SintLucas Vmbo

Vmbo-leerlingen doen mee aan wedstrijd Vakkanjers

In het licht van Vincent

Onze tweedejaars vmbo-leerlingen hebben afgelopen weken hard gewerkt aan de opdracht voor de wedstrijd Vakkanjers met als thema: “In het licht van Vincent”. Dit jaar dagen het Vincent van Gogh Museum en ASML de leerlingen uit om op zoek te gaan naar nieuwe manieren om de kunstwerken van Vincent van Gogh te behouden voor de toekomst. Maar ook om zijn verhaal en de beleving van zijn schilderijen nieuwe dimensies te geven.

Vakkanjers

De wedstrijd komt voor uit een initiatief van technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor het technische vakgebied. Door middel van de opdracht van Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen leerlingen aan de hand van opdrachten hun vakmanschap, maar ook hun skills zoals presenteren en samenwerken.

In het licht van Vincent

Het Vincent van Gogh Museum en ASML dagen leerlingen uit op zoek te gaan naar nieuwe manieren om de kunstwerken te behouden voor de toekomst. En om de verhalen van Vincent en de beleving van zijn schilderijen nieuwe dimensies te geven. Leerlingen gaan in verschillende teams aan de slag om hun idee uit te werken. Ze doen onderzoek en experimenteren. Ook maken ze een prototype van hun idee. Uiteindelijk wordt er een schoolwinnaar gekozen deze winnaar mag namens SintLucas naar de halve finale waar ze hun idee mogen presenteren aan het Van Gogh Museum. En wie weet mogen ze daarna door naar de landelijke finale…

Verhalen komen tot leven

De schilderijen van Vincent vertellen stuk voor stuk een eigen verhaal. Die verhalen kan je vertellen, maar je kan zo ook tot leven brengen door bijvoorbeeld beweging toe te voegen. Na een aantal weken onderzoeken, experimenteren en ontwerpen zijn de leerlingen nu bezig met de realisatie van hun eigen prototypes.

Prototypes maken

Na het bedenken van de ideeën maken leerlingen prototypes. Finn, Lucas, Kairi en Jan hebben de schilderijen van Vincent in het licht gezet met behulp van een vuurtoren. Jan: “Het licht van de vuurtoren komt van een zaklamp. Deze draait rond met behulp van de Byor. Het licht van de vuurtoren komt via een kleurfilter terecht op de schilderijen. Zo maken we de schilderijen net iets anders.”

Sjuul is samen met zijn groepje bezig geweest om het schilderij De slaapkamer van Vincent van Gogh tot leven te brengen. Sjuul: “Wij hebben een helemaal witte kamer gemaakt met 3D geprinte meubels. Ook hebben we een projectie gemaakt die op de meubels schijnt. De projector is van hout en is op maat gemaakt met de lasersnijder. Ik vind het een leuk project omdat het is anders is dan tekenen of schilderen.”

Het groepje van Ilse is bezig om het schilderij De sterrennacht tot leven te brengen. Ilse: “Het schilderij is in een ruimte op de muur geprojecteerd. Als je de ruimte binnenkomt gaan de lichtjes aan. Ook zijn er wolken, sterren en 3D effecten. In de ruimte staan ook zitzakjes waar je op kan gaan zitten. Op deze zitzakjes zitten afstandsbedieningen waarmee je op de deurbel van de verschillende huizen kan drukken.”