SiNTLUCAS BOXTEL

Decoratie- en restauratieschilder

Niveau 4

Student Decoratie- en Restauratieschilder
OPLEIDING IN HET KORT

Je gaat aan de slag met het opknappen van interieurs zoals bijvoorbeeld het altaar in een kerk of de glas-in-loodramen van een monumentaal pand.

Je leert ambachtelijke schildertechnieken zoals bijvoorbeeld marmer- en houtimitaties In de praktijk voer je restauraties uit in misschien wel een kerkje in Frankrijk. Of je brengt decoraties aan op attracties bij de Efteling.

Brochure aanvragen Bezoek onze open dag

Decoratie- en restauratieschilder

Je hebt oog voor detail en werkt heel precies. Je doet historisch en bouwkundig onderzoek en je hebt kennis van kleuren, technieken en materialen.

Toelatingseisen

  • Minimaal diploma vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
  • Overgangsbewijs van havo 3 naar 4
  • Portfolio

Diploma

Decoratie- en restauratieschilder

Kosten

Op deze pagina vind je meer informatie over kosten voor de opleiding.

Wat doe je?

In de ateliers bij ons op school ga je aan de slag met opdrachten waarbij je verschillende technieken en materialen gebruikt. Je leert bijvoorbeeld imitatietechnieken of vergulden (met goud versieren). Krijg je een opdracht om een interieur te restaureren, dan start je met een onderzoek naar de historie van de locatie. Je zoekt ook uit welk materiaal en technieken je het beste kunt gebruiken en werkt een advies uit. Ook voor nieuwe decoraties maak je eerst een advies om het vervolgens zelf uit te voeren.

Wat maak je?

Het opknappen van een wanddecoratie in een historisch gebouw. Een moderne schildering aanbrengen op een muur in een café. Het altaar van een kerk restaureren.

Welke vakken krijg je?

Naast algemene vakken krijg je beroepsgerichte vakken zoals visualiseren, 2d- en 3d-vormgeving, fotografie, tekenen met de hand en computer, kennis over materialen, technieken en werkmethoden, ondernemerschap en kostprijsberekening. Daarnaast leer je hoe je een restauratieproject moet aanpakken en wie je nodig hebt om het uit te voeren.

Wat moet ik kunnen en leuk vinden?

Je bent praktisch en hebt ruimtelijk, technisch en historisch inzicht. Je weet welke materialen en technieken je het beste kunt gebruik om een gebouw of object te restaureren. Je werkt graag met je handen. Je hebt interesse in interieur en design en vindt het leuk om onderzoek te doen naar de historie van gebouwen, objecten en gebruiksvoorwerpen.

Wat kun je na SiNTLUCAS?

Je kunt je eigen onderneming starten, gaan werken bij een bedrijf dat restauratiewerkzaamheden uitvoert of daarover adviseert. Ook heb je de mogelijkheid om door te gaan studeren aan een hbo-opleiding op het gebied van interieur, design of decoratie en restauratie.

In het onderstaande filmpje zie je onze studenten aan het werk in de Lambertuskerk in Helmond.

Wat kan je doen na SintLucas?

Bekijk het filmpje hieronder.

 

 

 

 

AAN HET WERK IN DE CREATIEVE INDUSTRIE
Klik op het filmpje om te zien wat Melanie ging doen na SintLucas.