Hoe kun je een concert virtueel verrijken?

Hoe kun je de beleving van bezoekers in aanloop of tijdens een het optreden virtueel verrijken? Studenten Creative technologies gingen, in samenwerking met de Effenaar, aan de slag met dat vraagstuk. Ze bedachten verschillende ideeën en presenteerden die afgelopen week in de kleine zaal van het Eindhovense poppodium. Stephanie van den Hurk, projectleider Smart Venue van de Effenaar, gaf de studenten samen met een aantal docenten feedback.

“Als je klein bent, wil je geen zwetende oksels filmen”, aldus Mel en Rachel. Voor deze twee studenten was dat het uitgangspunt voor hun idee. Ze kwamen met de oplossing om via een camera die je op je hoofd zet, bijvoorbeeld bevestigd op een pet, beelden van het optreden te maken en die te verbinden met je telefoon. Zo kun je filmen, zonder dat er mensen in beeld staan. En zonder dat anderen last hebben van jou als je aan het filmen bent. “Leuk gedaan. Tof om te zien wat voor ontwikkeling jullie hebben doorgemaakt”, aldus Stephanie.

Tekst gaat door onder de foto’s

Foto’s van de verschillende presentaties

Meekijkkaartje
Niels, Xander en Marte werkten twee ideeën uit. Ze bedachten een meekijkkaartje, zodat je vanuit thuis via de bestaande Effenaar experience app het concert kunt bijwonen. “Zo’n kaartje is goedkoper dan een gewoon kaartje. Voordeel van is dat je andere of meer special effects kunt zien dan de bezoekers in de zaal”, vertelt Marte. Verder dachten de drie studenten na over hoe Augmented Reality (AR) de beleving van een concert voor of achter in de zaal kan verrijken. Marte legt uit: “Je gebruikt dan ook de app om in een AR-omgeving te komen. Via die virtuele omgeving zie je tijdens het optreden andere dingen als je vooraan in de zaal staat of achterin. Dat nodigt mensen uit om op verschillende plekken het concert te bekijken.”

Raakvlakken
Stephanie ziet raakvlakken met andere ideeën die al door de Effenaar via het Smart Venue project zijn opgezet. “Je wilt dat mensen die een ticket kopen toegang hebben tot andere info dan mensen die er geen hebben. Daar willen we in de toekomst nog dieper op ingaan. Wat jullie bedacht hebben, is niet nieuw maar sluit wel aan op waar we mee bezig zijn.”

Ontdekkingstocht
Het concept van Shirley, Nienke en Gerben gaat verder dan dat van hun medestudenten. Ook zij willen AR inzetten om de beleving te vergroten. Zij richten zich echter op de tijd tussen het kopen van het kaartje en het concert. Dat zit soms best een periode tussen. “Het mag spannend en interactief zijn. Door je kaartje te scannen, kom je in een AR-omgeving waar je een ontdekkingstocht start”, aldus Shirley. De student noemt als voorbeeld dat je in een café de poster van het concert scant en dan in een virtuele wereld terecht komt waar je bijvoorbeeld een speciale playlist kunt beluisteren. Of je gaat met je favoriete artiest op de foto. Hoe dat kan, presenteert Shirley die mogelijkheid door samen met Stephanie en songfestivalster Duncan Laurence op de foto te gaan.

Tekst gaat door onder de foto

Project CT Effenaar

Virtueel op de foto met Duncan Laurence

Versteld
De projectmedewerkster van de Effenaar is vol lof over dit idee. “Ik sta versteld wat er in AR al mogelijk is en wat jullie bedacht hebben. Het is interessant omdat je als poppodium het contactmoment kan vergroten. Wel moet er goed gekeken worden naar het doel van de ontdekkingstocht. Draait het om de Effenaar of om de artiest waar je het kaartje voor gekocht hebt.” Studente Nienke vond het in het begin lastig om zich in te leven in de opdracht. “Ik ga nooit naar concerten. Het was wel leuk om met AR te leren werken en nu ben ik blij dat ik dit gedaan heb.” Shirley was heel enthousiast over de opdracht. “Ik ga zelf vaak naar concerten. Ik heb mijn eigen beleving en die van mijn vrienden gebruikt. Bijvoorbeeld dat je soms een concert vergeet, omdat je het kaartje al zo ver van tevoren hebt gekocht. Na de zomer ga ik stagelopen op een plek waar ze veel doen met AR. Ik vind het leuk om er dieper op in te gaan.” Of de ideeën van de studenten in de praktijk gebruikt gaan worden, zal de komende tijd worden bekeken.

Meer info over het project Smart Venue van de Effenaar kun je vinden via deze link.