdens de opleiding Fotografie leer je hoe je een boodschap kunt overbrengen met behulp van beeld. Je organiseert een fotoproductie van A tot Z. Je begint met een idee, bereidt de productie voor, voert deze uit, bewerkt de foto’s en levert het eindproduct op aan de opdrachtgever. Jij maakt de mooiste beelden voor een foodmagazine of de banner van jouw favoriete film.

Tijdens jouw opleiding heb je invloed op de opdrachten die je doet. Je ontwikkelt jouw eigen stijl en werkwijze, zodat je foto’s echt onderscheidend zijn. Er is ruimte voor eigen keuzes.

Cluster

  • Beeld & Geluid

Opleidingsduur en -niveau

  • 4 jaar

  • Niveau 4

Locaties

  • Eindhoven

Toelatingseisen

  • Minimaal diploma vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg

  • Overgangsbewijs van havo 3 naar 4

Diploma

  • Fotograaf

  • Crebonummer opleiding: 25718

Kosten

  • Op deze pagina vind je meer informatie over kosten voor de opleiding

Wat doe ik?

Het uitgangspunt van een goede foto(serie) is een goed idee, ofwel concept. Het creatieve proces begint met een verhaal of gevoel dat je wilt overbrengen. Je hebt vooraf al een plaatje in jouw hoofd en een idee over hoe de foto eruit komt te zien. Vervolgens is het de uitdaging om het juiste beeld te maken. Je leert daarom alles over fotografische technieken, digitale en analoge fotografie, nabewerking en bijzondere effecten. Je doet ook ervaring op met verschillende vormen van fotografie zoals studio-, reportage-, portret-, reclame- en modefotografie, en ontwikkelt uiteindelijk je eigen voorkeur en manier van fotograferen.

Wat maak ik?

Je werkt voor een klant toe naar een kwalitatief hoogwaardig eindproduct. Dit eindproduct kan bijvoorbeeld een productfoto, reisfoto, bedrijfsfoto, foodfoto, concertfoto of een fotoreportage zijn, maar er is nog veel meer mogelijk. Je maakt de foto’s op locatie of in een studio. Ook heb je zelf keuzes in de opdrachten die je maakt. Wil jij een landschap fotograferen of maak jij liever foto’s voor een nieuwswebsite?

Wat leer ik?

Naast de algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen, leer je vaardigheden op het gebied van cameratechniek, belichtingstechniek, digitale beeldbewerking, beeldanalyse, styling en projectmanagement. Ook leer je hoe je jouw idee (concept) kunt uitwerken tot een concrete fotoproductie. Je maakt een plan van aanpak en voert dit vervolgens uit. De apparatuur om deze beelden te maken kun je bij SintLucas lenen. We hebben een groot aanbod film- en fotografieapparatuur.

Waar loop ik stage?

Van een eenmanszaak tot grote fotostudio’s, gespecialiseerd of juist algemeen, in Nederland of in het buitenland. Bekijk hier de stagevideo van studente Romy Konings.

Wat moet ik kunnen en leuk vinden?

Je kunt zelfstandig en in een team werken. Je bent geïnteresseerd in beeld en vindt het leuk om verhalen te vertellen door middel van beeld. Ook werk je vaak op verschillende locaties en kun je goed omgaan met mensen. Je bent dan ook flexibel en kunt goed organiseren en improviseren. Daarnaast vind je het leuk om te experimenteren en jouw eigen ideeën te bedenken. Met jouw kritische blik beoordeel je jouw eigen werk en het werk van anderen.

Wat kan ik na SintLucas?

Na de opleiding Fotografie kun je onder andere aan de slag als zelfstandig fotograaf, assisteren bij een fotograaf, of werken in een fotostudio. Ook kun je doorstuderen aan een hbo-opleiding.

Wat is je plaats in de organisatie?

Afhankelijk van je functie werk je meer of minder samen met anderen. Veel fotografen werken meestal zelfstandig. Anderen maken na de fotografie studie al snel deel uit van een wat grotere organisatie in de mediawereld. Fotografen werken dan bijvoorbeeld samen met redacteuren, tekstschrijvers of journalisten. Binnen de reclamewereld wordt veel samengewerkt met vormgevers. Een fotograaf die beschikt over een grote studio, werkt veel samen met decorbouwers, visagisten en studioassistenten of belichters.

Extra uitdaging?

Zoek je naast je mbo-opleiding extra uitdaging? Dan kun je vanaf het derde jaar kiezen voor de Bachelor opleiding Visual Communication. Je haalt dan je mbo-diploma en Britse Bachelor in vier jaar. Klik hier voor meer informatie.

Toelating

Je wordt niet automatisch na je aanmelding aangenomen. Voor de opleiding Fotografie geldt een toelatingsprocedure met een aantal verplichte
activiteiten. Naast de juiste vooropleiding en verplichte activiteiten, selecteren we op de aanvullende eis creatieve aanleg. Het studiekeuzeadvies dat we twee weken na de toelatingsprocedure via e-mail geven, is bindend. SintLucas beslist of je wel of niet met de opleiding mag starten. Heb je een vraag hierover, stuur dan een mailtje naar aanmelding@sintlucas.nl.

Meer weten?
Vraag de brochure aan

Meer opleidingen