SintLucas Alumni

Oud-student Floris in finale HEMA ontwerpwedstrijd

Tompoucebord

Oud-student Ruimtelijk vormgeven Floris Meijer doet mee aan de Hema Design Contest 2021 en staat met zijn Tompouce Bord de in de finale van deze ontwerpwedstrijd. Floris ontwierp een bord met opstaande bolletjes om de tompouce op zijn plek te houden, zodat deze makkelijker gegeten kan worden door bijvoorbeeld mensen met een fysieke beperking. Benieuwd hoe Floris op dit idee kwam? Lees dan snel verder!

SintFloris

Floris: “Vanaf jongs af aan wist ik al dat ik iets met creativiteit wilde doen. Toen ik mijn vmbo-diploma behaalde koos ik voor SintLucas. De sfeer op school sprak mij erg aan. Ik ging op kamers in Boxtel en leerde tijdens mijn opleiding veel skills om als echte maker aan de slag te gaan. Na het behalen van mijn SintLucas-diploma wist ik een ding zeker. Ik wilde doorstuderen aan de Design Academy in Eindhoven. Zo gezegd, zo gedaan. Inmiddels zit ik in mijn vierde leerjaar van de opleiding Public Private.”

Ontwerpwedstrijd

HEMA bestaat dit jaar 95 jaar. De ontwerpwedstrijd staat daarom in het teken van feest vieren. HEMA wil het dagelijks leven beter, makkelijker en leuker maken en heeft daarbij aandacht voor duurzaamheid, kwaliteit en inclusiviteit. De opdracht van de wedstrijd was dan ook: ontwerp een oplossing die de toekomst van het samen vieren beter, makkelijker en leuker maakt. Floris: “Toen ik deze uitdaging voorbij zag komen wist ik dat ik mee wilde doen Het thema past ook bij mij als ontwerper.”

Serie borden

“Ongeveer een jaar geleden kreeg mijn moeder een hersenbloeding in het rechterdeel van haar hersenen. Het gevolg hiervan was dat zij (onder andere) haar linkerarm niet meer kan gebruiken. Om het leven van mijn moeder makkelijker te maken heb ik verschillende borden ontworpen die haar helpen tijdens het eten.”

Tompouce bord

Tijdens mijn opleiding heb ik de minor keramiek gevolgd. Gedurende deze minor heb ik ook een serie borden ontworpen voor mijn moeder. De borden waren specifiek ontworpen voor typisch Nederlands eten. Het tompoucebord past perfect in deze serie. Een tompouce is al erg lastig om te eten, maar zeker voor mijn moeder omdat ze haar linkerarm niet kan gebruiken. Voor de ontwerpwedstrijd heb ik het tompoucebord verder doorontwikkeld.

Positieve reacties

Floris heeft al veel positieve reacties ontvangen op zijn ontwerp. Floris: “Veel mensen vinden het een mooi concept. Daarnaast is dit hulpmiddel ook duurzaam. Andere hulmiddelen zijn vaak gemaakt van plastic, maar dit is in mijn geval niet zo.” Ook de moeder van Floris is erg trots en vind de deelname aan de ontwerpwedstrijd superleuk.

Stemmen

30 september presenteert Floris zijn ontwerp voor de vakjury. Tot die tijd kan je hier stemmen op zijn ontwerp. Naast de publieksprijs maakt Floris kans op de juryprijs. Het ontwerp van de winnaar van deze prijs maakt zelfs kans om in productie te worden genomen door HEMA! Help jij Floris mee door te stemmen op zijn prachtige ontwerp?