Media­vormgeving

Een virtual reality beleving van een nieuwbouwhuis. De reclamecampagne van jouw favoriete sneakermerk. Of een interactieve installatie die mensen bewust maakt van het scheiden van afval.

Drie voorbeelden van mediatoepassingen waarbij communicatie, vormgeving, interactie en technologie perfect samenkomen. De wereld van online en online mediaproducties is breed: bijvoorbeeld websites, apps, animaties, posters, (digitale) illustraties, virtual reality, installaties en combinaties hiervan. Tijdens de opleiding ontwikkel je kennis en vaardigheden om een breed scala aan media voor uiteenlopende toepassingen en doelgroepen te realiseren.

De opleiding is niet van A tot Z voor jou uitgestippeld. Op basis van je interesse en talent ontwikkel je jouw persoonlijke leerroute. Je kunt je verdiepen in vakgebieden als Crossmedia vormgeven, Digital design & motion, Creative technologies en immersive design om je breed als mediavormgever te ontwikkelen. Ook is het mogelijk om te kiezen voor leerroute Ä6. Dit is een nieuwe onderwijsvorm binnen SintLucas waarin maximale ruimte is voor jouw leerproces. Je maakt zelf keuzes als het gaat om projecten, je leerplek en bijvoorbeeld tijdsindeling.

 

Cluster

  • Vormgeven, Media & Technologie

Opleidingsduur en -niveau

  • 4 jaar

  • 3 jaar: Verkort traject havo/vwo

  • Niveau 4

Locaties

  • Eindhoven

Toelatingseisen

  • Minimaal diploma vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg

  • Overgangsbewijs van havo 3 naar 4

Diploma

  • Mediavormgever

  • Crebonummer opleiding: 25633

Kosten

  • Op deze pagina vind je meer informatie over kosten voor de opleiding

Wat doe ik?

Een typische aanpak voor een mediavormgever: Je start met het ontwikkelen van een basisidee, een concept. Hiervoor doe je onderzoek naar de opdrachtgever, de doelgroep en het probleem waarvoor je een oplossing ontwikkelt. Je experimenteert met vorm, stijl en media om je verhaal en boodschap pakkend over te brengen. Je maakt vervolgens proefversies om je ideeën te bespreken en om erachter te komen of ze te realiseren zijn. Dan ga je aan de slag met de uitwerking in 2D- en 3D-visualisatieprogramma’s en andere software, of je voert projecten uit waarbij je de nieuwste vormen van technologie gebruikt, zoals robotica of sensory reality (gericht op het creëren van belevingen voor de zintuigen).

Het eerste leerjaar is breed en maak je kennis met alle richtingen binnen mediavormgeven. Na het eerste leerjaar maak je een keuze een van de uitstroomrichtingen binnen mediavormgeven, waar je jezelf nog drie jaar in gaat specialiseren:

Wat maak ik?

Het vakgebied van de mediavormgever is breed. Voorbeelden van producten waaraan je werkt zijn virtual en augmented reality toepassingen, product visualisaties, animaties, illustraties, websites en apps. Met een combinatie van grafische, interactieve en audiovisuele media-uitingen (zoals logo, huisstijl, fotografie en video) ontwikkel je complete campagnes. Denk ook aan digitale en fysieke toepassingen zoals belevings- of kunstinstallaties.

Wat leer ik?

Je ontwikkelt kennis en vaardigheden op het gebied van conceptontwikkeling, 2D en 3D art, animatie, illustratie, interaction design, webdesign, typografie en kleur. Je leert werken met verschillende softwareprogramma’s waaronder Adobe-pakketten en Blender. Ook krijg je het vak marketing en communicatie om pakkende verhalen te ontwikkelen. Uiteraard behoren ook algemene vakken als Nederlands, Engels en rekenen tot het programma.

Waar loop ik stage?

Afhankelijk van jouw interesse en leerwensen kies je voor een stage die hierbij past. Vanuit de opleiding Mediavormgeven zijn de mogelijkheden breed: bij een reclame- of communicatiebureau, een multimediabedrijf, een game-, animatie- of illustratiestudio, een digital design agency of bijvoorbeeld een bedrijf in productontwikkeling.

Ook kun je aan de slag op het gebied van user-experience design, interaction design of frontend-development. Daarnaast behoren social design of het maken van interactieve kunst tot de mogelijkheden.

Wat moet ik kunnen en leuk vinden?

Je hebt gevoel voor vormgeving, communicatie en technologie. Je kunt je goed verplaatsen in anderen en hebt belangstelling voor het gedrag van mensen. Je bent nieuwsgierig, onderzoekend en experimenteert graag. Uiteraard weet je wat er in de samenleving speelt en volg je technologische vernieuwingen en andere trends op de voet. Door deze kennis te combineren kom je tot vernieuwende technische en interactieve concepten en media-uitingen.

Wat kan ik na SintLucas?

Je kunt aan de slag als grafisch of crossmedia vormgever, conceptontwikkelaar of (junior) artdirector, interaction designer, illustrator/animator of 2D- of 3D-artist. Met je diploma op zak kun je ook doorstuderen aan bijvoorbeeld een kunstacademie of opleiding op het gebied van communicatie, ICT & mediadesign, Interactive design, Illustratie/Animatie of Media- & gametechnologies.

Een eigen studio starten behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Extra uitdaging?

Bachelor Visual Communication
Zoek je naast je mbo-opleiding extra uitdaging? Dan kun je vanaf het derde jaar kiezen voor de Bacheloropleiding Visual Communication. Je haalt dan je mbo-diploma en Britse Bachelor in vier jaar. Klik hier voor meer informatie.

Verkort traject havo/vwo
Doe je dit schooljaar eindexamen havo/vwo, of heb je je diploma al? Dan kun je de opleiding Mediavormgeving versneld in drie in plaats van in vier jaar afronden. Klik hier voor meer informatie.

Leerroute Ä6
Naast het reguliere onderwijs bieden wij een nieuwe onderwijsvorm aan waarin maximale ruimte is voor je eigen leerproces. Je maakt zelf keuzes als het gaat om projecten, leerplek en bijvoorbeeld tijdsindeling. Lees hier meer over deze persoonlijke leerroute. Na een toelatingsgesprek kun je vanaf leerjaar 2 instromen.

Toelating?

Je wordt niet automatisch na je aanmelding aangenomen. Voor de opleiding Mediavormgeving geldt een toelatingsprocedure met een aantal verplichte activiteiten. Naast de juiste vooropleiding en verplichte activiteiten selecteren we op de aanvullende eis creatieve aanleg. Het studiekeuzeadvies dat we twee weken na de toelatingsprocedure via e-mail geven, is bindend. SintLucas beslist of je wel of niet met de opleiding mag starten. Meer informatie over de aanmelding & toelating vind je op de website. Heb je een vraag hierover, stuur dan een mailtje naar aanmelding@sintlucas.nl.

Meer weten?
Vraag de brochure aan

Uitstroomrichtingen