Digital design & motion

Informeren, entertainen of presenteren, het gebeurt steeds vaker via visual storytelling, het vertellen van een verhaal door middel van beelden.

2D- en 3D-technieken maken het mogelijk om een ervaring in een virtuele wereld te creëren of visualisaties te produceren waarin fysieke en digitale objecten naast elkaar bestaan. Inmiddels zijn er al heel veel toepassingen in films, virtual reality, illustraties en andere media-uitingen. Binnen de richting Digital design & motion leer je deze virtuele werelden, animaties en (digitale) illustraties maken. Je voegt bijvoorbeeld verschillende dimensies toe aan een bestaand filmpje of werkt het prototype van een product uit in een 3D-visualisatie.

Je leert virtuele werelden, animaties en illustraties maken en werkt je creaties tot in detail uit.

 

Cluster

  • Vormgeven, Media & Technologie

Opleidingsduur

  • 4 jaar

Locaties

  • Eindhoven

Toelatingseisen

  • Minimaal diploma vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg

  • Overgangsbewijs van havo 3 naar 4

Diploma

  • Mediavormgever

  • Crebonummer opleiding: 25633

Kosten

  • Op deze pagina vind je meer informatie over kosten voor de opleiding

Wat doe ik?

Met jouw kennis en talent voor vorm, stijl en technologie werk je aan producten die er visueel goed uitzien, passen bij de doelgroep en voldoen aan de wensen van de klant. Creativiteit is daarbij belangrijk om je verhaal goed over te brengen en een bepaalde sfeer te creëren. Een typische aanpak voor een Digital design & motion opdracht? Je start met onderzoek naar vorm en stijl. Je maakt testversies om je ideeën te bespreken en om erachter te komen of ze te realiseren zijn. Dan ga je aan de slag met de uitwerking in 2D- en 3D-visualisatieprogramma’s. Om je verhaal goed over te brengen kan het ook zijn dat je een uiting voorziet van animaties of een digitale illustratie.

Tijdens de opleiding kun je je verder verdiepen in een van de vier uitstroomrichtingen:
1. Illustratie 2D/3D, analoog en digitaal
2. Concept art & visual storytelling
3. 3D visualisatie & realtime graphics
4. Animatie & motion

Wat maak ik?

Voorbeelden van producten waar je aan werkt zijn virtual en augmented reality toepassingen, product visualisaties, animaties en illustraties.

Wat leer ik?

Je ontwikkelt vaardigheden op het gebied van onder meer 2D en 3D art, animatie, concept-art en illustratie. Je leert werken met verschillende softwareprogramma’s waaronder Blender. Uiteraard staan ook algemene vakken als Nederlands en rekenen op het programma.

Waar loop ik stage?

Afhankelijk van je interesse en leerwensen kies je voor een stage bij een animatie- of illustratiestudio, reclamebureau, digital design agency of bijvoorbeeld een bedrijf in productontwikkeling. Bekijk hier een stagefilmpje van de opleiding Digital design & motion.

Wat moet ik kunnen en leuk vinden?

Je vindt het leuk om het visuele gedeelte van uiteenlopende media-uitingen te verzorgen. Je hebt interesse in technologie, bent artistiek en weet dat met elkaar te combineren. Uiteraard heb je gevoel voor vorm en stijl en kun je goed tekenen en 3D-modeleren. Je werkt vaak in teamverband, daarom is goed kunnen samenwerken van belang en ben je communicatief vaardig. Ook zijn een onderzoekende houding en oplossingsgericht werken belangrijk in dit vakgebied.

Wat kan ik na SintLucas?

Na de opleiding kun je aan de slag bij reclamebureaus, animatie studios, digital design bureaus of bijvoorbeeld in de modewereld of bij bedrijven in productontwikkeling. Ook kun je doorstuderen aan een hbo-opleiding waaronder Illustratie/Animatie aan AKV St. Joost, Creative media & game technologies aan Breda University of Applied Sciences of opleidingen op het gebied van ICT & mediadesign. Een eigen studio starten behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Meer uitstroomrichtingen