SiNTLUCAS BACHELOR

Bachelor Visual Communication

Bachelor Visual Communication
OPLEIDING IN HET KORT

Zin in een extra uitdaging?

Volg je een niveau-4-opleiding, maar heb je eigenlijk nog meer in je mars? Dan kun je in studiejaar 3 en 4 een Britse bachelor volgen. Met de bachelor Visual Communication haal je in 4 jaar tijd naast je mbo-diploma, óók je bachelordiploma. Deze bachelor is ontwikkeld en wordt gegeven in samenwerking met de University of Northampton, Groot-Brittannië.

In 4 jaar 2 diploma's

Volg je bij SintLucas de niveau-4-richting Ruimtelijk vormgeven of de opleidingen Mediavormgeven, AV-specialist of Fotografie (Vormgeven, media & technologie), dan kun je vanaf het derde jaar kiezen voor de Bachelor Visual Communication. Een verdieping van je opleiding waarbij je afstudeert in één van de volgende richtingen: Graphic Design, Illustration, Photography, Moving Image (Audiovisual). In het derde leerjaar van je opleiding krijg je drie dagdelen in de week lessen ter voorbereiding op de bachelor. In het vierde jaar ga je vijf dagen in de week aan de slag met de bachelor. De lessen volg je bij SintLucas in het Microlab in Eindhoven en online (1 dag).

Toelatingseisen

De bachelor (Hons) Visual Communication kun je volgen vanuit de richting Ruimtelijk vormgeven en de opleidingen Mediavormgeven, AV-specialist en Fotografie (Vormgeven, media en technologie). Om toegelaten te worden tot de bachelor heb je een gesprek waarin je jouw portfolio laat zien en motiveer je waarom je dit traject wilt gaan volgen. Daarnaast maak je een toets voor het niveau van je Engels en moet je zorgen dat je bepaalde onderdelen uit je mbo-opleiding al hebt afgerond.

Je kunt starten met de bachelor Visual Communication als je:

  • Een versnelde mbo-4-opleiding grotendeels hebt afgerond
  • De Engelse toets (IELTS Academic 6.0 of vergelijkbaar niveau) hebt behaald
  • Het keuzedeel Voorbereiding HBO Kunsten met een voldoende hebt afgerond
  • Deelname toelatingsgesprek
  • Portfolio

Kosten Bachelor Visual Communication

IELTS lessen: geen extra kosten
Keuzedeel Voorbereiding HBO Kunsten: geen extra kosten
IELTS examen (extern afgenomen): ca. 230 euro
Inschrijfgeld vierde leerjaar University of Northampton: 1750 euro
(in het vierde leerjaar betaal je dus zowel lesgeld aan SintLucas, indien 18 jaar of ouder, en inschrijfgeld aan de University of Northampton.

 Wat maak ik?

Tijdens de bachelor Visual Communication krijg je verschillende opdrachten die van commerciële, maatschappelijke of autonome aard zijn. Wat je gaat maken, bepaal je aan de hand van je eigen onderzoek en interesses en is afhankelijk van je richting binnen de bachelor . In het laatste deel van de bachelor schrijf je je eigen opdracht, waarin je niet alleen creëert, maar ook reflecteert door middel van het schrijven van een critical report.

Welke vakken krijg ik?

Je krijgt lessen in Visual Communication en in de richting die je kiest. Daarnaast zijn er Academic Writing-lessen die je helpen om schrijvend te reflecteren op je werk. De lessen en presentaties van de bachelor zijn in het Engels. De workshops die je kunt volgen zijn onder andere Boekbinden, Beeldrecht, Risoprinting en verdiepende workshops in de verschillende richtingen.  Daarnaast doen we ook mee aan (internationale) wedstrijden.

Wat moet ik kunnen en leuk vinden?

  • Je bent goed in Engels: spreken en schrijven
  • Je kunt wat meer uitdaging gebruiken
  • Je verdiept je graag o.a. in design, trends en geschiedenis van het creatieve vakgebied

Wat kan ik na de Bachelor?

Met je persoonlijke portfolio en lessen in Beeldrecht en Productie kun je onder andere aan de slag  als allround vormgever, conceptontwikkelaar of visualiser bij een creatief bedrijf. Of je start je eigen onderneming of studio waarbij je werkt voor diverse klanten. Microlab, de locatie waar je de lessen van de bachelor volgt, is een plek waar allerlei (creatieve) bedrijven zitten. De ideale locatie om je netwerk uit te breiden!

Na de bachelor Visual Communication kun je doorstuderen aan verschillende hogescholen in binnen- en buitenland. Deze Engelse bachelor is een level-6-opleiding die in Europa gelijk staat aan andere bachelors. Sommige HBO’s in Nederland werken met portfolio’s en een toelatingsopdracht die bepaalt of je toegelaten wordt.

Zie jij de bachelor Visual Communication wel zitten?

Lees dan meer over de aanmeldprocedure voor de mbo-opleidingen of vraag een brochure aan.

Studenten aan het woord

Studenten Meyke Werdmölder en Gijs van de Veerdonk vertellen waarom voor ze de Bachelor Visual Communication gekozen hebben.

Lees hier hun verhaal
Expo Bachelor

Studenten in beeld

In onderstaand filmpje vertellen studenten van de Bachelor Visual Communication waarom ze deelgenomen hebben aan de bachelorroute en wat zij hiervan geleerd hebben.