SintLucas Ruimtelijk vormgeven

Anisia ontwerpt installatie voor Fashion Week Berlin

De installatie

Stagelopen in het buitenland, dat leek vierdejaars student Ruimtelijk vormgeven Anisia de Kok echt geweldig. Zelf was ze al een paar keer in Berlijn geweest en vond het een fantastische stad. Toen het tijd was om een stage te zoeken hoefde Anisia dan ook niet lang na te denken. Het moest een stage in Berlijn worden!

Bis es mir vom Leibe fällt

Anisia: “Via mijn stagebegeleider kwam ik in contact met mijn stagebedrijf “ Bis es mir vom Leibe fällt”. Een bedrijf gericht op duurzame mode en textiel. Het doel van het bedrijf is om op een milieuvriendelijke manier te ontwerpen. Hiervoor maken ze gebruik van bestaande materialen en streven ernaar kledingstukken een verhaal te geven.”

Berlin Fashion Week

Tijdens de stageperiode van Anisia vond Berlin Fashion Week plaats, waar dit jaar designers uit Berlijn centraal stonden. Om deze designers meer bekendheid te geven waren er dit jaar zogenaamde Fashion Open Studio’s waar bezoekers van de Berlin Fashion week plaatselijke designers konden ontmoeten. Ook was er ruimte voor een gesprek of uitwisseling van ideeën. Het stagebedrijf vroeg Anisia een installatie te ontwerpen die laat zien wie het bedrijf is en waar ze voor staan.

Kledingafval

Bis es mir vom Leibe fällt vindt het erg belangrijk dat er duurzamer wordt om gegaan met kleding. Zo wordt geretourneerde kleding in veel gevallen niet hergebruikt, maar weggegooid. Anisia: “Om dit te onderzoeken heeft mijn stagebedrijf een aantal T-shirts besteld, deze aangepast en teruggestuurd. Na het retourneren kregen wij het geld gewoon terug, omdat ze niet kijken naar product het want het verdwijnt toch op de grote hoop met afval…”

Bewustzijn creëren

Anesia ging aan de slag met bedenken van haar concept voor de installatie. Anisia: “Ik wilde kleding zo dicht mogelijk bij de mensen brengen om de mensen ermee te confronteren. Dit effect wilde ik creëren met behulp van voetbalnetten die dwars door de ruimte hangen. Aan deze voetbalnetten heb ik gedoneerde kleding bevestigd. Dit was makkelijker gezegd dan gedaan, maar uiteindelijk is het mij gelukt de installatie zo te maken zoals ik in gedachte had. Tijdens de Fashion Week heb ik zelf uitleg gegeven over mijn ontwerp. Dat was heel gaaf. Mijn ervaring is dat mensen erg onwetend zijn over fashion en het weggooien daarvan. Mijn ontwerp heeft echt bewustzijn gecreëerd.”

Studentenleven in Berlijn

Ook het leven in Berlijn bevalt Anisia goed. “Ik heb een leuk appartementje gevonden 20 minuten van mijn stageadres. Ik woon samen met een fransman en in de avond koken we samen of gaan we uiteten.” Wel had Anisia verwacht dat ze wat meer vrije tijd zou hebben. “Ik moet 40 uur werken en soms is het dan best lastig nieuwe mensen te ontmoeten. Ik heb via een app leuke meiden ontmoet waar ik nu mee omga. Na een tijdje wonen en leven hier in Berlijn merk ik dat ik veel zelfverzekerder, socialer en zelfstandiger ben. Een stage in het buitenland heeft mijn schoolcarrière echt verrijkt.”

Anisia stage in Berlijn