SiNTLUCAS BOXTEL

Ruimtelijk vormgeven

Niveau 4 - 4-jarige opleiding

De Ruimte Vormer_Keyvisual_12379_LR-1
OPLEIDING IN HET KORT

Altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en bewust van jouw rol als vormgever in de maatschappij, hebben jouw ontwerpen de toekomst.

Het interieur van die waanzinnige winkel? Het decor van je favoriete festival? Of de set van die niet te missen Nelix-serie? Als ruimtelijk vormgever geef je vorm aan ruimtes, zoals het inrichten van een woonkamer of winkel(etalage). Ook ontwerp je producten en objecten zoals meubels of gebruiksvoorwerpen.

Open dag 5 november

Ruimtelijk vormgeven

Het eerste jaar van de opleiding is een oriëntatiefase. Vanaf leerjaar 2 specialiseer je je in een van de richtingen Interieur, Styling, Product of Event. In de laatste fase van de opleiding kun je je verder specialiseren in jouw gekozen richting of kies je voor verbreding door richtingen te combineren.

Toelatingseisen

  • Minimaal diploma vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
  • Overgangsbewijs van havo 3 naar 4
  • Portfolio

Havo- of vwo-diploma? Volg deze opleiding versneld in drie in plaats van vier jaar.  Inhoudelijk is de opleiding hetzelfde als de vierjarige variant.

Diploma

Ruimtelijk vormgever

Crebonummer opleiding: 25811

Kosten

Op deze pagina vind je meer informatie over kosten.

Verkort traject havo/vwo

Doe je dit schooljaar eindexamen havo/vwo, of heb je je diploma al? Dan kun je de opleiding Ruimtelijk vormgeven versneld in drie
in plaats van in vier jaar afronden.

Bachelor traject

Zoek jij naast je mbo-opleiding extra uitdaging? Dan kun je vanaf het derde jaar kiezen voor de Bachelor 3D Design of Visual Communication
Je haalt dan je mbo-diploma en Britse Bachelor in vier jaar.

Wat maak ik?

Event
Je ontwerpt en maakt onder andere decors voor festivals of theater, beursstands voor bedrijven, exposities voor musea en bedrijfs- en productpresentaties. Binnen de richting Event leer jij met tijdelijke ruimtes een blijvende indruk te maken.

Styling
Als fotostylist richt je je op editorial-, fashion-, product- of foodstyling of op setdressing. Een visual merchandiser ontwerpt de hele winkelpresentatie. Een etaleur richt zich op etalages en presentaties in de winkel. Denk bij eventstylist aan pop-up events, bruiloften of bedrijfsevenementen.

Product
Als meubelvormgever ontwerp je (verplaatsbare) meubels voor kantoren, huizen of buitenruimtes. Een displayvormgever ontwerpt objecten die een product promoten. Ook kun je denken aan het ontwerpen van objecten zoals huishoudelijke voorwerpen of relatiegeschenken en aan verpakkingen voor
(non-)foodproducten.

Interieur 
Je ontwerpt interieurs voor onder andere woonhuizen, kantoren of horeca. Daarnaast ontwerp je maatwerk meubels voor interieurs, zoals een barmeubel of wandkast. Ook het vormgeven van een entree, gevel of andere buitenruimte behoort tot de mogelijkheden.

Wat leer ik?

Je ontwikkelt kennis en vaardigheden op het gebied van ontwerpen, compositie-, kleur- en materialenleer, (technisch) tekenen, concepting, communicatie, fotografie en leert digitale tekenprogramma’s zoals SketchUp. Ook is er veel aandacht voor het gebruik van nieuwe technologieën, 3D-printing en VR/AR. Uiteraard staan ook algemene vakken als Nederlands, Engels en rekenen op het programma en krijg je kunstgeschiedenis en burgerschap

 

Waar loop ik stage?

Afhankelijk van je interesse en leerwensen kies je voor een stageplek bij bijvoorbeeld een interieurarchitect, een bedrijf op het gebied van productvormgeving, interieurvormgeving of meubeldesign of een stylingbureau, een winkelbedrijf of een plek in de media-, mode- of evenementenbranche.

Wat moet ik kunnen en leuk vinden?

Als ruimtelijk vormgever heb je gevoel voor ruimte, functie en sfeer. Ook kun je je goed verplaatsen in de doelgroep en vind je het leuk om eisen en wensen te vertalen naar een passend ontwerp. Je kent de toepassing en eigenschappen van materialen en hebt oog voor duurzaamheid. Natuurlijk is ook ruimtelijk inzicht noodzakelijk en heb je gevoel voor communicatie en commercie. Het volgen van trends is jouw tweede natuur en je kunt deze vertalen naar verschillende stijlen. Tot slot ben je goed in plannen en organiseren.

Wat kan ik na SintLucas?

Na deze opleiding kun je aan de slag als interieurontwerper, projectinrichter, interieurstylist, meubelvormgever, productvormgever. Stylisten zijn werkzaam voor de reclame-, winkel-, mode- en interieurbranche. Eventvormgevers vaak bij standbouwbedrijven, event- of festivalorganisaties. Wil je doorstuderen? Dan ben je van harte welkom bij een groot aantal kunstacademies of andere hbo-opleidingen op het gebied van vormgeving.