SiNTLUCAS BOXTEL

Decoratie- en restauratieschilder

Niveau 4 - 4-jarige opleiding

OPLEIDING IN HET KORT

Een muurschildering in een gebouw aanbrengen of restaureren. Een decoratie voor een themapark realiseren.

Lijkt jou dat leuk werk? Dan is de opleiding Decoratie- en Restauratieschilder misschien iets voor jou. Binnen de richting Decoratie- en Restauratieschilder leer je tal van decoratieve technieken en ontdek je hoe je een object, interieur of exterieur kunt restaureren. Ook bedenk en maak je ontwerpen voor nieuwe decoraties in combinatie met het gebruik van kleuren, zowel aan de binnen- als de buitenkant van een gebouw.

Opleiding Decoratie- en restauratieschilder

De opleiding tot decoratie- en restauratieschilder is een unieke restauratie opleiding. Je hebt oog voor detail en werkt heel precies. Je doet historisch en bouwkundig onderzoek en je hebt kennis van kleuren, technieken en materialen.

Toelatingseisen

  • Minimaal diploma vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
  • Overgangsbewijs van havo 3 naar 4
  • Portfolio

Diploma

Decoratie- en restauratieschilder

Crebonummer opleiding: 25036

Kosten

Op deze pagina vind je meer informatie over kosten voor de opleiding.

Wat doe ik als Decoratie- en restauratieschilder in opleiding?

Als Decoratie- en restauratieschilder in opleiding ga je aan de slag in ons atelier. Je krijgt hier diverse opdrachten en modules waarbij je verschillende technieken en materialen leert toepassen, zoals imitatie- en decoratietechnieken. Of denk aan het aanbrengen van bladgoud en andere verguldingstechnieken. Je leert verschillende onderzoekvaardigheden die nodig zijn bij restauratieschilderwerk in het interieur en exterieur. Daarnaast leer je een advies op te stellen en voer je dit uit in een levensecht project.

Wat maak ik?

In de ateliers werk je aan opdrachten waarbij je processen leert die overeenkomen met de praktijk. Bij levensechte opdrachten restaureer je bijvoorbeeld de wanddecoratie in een historisch gebouw of breng je een moderne schildering aan op een muur.

Welke vakken krijg ik?

Naast algemene vakken krijg je tijdens deze restauratie opleiding beroepsgerichte vakken zoals imitatietechnieken, vergulden, decoratieve en restauratieve technieken, vormgeving, tekenen met de hand en computer, kleurvormgeving, materialenkennis, verftechnologie, ondernemerschap en kostprijsberekening.

Wat moet ik kunnen en leuk vinden als Decoratie- en restauratieschilder?

Je beschikt over praktisch, ruimtelijk en technisch inzicht. Je werkt graag met je handen en je hebt interesse in interieur en kleur en vormgeving. Je vindt het leuk om onderzoek te doen naar de historie van gebouwen en objecten. Herken jij jezelf hierin? Dan is de kans groot dat er een Decoratie- en restauratieschilder in je schuilt!

Wat kan ik na SintLucas ?

Je kunt onder andere je eigen onderneming starten of gaan werken bij een bedrijf dat restauratiewerkzaamheden uitvoert of daarover adviseert. Je kunt decoratieve schilderwerken uitvoeren in themaparken of binnen het interieur en exterieur van gebouwen.  Je kunt ook doorstuderen en een hbo-opleiding op het gebied van interieur, bouwkunde, decoratie en restauratie gaan volgen.

Zie jij de opleiding Decoratie- en restauratieschilder wel zitten?

Kies dan voor de richting Vormgeven & ambacht en specialiseer je vanaf het tweede jaar in decoratie- en restauratieschilderen. Lees meer over de aanmeldprocedure of vraag informatie aan.

Studentenwerk

Op de foto’s en in het filmpje hieronder zie je een aantal voorbeelden van studentenwerk van de opleiding Decoratie- en restauratieschilder. Klik op de afbeelding voor meer informatie.

In het onderstaande filmpje zie je onze studenten aan het werk in de Lambertuskerk in Helmond.

Wat kan je doen na SintLucas?

Bekijk het filmpje hieronder.

 

 

 

 

AAN HET WERK IN DE CREATIEVE INDUSTRIE
Klik op het filmpje om te zien wat Melanie ging doen na SintLucas.