Keuzedeel Visual Merchandising

"Ik kan in dit vak mijn energie kwijt"

Voorbeelden ontwerpen studenten

Studenten Ruimtelijk vormgeven verdiepten zich via een keuzedeel in Visual merchandising. De fictieve opdracht die ze kregen: bedenk een vernieuwend retailconcept voor een leegstaand pand in de Spoorzone in Tilburg. Bente Rijnberg en Sofie Rijnders vertellen hoe ze de opdracht aanpakten.

Imperfectie is okay

Het concept In Nova van Bente Rijnberg is gebaseerd op een 3D-bodyscan: “Met mijn concept wil ik uitdragen dat imperfectie okay is. In mijn etalage zie je lichaamsdelen in allerlei soorten en maten.” Hoewel de opdracht fictief was, heeft Bente met haar medestudenten haar concept wel op school uit moeten voeren en de vitrine ingericht zoals ze ontworpen had. Een van de andere onderdelen was het ontwerp voor de conceptstore maken in SketchUp. “Dat was heel leuk om te doen. De feedback van de docenten was goed. Ze vonden het een kloppend verhaal. Ook over mijn 3D-tekeningen, die ik in SketchUp maakte, waren ze tevreden. Daar was ik blij mee, want dat betekent dat ik dat programma door heb!”

Beste routing

De studente over het keuzedeel: “Een opdracht voor een conceptstore had ik nog niet gehad. Als je de specialisatie styling kiest, is dit wel een van de dingen die je tijdens een stage of baan vaker uit gaat voeren. Dus het is goed om het een keer gedaan te hebben. Je leert onder andere wat de beste routing in een winkel is. Dat is bijvoorbeeld belangrijk, omdat zo alle producten die je verkoopt door bezoekers opgemerkt worden. Je leert om mensen mee te nemen in een verhaal. Dat vind ik het interessante deel van visual merchandising.” Bente zit nu in het laatste jaar van haar opleiding Ruimtelijk vormgeven. Ze sluit haar opleiding af met een stage waarin ze graag meer wil gaan ontdekken van interieurstyling. “Na SintLucas wil ik graag verder studeren in Gent en daar de hbo-opleiding Interieurvormgeving gaan volgen.”

Visualisatie conceptstore In Nova

Textiel

Voor Sofie Rijnders was het uitgangspunt voor haar concept het textielverleden van de stad Tilburg. “Textiel is nauw met de stad verbonden en ik vind dat je dat te weinig terugziet.” Ze bedacht D’n atteljee en baseerde haar concept op de industriële omgeving van de Spoorzone, de plek waar de conceptstore gevestigd zou worden. “Het maken van een concept bestaat uit drie fases: onderzoek doen en concept bedenken, het ontwerp visueel in 3D uitwerken en vervolgens de uitvoering.” Sofie gebruikte voor deze opdracht haar eigen illustraties: “Ik teken graag en heb daar mijn eigen stijl in gevonden. Volgens docenten is dat al echt mijn handschrift.”

Allerleukste vak

Het werken met het programma SketchUp was voor de studente wel even een drempel waar ze overheen moest. “Ik had het voor me uitgeschoven. Totdat we thuis gingen verbouwen en ik ermee ging oefenen. Dat ging goed en ik heb er een mooie plattegrond mee kunnen maken.” De studente was zeer te spreken over het keuzedeel: “Ik vind visual merchandising echt het allerleukste vak. Daar kan ik al mijn energie in kwijt.” Ze hoopt haar afstudeerstage te kunnen lopen bij De Bijenkorf. Wat ze daarna wil gaan doen, weet ze nog niet. “Ik ben me aan het oriënteren op de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Ik wil een hbo-opleiding gaan volgen waar concept, branding en grafisch vormgeving samenkomen.”

Wil je meer weten over de opleiding Ruimtelijk vormgeven en de specialisatie Styling bij SintLucas, klik dan hier voor meer informatie.