SiNTLUCAS BOXTEL

Decoratie- en restauratieschilder

Niveau 4 - 4-jarige opleiding

OPLEIDING IN HET KORT

Een muurschildering in een gebouw aanbrengen of restaureren. Een decoratie voor een themapark realiseren.

Klinkt dat interessant, dan is de unieke opleiding Decoratie- & restauratieschilder misschien iets voor jou. Je leert tal van decoratieve technieken en ontdekt hoe je een object, interieur of exterieur kunt restaureren. Ook maak je ontwerpen voor nieuwe decoraties en voer je deze uit. Een opleiding waarin modern vakmanschap centraal staat en je leert werken met een combinatie van handwerk- en digitale technieken.

Aanmelden opleiding

Opleiding Decoratie- en restauratieschilder

De opleiding tot decoratie- en restauratieschilder is een unieke restauratie opleiding. Je hebt oog voor detail en werkt heel precies. Je doet historisch en bouwkundig onderzoek en je hebt kennis van kleuren, technieken en materialen.

Toelatingseisen

  • Minimaal diploma vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
  • Overgangsbewijs van havo 3 naar 4
  • Portfolio

Diploma

Decoratie- en restauratieschilder

Crebonummer opleiding: 25036

Kosten

Op deze pagina vind je meer informatie over kosten voor de opleiding.

Wat doe ik?

Als Decoratie- & restauratieschilder in opleiding ga je aan de slag in ons atelier. Je krijgt hier diverse opdrachten en modules waarbij je verschillende technieken en materialen leert toepassen zoals imitatie- en decoratietechnieken. Of denk aan het aanbrengen van bladgoud en andere verguldingstechnieken. Je leert verschillende onderzoekvaardigheden die nodig zijn bij restauratieschilderwerk in het interieur en exterieur. Daarnaast leer je een advies op te stellen en voer je dit uit in een levensecht project.

Wat maak ik?

In de ateliers werk je aan opdrachten waarbij je processen leert die aansluiten bij de praktijk. Bij levensechte opdrachten restaureer je bijvoorbeeld de wanddecoratie in een historisch gebouw of breng je een nieuwe schildering aan op een muur in een openbaar ruimte.

Wat leer ik?

Je ontwikkelt kennis en vaardigheden op het gebied van imitatietechnieken, vergulden, decoratieve en restauratieve technieken, vormgeving, tekenen met de hand en computer, kleurvormgeving, materialenkennis, verftechnologie, ondernemerschap en kostprijsberekening.

Waar loop ik stage?

Tijdens de opleiding kun je stagelopen bij onderhoudsschilderbedrijven om de basis van het onderhoud en decoratief en restauratief schilderen te leren. Ook kun je kiezen voor specialistische decoratieve bedrijven die bijvoorbeeld werk maken voor pretparken of decors voor theater. Daarnaast zijn er specialistische restauratieve bedrijven die restauratieschilderwerk uitvoeren aan (rijks)monumenten en/of antieke meubels. Tot slot behoren lijstenmakers of bedrijven gespecialiseerd in vergulden of imitatietechnieken tot de mogelijkheden.

Wat moet ik kunnen en leuk vinden als Decoratie- en restauratieschilder?

Je beschikt over praktisch, ruimtelijk en technisch inzicht. Je werkt graag met je handen en hebt interesse in interieur, kleur en vormgeving. Ook heb je oog voor detail en werk je heel precies. Je vindt het leuk om onderzoek te doen naar de historie van gebouwen en objecten. Herken jij jezelf hierin? Dan is de kans groot dat er een Decoratie- & restauratieschilder in je schuilt!

Wat kan ik na SintLucas?

Je kunt onder andere je eigen onderneming starten of gaan werken bij een bedrijf dat restauratiewerkzaamheden uitvoert of daarover adviseert. Je kunt decoratieve schilderwerken uitvoeren in themaparken of binnen het interieur en exterieur van gebouwen. Ook doorstuderen aan een hbo-opleiding op het gebied van interieur, bouwkunde, decoratie en restauratie behoort tot de mogelijkheden.

Zie jij de opleiding Decoratie- en restauratieschilder wel zitten?

Kies dan voor de richting Vormgeven & ambacht en specialiseer je vanaf het tweede jaar in decoratie- en restauratieschilderen. Lees meer over de aanmeldprocedure of vraag informatie aan.

Studentenwerk

Op de foto’s en in het filmpje hieronder zie je een aantal voorbeelden van studentenwerk van de opleiding Decoratie- en restauratieschilder. Klik op de afbeelding voor meer informatie.

In het onderstaande filmpje zie je onze studenten aan het werk in de Lambertuskerk in Helmond.

Wat kan je doen na SintLucas?

Bekijk het filmpje hieronder.

 

 

 

 

AAN HET WERK IN DE CREATIEVE INDUSTRIE
Klik op het filmpje om te zien wat Melanie ging doen na SintLucas.