Audiovisueel specialist

Audiovisueel specialist

Heb jij gevoel voor bewegend beeld en ben jij zowel creatief als technisch? Lees dan snel verder.

Je leert om als beeldmaker verhalen te vertellen met bewegend beeld en geluid. Je maakt korte films, bedrijfsfilms, videoclips, live-registraties, animaties of social content en doorloopt het hele productieproces om een kwalitatief goed eindproduct te realiseren. Bij SintLucas leiden we je breed op, zodat je alle facetten van het AV-productieproces beheerst. Hierbij is veel ruimte voor eigen inbreng en creativiteit. In de loop van de opleiding kun je jezelf steeds meer specialiseren ineen specifiek onderdeel van het filmmaken of je blijft allround werken.

 

Cluster

  • Beeld & Geluid

Opleidingsduur en -niveau

  • 4 jaar

  • Niveau 4

Locaties

  • Eindhoven

Toelatingseisen

  • Minimaal diploma vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg

  • Overgangsbewijs van havo 3 naar 4

Diploma

  • AV-specialist

  • Crebonummer opleiding: 25717

Kosten

  • Op deze pagina vind je meer informatie over kosten voor de opleiding

Wat doe ik?

Je start vanuit de wens van een opdrachtgever of een eigen idee. Vervolgens doe je onderzoek naar de doelgroep en ontwikkel je een concept voor je productie. In het preproductieproces ga je aan de slag met het schrijven van een scenario, het maken van een storyboard en zoek je een geschikte locatie voor je opnames. Dan start het daadwerkelijk filmen, je neemt audio op en zorgt dat de belichting klopt. In de laatste stap van het productieproces ga je beeld en geluid monteren, en pas je visuele effecten toe. Met de vormgeving en kleurcorrectie zet je de puntjes op de i.

Tijdens de opleiding werk je aan opdrachten van echte klanten of projecten die je zelf inbrengt. In het samenspel tussen inhoud, vorm en techniek ontwikkel je een eindproduct dat de boodschap krachtig overbrengt. Alle apparatuur die je hiervoor nodig hebt, leen je bij het AV-magazijn van SintLucas.

Wat maak ik?

Je maakt die korte film die je al een tijdje in je hoofd hebt, draait een multicamproject op een festival, schiet een toffe videoclip of je maakt een reportage voor een nieuwsitem. De opdrachten variëren van commerciële producties en reportages tot autonoom werk.

Wat leer ik?

Je ontwikkelt vaardigheden op het gebied van onderzoek, conceptontwikkeling, storytelling, cameratechniek, geluidstechniek, montage, broadcast en nabewerking. Tevens is er aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling, zodat je groeit als vakspecialist en als persoon. Uiteraard maken ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen deel uit van het programma.

Waar loop ik stage?

Afhankelijk van jouw interesses en leerwensen, kies je voor een stage bij een videoproductiehuis, een landelijke of regionale radio- of televisiezender, (zoals de NPO en Omroep Brabant), een reclame- of animatiebureau, een poppodium of bijvoorbeeld een facilitair bedrijf. Bekijk hier een filmpje over de stage van Lotte.

Wat moet ik kunnen en leuk vinden?

Als AV-specialist kun je een verhaal vertellen. Je vindt het leuk om dingen te creëren en maakt daarbij gebruik van AV-software en apparatuur. Je hebt een onderzoekende houding, experimenteert graag, durft fouten te maken en komt met originele oplossingen. Ook heb je gevoel voor communicatie en kun je je goed inleven in de doelgroep. Je bent een echte teamplayer die initiatief neemt om samen een mooi eindproduct te realiseren. Tot slot houd je van afwisseling in je werk en vind je het leuk om veel op pad te zijn.

Wat kan ik na SintLucas?

Mogelijk blijf je werken bij je stagebedrijf als audiovisueel vormgever, cameraman of in de montage, start je je eigen bedrijf of kies je voor een opleiding aan een hbo. Denk aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht het Ritcs in Brussel of de Filmacademie in Amsterdam. Tijdens de opleiding ontwikkel je een groot netwerk van medestudenten, bedrijven en specialisten waar je later in je werk of als freelancer je voordeel mee doet.

Extra uitdaging?

Dan kun je vanaf het derde jaar kiezen voor de Bachelor opleiding Visual Communication. Je haalt dan je mbo-diploma en Britse Bachelor in vier jaar. Klik hier voor meer informatie.

Toelating

Je wordt niet automatisch na je aanmelding aangenomen. Voor de opleiding AV-specialist geldt een toelatingsprocedure met een aantal verplichte activiteiten. Naast de juiste vooropleiding en verplichte activiteiten, selecteren we bij de opleiding AV-specialist op de aanvullende eis creatieve aanleg. Het studiekeuzeadvies dat we twee weken na de toelatingsprocedure via e-mail geven, is bindend. SintLucas beslist of je wel of niet met de opleiding mag starten. Heb je een vraag hierover, stuur dan een mailtje naar aanmelding@sintlucas.nl.

Meer weten?
Vraag de brochure aan

Meer opleidingen