SintLucas Ruimtelijk vormgeven

Studenten ontwerpen waterkaraf met bijbehorende set glazen

Julia Niessen

Tweedejaars studenten van de opleiding Ruimtelijk vormgeven specialisatie product hebben de afgelopen weken hard gewerkt aan een bijzondere opdracht namelijk: ontwerp een waterkaraf met bijbehorende set glazen geïnspireerd op jouw thuissituatie. Iedere karaf met set glazen is uniek. Studenten Emma, Julia, Lieke en Renske vertellen over hun ontwerpen.

Bubbels

Lieke: “Ik heb mijzelf eerst de vraag gesteld: wanneer gebruik je nu eigenlijk glazen. Dat is vaak tijdens etenstijd. Wij proberen als gezin vaak samen te eten, maar dat gaat niet altijd omdat iedereen druk is met eigen activiteiten. Toen ben ik verder gaan kijken naar de activiteiten per gezinslid. Toen ben ik op het idee van de vorm van een bubbel gekomen. Iedereen leeft toch wel een beetje in zijn of haar eigen bubbel, maar als deze bubbels samen vormen ook weer een geheel. Als materiaal heb ik glas gekozen. Ik heb hiervoor gekozen omdat dit transparant is. Dit staat symbool voor het eerlijk en helder zijn.”

Vanuit haar werktekening heeft Lieke haar ontwerp verder uitgewerkt in het ontwerpprogramma Fusion. Hierin heeft ze haar maattekening gemaakt. Op basis hiervan heeft ze haar een prototype in 3D geprint. Lieke: “Het 3D printen duurde best wel lang, maar het was mooi om mijn ontwerp uiteindelijk als prototype in het echt te zien.”

Perfecte combinatie

Ook Julia is aan de slag gegaan met deze opdracht. Ze heeft haar karaf met glazenset geïnspireerd op haar vader, moeder en zus. Haar zus komt uit China is geadopteerd. Julia: “De set glazen is op een glas na allemaal dezelfde kleur en passen perfect op de waterkaraf. De afwijkende kleur van het glas staat symbool voor mijn zus. Zij is anders maar past toch perfect bij ons. We krijgen als gezin vaak te maken met vooroordelen over mijn zus, maar iedereen is gelijk alleen het uiterlijk is anders. Als vorm van de karaf heb ik daarom ook een hart gekozen.”

Persoonlijke opdracht

Emma ontwierp een waterkaraf voor haar vader. Haar vader heeft twee jaar geleden een herseninfarct gehad en hierdoor zijn bepaalde functies weggevallen. Emma: “Tijdens het ontwerpproces heb ik vooral gekeken naar het gebruiksgemak voor mijn vader. Wat is voor hem handig? Hij kan bijvoorbeeld gebruik maken van een hand dus het moest een karaf worden die voor hem ook makkelijk vast te houden was. Toen ben ik op het idee gekomen om een karaf met inkeping voor een hand te maken. Mijn vader heeft de handgreep getest om te kijken of zijn hand hier goed omheen paste. Op de bovenkant van de glazen heb ik textuur aangebracht om te zorgen voor een betere grip tijdens het vasthouden van het glas. Het bijzondere aan deze opdracht was dat het een erg persoonlijke opdracht was. Wat ik ook erg leuk vond was dat mijn gezin meegedacht heeft over het ontwerp.”

Oogkleuren

Renske besloot een wijnfles als inspiratiebron te gebruiken. Renske: “De wijnfles staat symbool voor gezelligheid. Ik heb dit persoonlijk gemaakt door voor het ontwerp van de glazen te kijken naar de kleur van de ogen. Ieder glas heeft een andere kleur en dit zijn de kleuren van de ogen van mijn gezinsleden. In de karaf komen alle kleuren bij elkaar. Ook als je de binnenkant van het glas bekijkt, lijkt het glas op de iris van een oog. We hebben allemaal dezelfde iris, maar allemaal in een andere kleur. We vormen als gezin een geheel, maar zijn toch anders.”