SiNTLUCAS EINDHOVEN

Creative technologies

Niveau 4 - 4-jarige opleiding

OPLEIDING IN HET KORT

Tijdens de opleiding Creative technologies leer je hoe je een betere en leukere wereld creëert door technologie, media en creatief denken te combineren.

Een park waarin het licht met je meeloopt? Of een tandenborstel met app, zodat kinderen zien hoe goed ze hun tanden poetsen? De richting Creative technologies combineert technologie, media, menselijk gedrag en creatief denken om een betere en leukere wereld te creëren.

Aanmelden opleiding

Opleiding Creative technologies

Je experimenteert met de nieuwste technologieën, kunt creatief denken en weet wat er in de samenleving speelt. Door deze kennis te combineren kom je tot het ontwerpen en maken van creatieve, technische en interactieve concepten en producten.

Toelatingseisen

  • Minimaal diploma vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
  • Overgangsbewijs van havo 3 naar 4
  • Portfolio

Diploma

Mediavormgever

Crebonummer opleiding: 25633

Kosten

Op deze pagina vind je meer informatie over kosten voor de opleiding.

Wat doe ik?

Met jouw kennis over interactie tussen mens en technologie ontwikkel je nieuwe producten of oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Je voert projecten uit waarbij je de nieuwste vormen van technologie gebruikt, zoals robotica of sensory reality (gericht op het creëren van belevingen voor de zintuigen). Of je zet bestaande technologie op een nieuwe manier in.

Een typische aanpak voor een creative technologies opdracht? Je begint met onderzoek naar het probleem en met die kennis ga je oplossingen ontwikkelen. Je experimenteert met verschillende mogelijkheden om tot een (interactief) product te komen. Uiteindelijk bouw je een werkend prototype of een demoversie en ga je testen met gebruikers. Belangrijk hierbij is dat je je steeds afvraagt hoever je kunt gaan met het beïnvloeden van mensen.

Wat maak ik?

Je ontwikkelt en maakt producten die het leven wat mooier of beter maken. Denk hierbij aan digitale en fysieke toepassingen zoals belevings- of kunstinstallaties. Ook toepassingen voor  virtual- en augmented reality of andere interactieve media als websites en apps behoren tot het werkgebied van creative technology.

Wat leer ik?

Je ontwikkelt kennis en vaardigheden op het gebied van interaction design, social design, experience design, webdesign, communicatie, conceptontwikkeling, vormgeving, materialen en psychologie en ethiek. Uiteraard horen ook algemene vakken als Nederlands en rekenen tot het programma.

Wat moet ik kunnen en leuk vinden?

Je bent nieuwsgierig en onderzoekend, en gaat aan als een opdracht nog helemaal open is. Je hebt het lef om te experimenteren en ziet problemen als een uitdaging. Uiteraard weet je wat er in de samenleving speelt en heb je belangstelling voor het gedrag van mensen. Je kunt creatief denken en volgt technologische vernieuwingen op de voet. Door deze kennis te combineren kom je tot vernieuwende technische en interactieve concepten en producten.

Wat kan ik na SintLucas?

Creative technologies is een nieuw vakgebied dat sterk in ontwikkeling is. Je kunt op een breed gebied aan de slag in beroepen waarin ‘mens-machine interactie’ belangrijk is, zoals user-experience designer, interaction designer en frontend-developer. Maar ook het ontwerpen van multimedia-ervaringen, social design of het maken van interactieve kunst behoren tot de mogelijkheden.

Wil je verder studeren aan een vergelijkbare opleiding op hbo-niveau, dan kies je bijvoorbeeld voor een opleiding aan de HKU in Utrecht (Interaction design, Interactive performance design of Creative media and game technologies), bij Avans Hogeschool in Den Bosch (Communicatie en Multimedia Design of Advanced Business Creation), de Design Academy Eindhoven of Fontys Hogescholen in Eindhoven (ICT Media Design).

Zie jij een vakopleiding tot creative technologies vormgever wel zitten?

Kies dan voor de mbo-opleiding Creative technologies. Lees meer over de aanmeldprocedure of vraag informatie aan.

AAN HET WERK IN DE CREATIEVE INDUSTRIE
Klik op het filmpje om te zien wat Mees & Oscar gingen doen na SintLucas.