Opdracht voor Philips Harmonie

Movies in Concert

Movies in Concert visuals voor Rocky

Hoe maak je visuals bij een muziekstuk uit films Rocky, James Bond of Titanic zonder de originele filmbeelden te gebruiken? Studenten Audiovisuele vormgeving en animatie kregen deze opdracht van de Philips Harmonie. Het muziekgezelschap geeft op Tweede Paasdag in het Muziekgebouw in Eindhoven het ‘Movies in Concert’.

Maurits, Bruni en Jasper bij repetitie Philips Harmonie

Foto: Maurits Prinsen, Bruni van den Biggelaar en Jasper van de Zande (vlnr) bij de repetitie van de Philips Harmonie

 

Movies in Concert visuals voor Rocky

Een visual voor de filmmuziek van Rocky

Bellenblaas en stuiterballen
Bokser Rocky, uit de gelijknamige film, die tijdens zijn trainingsrondje in Philadelphia de trappen oprent. Die scene is filmgeschiedenis. En de muziek ook. Probeer daar maar eens andere visuals voor te bedenken. “Dat was lastig”, geeft studente Bruni van den Biggelaar  toe. “Maar we zijn er uitgekomen. We hebben het rennen omgezet in iets anders. We zijn aan de slag gegaan met bellenblaas en stuiterballen.” Vorige week maandag waren de studenten bij de repetitie van de harmonie. Daar was voor het eerst de combinatie te zien tussen muziek en visuals. “Onze beelden pasten bij de muziek. We moeten alleen de timing nog wat verbeteren en een aantal beelden veranderen”, vertelt Bruni.

Movies in Concert James Bond

Beelden uit de bijdrage voor het muziekstuk met een medley van James Bond nummers

Veel gefilmd
De medley van nummers uit verschillende James Bond-films duurt ruim twaalf minuten. Maurits Prinsen heeft met zijn medestudenten heel veel gefilmd om het muziekstuk te voorzien van voldoende passende beelden. “We hebben op locatie gefilmd, onder andere in het bos, in een kasteel, bij een schermvereniging en in de studio. We gingen op zoek naar het James Bond gevoel en dat hebben we vastgelegd. Hopelijk past de muziek qua timing bij het beeld. Als het niet klopt, kunnen we dit in de edit nog aanpassen.”

Movies in Concert Titanic

Een visual voor de filmmuziek van Titanic

Kleur en gevoel
Jasper van de Zande was in eerste instantie niet zo blij met de muziek die hij toegewezen kreeg. “Het nummer My heart will go on van Celine Dion uit de film Titanic! In eerste instantie dacht ik oh shit, dat is wel erg zwoel en netjes.“ Na een brainstorm met zijn groepje besloot hij om vooral de sfeer uit de film te gebruiken voor zijn bijdrage. “We gingen op zoek naar een hotel waar je de kleuren en het gevoel van de jaren dertig zou kunnen vinden. We hebben een heleboel hotels in Scheveningen aangeschreven en kregen van twee toestemming om daar te filmen. Op de dag dat we er waren, was het in de rest van het land mooi weer, behalve in Scheveningen. Dat zorgde echter wel voor een toffe look. Het paste bij ons idee. Nu zijn we nog bezig met de finishing touch. Audrey, die namens de Philips Harmonie, de visuals beoordeelde had er namelijk niks op aan te merken.”

Creatieve vrijheid
Docent Pierre van der Sanden begeleidde de studenten tijdens het project: “Ik heb deze opdracht aangenomen, omdat studenten de volledige creatieve vrijheid kregen. Die vrijheid maakte het voor mij mogelijk om dit passend te maken binnen het curriculum van de opleiding Audiovisuele vormgeving en animatie. Een grote plus was de bereidwilligheid van de opdrachtgevers Audrey Staaks en Ruud Ritzen, om namens de Philips Harmonie, regelmatig naar school te komen om feedback en feedforward te geven.”

Beleving
Audrey Staaks vertelt namens de Philips Harmonie waarom er voor een samenwerking met SintLucas is gekozen: “We hebben al eens eerder samengewerkt. Bij het brainstormen over dit concert, wilden we graag wat anders laten zien dan de originele filmbeelden. In deze tijden van beleving is alleen optreden als orkest niet meer genoeg. Je moet steeds weer wat anders verzinnen om publiek te trekken.” Audrey erkent dat het geen gemakkelijke opdracht was. “De studenten moesten het gevoel dat door de muziek wordt overgebracht, vertalen naar een ander beeld dan de film die iedereen kent. “ Volgens haar vormen de muziek en het beeld een verrassende en bijzondere combinatie. “Het resultaat is heel mooi en allemaal verschillend.” Audrey hoopt dat ze de visuals in de toekomst nog vaker kunnen tonen. “Het zou mooi zijn als we tijdens een ander evenement in Eindhoven deze beelden nogmaals kunnen laten zien. Het is zonde om ze maar één keer te gebruiken.”

Meer informatie
Movies in Concert vindt op maandag 22 april om 15.00 uur plaats in het Muziekgebouw in Eindhoven. Meer informatie en het kopen van een kaartje kan via deze link.

Een verslaggever van het ED kwam langs bij de repetitie en schreef een verhaal over de samenwerking. Lees hier het artikel.