Student ontwikkelt lesprogramma Tweede Wereldoorlog

Eens een Sint, altijd een Sint! Want samen succesvol kan op veel manier bij SintLucas. Rein Vos heeft de Bachelor gevolgd en bespreekt met ons zijn betekenisvol project. Rein heeft naast de opleiding Allround Mediamaker en Mediavormgeving ook de opleiding Bachelor Visual Communication gevolgd.

Een brief Voor De vrijheid
“Een Brief Voor De Vrijheid is een interactief lesprogramma waarin lokale leerlingen worden voorgesteld aan de 28-jarige verzetsstrijder Kees Kappers. Die in de Tweede Wereldoorlog zijn leven heeft gegeven voor de vrijheid van gemeente Cranendonck. Mijn droom is om dit lesprogramma landelijk te maken voor iedere middelbare school, maar dan met de eigen lokale verhalen uit de buurt.”

Brief Voor De Vrijheid

De kloof tussen de gebeurtenissen van de tweede wereldoorlog en de jongere generaties wordt steeds groter. Zij linken deze niet meer aan de moderne tijd en hun dagelijks leven. Meer dan de helft van de middelbare scholieren gelooft wel dat ze ervan kunnen leren. Zij hebben alleen behoefte aan tastbaarder lesmateriaal, waarmee het makkelijker wordt zich persoonlijk te verbinden aan de geschiedenis. Het lesprogramma laat leerlingen op een bijzondere manier persoonlijke linken leggen tussen verleden, heden en toekomst. Door het volgen van 5 eenvoudige stappen, worden leerlingen mee terug in de tijd genomen. Ze worden hierbij voorgesteld aan iemand die, gedurende de 2e wereldoorlog, heeft bijgedragen aan hun vrijheid . Hierdoor creëert het lesprogramma op een moderne en unieke manier de mogelijkheid om tastbare lessen te bieden aan de nieuwe generatie jongeren. Op deze manier wordt hen bijgebracht dat de vrijheid die ze vandaag de dag ervaren niet vanzelfsprekend is.

Dit werk is genomineerd voor de Social Design Talent Awards. Bekijk hier onder de video met toelichting van Rein.

Bekijk de videoBekijk de video