SiNTLUCAS EINDHOVEN

Creative technologies

Niveau 4

SiNT_OPL_Creative-Technologies-Statisch
OPLEIDING IN HET KORT

Tijdens de opleiding Creative technologies leer je hoe je een betere en leukere wereld creëert door technologie, media en creatief denken te combineren.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een tunnel waarin het licht met je meefietst? Of een tandenborstel met app, zodat je ziet hoe goed kinderen hun tanden poetsen? Mensen en hun gedrag staan centraal bij deze opleiding. Alles draait om de vraag hoe je met technologie menselijk gedrag kunt beïnvloeden.

Brochure aanvragen Bezoek onze open dag

Opleiding Creative technologies

Je experimenteert met de nieuwste technologieën, kunt creatief denken en weet wat er in de samenleving speelt. Door deze kennis te combineren kom je tot het ontwerpen en maken van creatieve, technische en interactieve concepten en producten.

Toelatingseisen

  • Minimaal diploma vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
  • Overgangsbewijs van havo 3 naar 4
  • Portfolio

Diploma

Mediavormgever

Kosten

Op deze pagina vind je meer informatie over kosten voor de opleiding.

Wat doe ik als Creative technologies vormgever in opleiding?

Met jouw kennis over de interactie tussen mens en technologie ontwikkel je nieuwe producten of oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Je voert projecten uit waarbij je de nieuwste vormen van technologie gebruikt, zoals robotica of sensory reality (gericht op het creëren van belevingen voor de zintuigen). Of je zet bestaande technologie op een nieuwe manier in.

Een typische aanpak voor een creative technologies opdracht? Je doet eerst onderzoek naar het probleem, voordat je begint met het ontwerpen van oplossingen. Je experimenteert met verschillende mogelijkheden en voert simulaties uit. Vervolgens ga je aan de slag met elektronica (Arduino) en hard- en software om tot een interactief product te komen. Uiteindelijk bouw je een werkend prototype of een demoversie en ga je testen met gebruikers. Belangrijk is dat je je steeds afvraagt hoe ver je kunt gaan met het beïnvloeden van mensen.

Wat maak ik?

Fysieke toepassingen zoals belevings- of kunstinstallaties, virtual- en augmented reality toepassingen of interactieve media zoals websites en apps.

Welke vakken krijg ik?

Naast de algemene vakken krijg je onder meer interaction design, social design, experience design, webdesign, communicatie, conceptontwikkeling, vormgeving, materiaalkennis en bijvoorbeeld psychologie en ethiek

Wat moet ik kunnen en leuk vinden als Creative technologies vormgever in spé?

Je bent nieuwsgierig en onderzoekend, altijd op zoek naar nieuwe dingen. Je hebt het lef om te experimenteren en ziet problemen als een uitdaging. Je hebt belangstelling voor het gedrag van mensen en sociale ontwikkelingen. Technologische vernieuwingen volg je uiteraard op de voet.

Wat kan ik na SiNTLUCAS?

Creative technologies is een nieuwe vakgebied dat sterk in ontwikkeling is. Omdat je straks op een breed gebied aan de slag kunt, zijn de mogelijkheden voor werk groot. Ook bestaande banen als webdesigner, front-end designer of bijvoorbeeld interaction designer behoren tot de mogelijkheden. Of je studeert door aan een vergelijkbare opleiding op hbo-niveau. Bijvoorbeeld een opleiding aan de HKU in Utrecht, aan Avans in Den Bosch (CMD) of Fontys Hogescholen in Eindhoven (ICT mediadesign).

Zie jij een vakopleiding tot creative technologies vormgever wel zitten?

Kies dan voor de mbo-opleiding Creative technologies. Lees meer over de aanmeldprocedure of vraag een brochure aan.

AAN HET WERK IN DE CREATIEVE INDUSTRIE
Klik op het filmpje om te zien wat Mees & Oscar gingen doen na SintLucas.