Project Decoratie- en restauratie Sint-Lambertuskerk Helmond

"Je leert hier de praktijk door het echt te doen"

Studenten op de steiger in de Lambertuskerk

Het netwerk van SintLucas biedt tal van mogelijkheden tot samenwerking. Op verschillende niveaus, binnen diverse projecten en met uiteenlopende samenwerkingspartners. Al voor het zesde jaar op rij voerden studenten Decoratie- en restauratieschilder een restauratieproject uit in de Sint-Lambertuskerk in Helmond. Frans van Leur van het parochiebestuur, docent Joep Dirckx en studente Ella Odekerken vertellen over deze bijzondere samenwerking. “We mogen de kerk lenen om onderwijs in te geven.”

Foto’s: Rutger Broeders

De Sint-Lambertuskerk is niet de eerste Helmondse kerk waar docent Joep Dirckx samen met zijn studenten een project voor uitvoerde. “We trokken met onze opleiding vaak naar Frankrijk voor projecten. Dat werd helaas steeds minder omdat er geen geld meer beschikbaar was. Ik ben op zoek gegaan naar alternatieven en kwam via oud-collega Frans in Helmond terecht. Het eerste project dat we samen oppakten, was de restauratie van beelden uit de Sint-Jozefkerk”, vertelt de docent.

Uniek

De opdrachten die uitgevoerd worden, zijn heel divers. Het komt aan op de flexibiliteit, kennis en creativiteit van de studenten en docenten. “We mogen de kerk lenen om onderwijs te geven. Het is vrij uniek wat de studenten hier kunnen doen. Ze maken een project van A tot Z mee. Alle facetten komen aan de orde. En het gaat niet alleen om de competenties binnen het vakgebied. De studenten passen ook verworven onderliggende vaardigheden zoals samenwerken en organiseren toe. Ze leren bijvoorbeeld omgaan met tegenslag”, licht Joep toe.

Leerzaam

Ella stuurt samen met medestudente Pascale een groep van dertien studenten aan. Ze zijn met hun groepje verantwoordelijk voor een gedeelte van de examenopdracht. “Het is heel leuk en leerzaam om hier bezig te zijn. Je past de geleerde vaardigheden toe in de praktijk door het echt te doen. En we werken samen als collega’s. Ik ben uitgekozen om de groep aan te sturen omdat ik goed kan luisteren, maar ook een eigen mening heb.”

Influisteren

Namens het parochiebestuur neemt Frans van Leur regelmatig een kijkje bij de uitvoering van het project. “Ik vind het mooi dat studenten door dit soort opdrachten de kans krijgen om te laten zien wat ze in huis hebben. Ze kunnen hier echt aan het werk.” Wanneer Frans zijn ronde maakt door het kerkgebouw, kan hij het als voormalig SintLucas-docent niet laten om de studenten af en toe advies in te fluisteren. “Het is voor hen een leerproces en ze maken fouten, maar dat ontdekken ze hier zelf.”

Complete plaatje
Joep bewaakt op de achtergrond het complete plaatje. Het examenproject begon met een onderzoek. Volgens de docent een pittige klus voor de vierdejaars studenten. “Sommige worstelen er wel mee, omdat je in de huid moet kruipen van een schilder die honderd jaar geleden zijn vak uitoefende. Het was een andere tijd.” Voor de studenten die door willen studeren, een goede oefening volgens Joep. “Wat ze gedaan hebben, is al min of meer op hbo-niveau. Het onderzoek bestaat uit verschillende lagen waarna ze een advies uitbrengen.” Door het archief in te duiken en gevonden stukken van vroeger te bestuderen, kwam de groep er onder andere achter welke verf er destijds gebruikt werd. “Dat was verf op basis van lijnolie. Voor de restauratie hebben we een moderne variant gebruikt die erop lijkt”, vertelt Ella.

Volop werk
De opleiding Decoratie- en restauratieschilder krijgt ieder jaar tientallen verzoeken binnen voor projecten. Joep: “Die kunnen we niet allemaal uitvoeren. We kijken naar de reistijd voor de studenten, de uitvoerbaarheid van de opdracht en of het Arbo-technisch in orde is. Verder is de win-winsituatie het belangrijkste.” Volgens de docent is er voor huidige en nieuwe studenten volop werk in het vakgebied van decoratie en restauratie. “We hebben in Nederland veel erfgoed en er is veel vergrijzing in het vak, dus heb je heel veel mensen nodig. Niet alleen op het vlak van restauratie, maar ook op het gebied van decoratie is er altijd iets te doen.”

Filmpje
Hieronder kun je een filmpje bekijken waarin studente Pascale meer vertelt over de uitvoering van het project en hoe zij met haar medestudenten de opdracht in de Sint-Lambertuskerk heeft aangepakt.