SiNTLUCAS BOXTEL

Interieur

Niveau 4 - 4-jarige opleiding

OPLEIDING IN HET KORT

Loop jij over van de creatieve ideeën als je een ruimte binnenloopt?

Als interieurvormgever tover jij een ruimte om tot een inspirerende en prettige woon-, winkel- of werkomgeving.

Open dag 5 november

Interieur

Een woning, je favoriete restaurant of de entree van een zorginstelling: als interieurvormgever ontwerp jij interieurs en meubilair voor veel verschillende soorten ruimtes. Hierbij ga je uit van de functie van een ruimte en de wensen van de gebruikers. Met de juiste inrichting en sfeer zorg jij ervoor dat iemand zich thuis voelt in een ruimte of creëer je een prettige, inspirerende werkplek.

Toelatingseisen

  • Minimaal diploma vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
  • Overgangsbewijs van havo 3 naar 4
  • Portfolio

Havo- of vwo-diploma? Volg deze opleiding versneld in drie in plaats van vier jaar. Inhoudelijk is de opleiding hetzelfde als de vierjarige variant.

Diploma

Ruimtelijk vormgever

Crebonummer opleiding: 25811

Kosten

Op deze pagina vind je meer informatie over kosten.

Wat doe ik?

Om tot een goed ontwerp te komen, onderzoek je eerst wat de behoeften en eisen van je opdrachtgever en de gebruikers van de ruimte zijn. Vervolgens maak je een ontwerp voor het interieur en van vast meubilair, zoals bijvoorbeeld een balie en kasten. Dit ontwerp presenteer je met handmatige of digitale schetsen of bijvoorbeeld door middel van virtual reality. Je adviseert over kleur- en materiaalgebruik en maakt plattegronden en lichtplannen. Ook werk je jouw idee uit in een technisch ontwerp en maak je een kostencalculatie. Tot slot
bereid je de uitvoering voor die je meestal overdraagt aan een interieurbouwer of aannemer.

Wat maak ik?

Je ontwerpt interieurs voor woonhuizen, kantoren, zorginstellingen of bijvoorbeeld horecagelegenheden. Daarnaast ontwerp je maatwerk meubilair voor in het interieur waarbij je kunt denken aan kastenwanden, balies of keukens. Ook het vormgeven van buitenruimtes zoals een entree of gevel van een gebouw behoort tot de mogelijkheden.

Wat leer ik?

Je ontwikkelt kennis en vaardigheden op het gebied van ontwerpen, technisch tekenen, bouwkunde, materialen- en kleurenleer, visualiseren, ARBO/Ergonomie en calculeren en leert programma’s als Sketch-up en Vectorworks. Uiteraard staan ook algemene vakken als Nederlands en rekenen op het programma.

Waar loop ik stage?

Afhankelijk van je interesse en leerwensen kies je voor een stageplaats bij een interieurarchitect, een projectinrichter voor winkel- of horeca of in de interieurbouw of -styling.

Waar moet ik goed in zijn en wat moet ik leuk vinden?

Als interieurvormgever heb je gevoel voor ruimte, functie en sfeer. Ook kun je je goed verplaatsen in de doelgroep en vind je het leuk om hun eisen en wensen te vertalen naar een passend interieur. Je beschikt over ruimtelijk en bouwkundig inzicht en je kunt jouw ontwerp goed visualiseren. Tot slot weet je alles van materialen en stijlen, volg je de trends hierin op de voet en heb je oog voor duurzaamheid.

Wat kan ik na SintLucas?

Na deze opleiding kun je aan de slag als (assistent van een) interieurarchitect of interieurontwerper, projectinrichter, interieurstylist, meubelvormgever (als onderdeel van een interieur), adviseur woninginrichting of als inrichter van showrooms. Wil je doorstuderen? Dan ben je van harte welkom bij kunstacademies of andere hbo- opleidingen op het gebied van design, zoals:

  • Design Academy in Eindhoven
  • Thomas Moore in Mechelen Interieur vormgever bij ArtEZ
  • Grafisch | Ruimtelijk ontwerp bij AKV St. Joost

Zie jij deze interieuropleiding wel zitten?

Lees dan meer over de aanmeldprocedure of vraag brochure aan.