SintLucas Fotografie

Studenten fotograferen voor duurzaam sneakermerk

Fotografie Zoolmates

Een supergave opdracht voor Lili Vereijken en Sarah Memdouhi, twee studenten van de opleiding Fotografie. Zij kregen de opdracht een fotoserie te maken van de nieuwste duurzame sneakers van schoenenmerk Zoolmates. Het schoenenbedrijf ontwerpt sneakers en produceert in Nederland. Dat scheelt uitstoot en verspilling en is goed voor onze lokale economie. Eerlijker voor drager en maker. Wij spraken Daan Smits, Bart Jansen en Willem Jansen van Zoolmates en zijn benieuwd hoe deze samenwerking met SintLucas tot stand is gekomen.

Pitches

Lili: “Via onze fotografiedocent Peter Verver kregen wij de kans om onszelf in te schrijven voor een superleuke opdracht van Zoolmates. Zoolmates was namelijk op zoek naar twee studenten Fotografie die de nieuwste sneakers wilde fotograferen. Dit moest op een manier gebeuren die natuurlijk goed paste bij het merk. Daarvoor was het belangrijk dat de sportieve look en de manier van produceren van de sneakers duidelijk naar voren kwam. Voor deze opdracht moesten we pitchen voor de opdrachtgevers Willem en Daan van Zoolmates. Tijdens de pitch kregen we vragen als: “Hoe wil je het merk neerzetten” en moesten we een moodboard maken. De pitches werden beoordeeld door Willem en Daan. Het winnende duo kreeg uiteindelijk de opdracht en dat waren wij!”

Sarah: “We kregen naar aanleiding van onze pitch positieve feedback vanuit Willem en Daan. Ze vonden onze denkwijze en manier van kijken naar het merk het beste bij Zoolmates passen. Ook hadden we een duidelijk moodboard. Dat was fijn om te horen.”

Maatschappelijk betrokken

Vanuit de missie van Zoolmates vonden Willem en Daan het belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn en kozen daarom voor een samenwerking met studenten. Willem: “We willen de studenten graag een kans geven om ervaring op te doen en meer te leren.”

Daan: “De opdracht voor de shoot was een formele opdracht. We hebben dit ook zakelijk aangepakt en dit is naar ons idee ook erg belangrijk. Mede door deze opdracht leren de studenten hoe het er straks in het “echt” aan toegaat.”

Voor de opdracht was er een bepaald niveau van kwaliteit nodig. Hiervoor hebben Willem en Daan gekeken naar portfolio van de studenten. Willem: “Lili en Sarah hadden beide al ervaring op het gebied van productfotografie. Ook de visie van de studenten op de fotoshoot lag in lijn met die van ons.”

 

Wil je meer zien van het werk van Lili en Sarah check dan hier de Instagram pagina van Lili en Sarah!

Aan de slag

Na het winnen van de pitch was het tijd om aan de slag te gaan. Sarah: “We kregen de opdracht om twee complete fotoshoots te organiseren. Een shoot op locatie en shoot in de studio. We hebben verschillende meetings met Willem en Daan gehad om onze ideeën en de wensen vanuit Zoolmates op elkaar af te stemmen. Daarnaast hebben we ook advies gegeven over een stylist die goed bij deze shoot zou passen.”

De studenten hebben op de dag van de shoots zelf alles zelf geregeld en gedaan. Willem: “Dit hebben ze echt zelfstandig opgepakt. Op de dag zelf moest er ook nog geïmproviseerd worden en dit hebben Lili en Sarah goed opgepakt, zij hebben toen de regie genomen.”

Lili: “De modellen en de locatie van de shoot stond vast, maar wij hebben de dag van de shoot zelf alles georganiseerd en uitgevoerd: van beeldregie tot belichting en van het coachen van modellen tot het maken van de foto’s natuurlijk!”

Betekenisvol

Daan: “We zijn erg blij met het eindresultaat van de fotoshoots. Het was voor ons een meerwaarde om te werken met studenten. Je weet aan de voorkant nog niet precies wat je kan verwachten en wat je uiteindelijk krijgt en dat is juist leuk. Ze zorgden echt voor nieuwe, creatieve inspiratie.”

Willem: “Wat voor mij ook erg nuttig was, was het leeftijdsverschil. De studenten kijken toch weer op een andere manier naar de wereld en naar de huidige communicatiekanalen. Het was een mooi (leer)proces voor iedereen.”

Daan: “Tijdens het proces hebben we van elkaar geleerd. Zo hadden we bijvoorbeeld nog duidelijker kunnen zijn in de briefing van bepaalde foto’s.” Willem: “Je wil ze ook wel sturen, maar tegelijkertijd ook niet teveel ruimte geven. Het is natuurlijk ook aan de studenten om ons te verrassen. Hoe kijken zij aan tegen ons product?”

Ook de studenten vonden het project waardevol “Een opdracht voor een echte klant is toch altijd anders dan werken voor een schoolopdracht. Ook leerde je samenwerken met verschillende mensen op verschillende locaties.”, aldus Sarah.

Creatieve industrie

Zoolmates werkt, naast de samenwerking met onze opleiding Fotografie, ook samen met onze opleiding Creatief vakman leer. Docent Charlotte Versteeg van de opleiding Creatief vakman leer: “Het leuke is dat Zoolmates maatschappelijk betrokken is en ook het liefst met studenten werken. We hebben de wens om in de toekomst nog veel meer samen te werken op het gebied van leer.”

Fotografie Zoolmates