SiNTLUCAS EINDHOVEN

Creative technologies

Niveau 4 - 4-jarige opleiding

OPLEIDING IN HET KORT

Tijdens de opleiding Creative technologies leer je hoe je een betere en leukere wereld creëert door technologie, media en creatief denken te combineren.

Een park waarin het licht met je meeloopt? Of een tandenborstel met app, zodat kinderen zien hoe goed ze hun tanden poetsen? De richting Creative technologies combineert technologie, media, menselijk gedrag en creatief denken om een betere en leukere wereld te creëren.

Opleiding Creative technologies

Je experimenteert met de nieuwste technologieën, kunt creatief denken en weet wat er in de samenleving speelt. Door deze kennis te combineren kom je tot het ontwerpen en maken van creatieve, technische en interactieve concepten en producten.

Toelatingseisen

  • Minimaal diploma vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
  • Overgangsbewijs van havo 3 naar 4
  • Portfolio

Diploma

Mediavormgever

Crebonummer opleiding: 25633

Kosten

Op deze pagina vind je meer informatie over kosten voor de opleiding.

Wat doe ik als Creative technologies vormgever in opleiding?

Met jouw kennis over interactie tussen mens en technologie ontwikkel je nieuwe producten of oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Je voert projecten uit waarbij je de nieuwste vormen van technologie gebruikt, zoals robotica of sensory reality (gericht op het creëren van belevingen voor de zintuigen). Of je zet bestaande technologie op een nieuwe manier in.

Een typische aanpak voor een creative technologies opdracht? Je begint met onderzoek naar het probleem en met die kennis ga je oplossingen ontwikkelen. Je experimenteert met verschillende mogelijkheden om tot een (interactief) product te komen. Uiteindelijk bouw je een werkend prototype of een demoversie en ga je testen met gebruikers. Belangrijk hierbij is dat je je steeds afvraagt hoever je kunt gaan met het beïnvloeden van mensen.

Wat maak ik?

Producten die het leven mooier of beter maken: digitale en fysieke toepassingen zoals belevings- of kunstinstallaties, data-visualisaties, virtual- en augmented reality, of andere interactieve media zoals websites en apps.

Welke vakken krijg ik?

Naast de algemene vakken krijg je onder meer interaction design, social design, experience design, webdesign, communicatie, conceptontwikkeling, vormgeving, materiaalkennis en  psychologie en ethiek.

Wat moet ik kunnen en leuk vinden als Creative technologies vormgever in spé?

Je bent nieuwsgierig en onderzoekend, altijd in voor nieuwe dingen. Je hebt het lef om te experimenteren en ziet problemen als een uitdaging. Uiteraard weet je wat er in de samenleving speelt en heb je belangstelling voor het gedrag van mensen. Je kunt creatief denken en volgt technologische vernieuwingen je op de voet. Door deze kennis te combineren kom je tot vernieuwende creatieve, technische en interactieve concepten en producten.

Wat kan ik na SintLucas?

Creative technologies is een nieuw vakgebied dat sterk in ontwikkeling is. Omdat je straks op een breed gebied aan de slag kunt, zijn de mogelijkheden voor werk groot. Beroepen waarin mens-machine interactie belangrijk is, zoals user-experience designer, interaction designer en frontend-developer. Maar ook het ontwerpen van multimedia-ervaringen, social design of het maken van interactieve kunst behoren tot de mogelijkheden.

Of je studeert door aan een vergelijkbare opleiding op hbo-niveau. Bijvoorbeeld een opleiding aan de HKU in Utrecht (Interaction design, Interactive performance design of Creative media and game technologies), bij Avans in Den Bosch (Communicatie en Multimedia Design of Advanced Business Creation), de Design Academy Eindhoven of Fontys Hogescholen in Eindhoven (ICT Media Design).

Zie jij een vakopleiding tot creative technologies vormgever wel zitten?

Kies dan voor de mbo-opleiding Creative technologies. Lees meer over de aanmeldprocedure of vraag informatie aan.

AAN HET WERK IN DE CREATIEVE INDUSTRIE
Klik op het filmpje om te zien wat Mees & Oscar gingen doen na SintLucas.