SintLucas Creatief vakman glas

Student Kyra loopt stage in het buitenland

Restaureren

Een buitenlandstage zoeken midden in coronatijd, dat was niet makkelijk! Toch is het vierdejaars student Kyra Sweens gelukt. Ze loopt op dit moment stage bij glasmakerij Hein Derix in Kevelaer, Duitsland. Het bedrijf is begonnen als glas-in-loodbedrijf. Tegenwoordig houden zij zich ook bezig met het restaureren, smelten, verzilveren en het maken van (wand)objecten van glas.

Lastige zoektocht

Kyra: “Toen ik begon met zoeken naar een stage zaten we nog midden in de coronatijd. Ik ben mijn zoektocht naar een buitenlandstage gestart via Google. Dit was erg lastig, maar ik heb toch een paar geschikte bedrijven gevonden. Vervolgens heb ik contact opgenomen met deze bedrijven, maar ik kreeg vaak het antwoord dat een stage in verband met corona niet mogelijk was. Toch wilde ik graag stagelopen in het buitenland, omdat ik denk dat het goed is om ook een keer een andere cultuur te bevelen en out of je comfortzone te gaan. Uiteindelijk kwam ik via een docent bij glasmakerij Hein Derix terecht.”

Eerste indruk

Kyra was enthousiast over de glasmakerij en solliciteerde. Ook moest ze in Kevelaer op sollicitatiegesprek. Kyra: “Het bedrijf zag er goed uit. Je voelde meteen de creativiteit in de lucht hangen en ze waren ook meteen heel enthousiast over mijn portfolio. We hebben meteen een aantal proefdagen ingepland. Deze bevielen goed en ik besloot ervoor te gaan!”

Een grote stap

Toen kwamen de praktische zaken. Kyra moest op zoek naar een kamer. “Het was de eerste keer dat ik echt op mijzelf ging wonen. Dat vond ik wel echt spannend, om in een stad te gaan wonen waar je niemand kent. Mijn kamer ligt midden in het centrum, dat is heel fijn. Ook sport ik bij een plaatselijke sportschool om actief te blijven en sociale contacten op te doen.”

Stagewerkzaamheden

“In de eerste weken van mijn stage heb ik mij vooral gefocust op het schilderen op glas. Dit was ook een van mijn leerdoelen. Daarna ben ik vooral bezig geweest met het leren etsen. Dit wilde ik ook graag leren. Om dit te leren moest ik naar een speciale plek ergens in the middle of nowhere. Daar kreeg ik een speciaal pak aan. Met etsen werk je namelijk met zuren en het pak beschermt je hiertegen. Dit was heel bijzonder, maar ik vind het heel gaaf om dit te mogen leren.”

Verbinding is key

“Tijdens mijn schooltijd en tijdens mijn stage heb ik geleerd dat netwerken heel nuttig is. De verbinding aangaan met anderen is echt the key. Daarnaast heb ik geleerd dat je niet meer kan doen dan je best, goed is goed en luister naar je gevoel.”