SiNTLUCAS BACHELOR

3D Design

Bachelor 3D Design - Julia Waraksa
OPLEIDING IN HET KORT

Zin in een extra uitdaging?

Volg je een niveau-4-opleiding, maar heb je eigenlijk nog meer in je mars? Dan kun je in studiejaar 3 en 4 een Britse bachelor volgen. Met de bachelor 3D Design haal je in 4 jaar tijd naast je mbo-diploma, óók je bachelordiploma. Deze bachelor is ontwikkeld en wordt gegeven in samenwerking met de University of Northampton, Groot-Brittannië. (De naam van deze opleiding was voorheen: Spatial Context Design.)

In 4 jaar 2 diploma's

Volg je bij SintLucas de niveau-4-richting Ruimtelijk vormgeven of Vormgeven, media en technologie, dan kun je vanaf het derde jaar kiezen voor de Bachelor 3D Design. De bachelor is een verdieping van je opleiding. In het derde jaar van je opleiding krijg je drie dagdelen in de week lessen in het Engels en bereid je je voor op de bachelor. In het vierde jaar ga je vijf dagen in de week aan de slag met de bachelor. De lessen volg je bij SintLucas, in het Microlab in Eindhoven.

Toelatingseisen

De bachelor 3D Design kun je volgen vanuit de richtingen Ruimtelijk vormgeven en Vormgeven, media en technologie. Om toegelaten te worden tot de bachelor heb je een gesprek waarin je jouw portfolio laat zien en motiveer je waarom je dit traject wilt gaan volgen. Daarnaast maak je een toets voor het niveau van je Engels en moet je zorgen dat je bepaalde onderdelen uit je mbo-opleiding al hebt afgerond.

Je kunt starten met de bachelor 3D Design als je:

  • Een versnelde mbo-4-opleiding grotendeels hebt afgerond
  • De Engelse toets (IELTS Academic 6.0 of vergelijkbaar niveau) hebt behaald
  • Het keuzedeel Voorbereiding HBO Kunstonderwijs met een voldoende hebt afgerond

Wat maak ik?

3D Design is een Bachelor-studie waarin je toegepast ruimtelijk ontwerpen maakt die voortkomen uit jouw eigen onderzoek waarin je maatschappelijk belangen en kansen hebt geanalyseerd. 3D Design is een studie die op creatieve wijze cultuur- en artistiek bewustzijn, maatschappelijke betrokkenheid, economische verantwoordelijkheid en technisch inzicht combineert.

De opleiding zich richt op ruimtelijk ontwerpen en niet op één specialisatie. In het programma kunnen veel verschillende onderwerpen een project zijn, zolang er maar een ruimtelijk resultaat zal zijn. Denk aan projecten op het gebied van interieurontwerp, productontwerp, tentoonstellings- en evenementenontwerp en ontwerpen voor de openbare ruimte.

Wat moet ik kunnen en leuk vinden?

Je weet en begrijpt wat voor jezelf belangrijk is en tegelijk toon je empathie en sta je open voor (andere) meningen van andere mensen. Je ontwikkelt je vermogen om kritisch te denken en vormt een persoonlijke visie in elk project; deze visie pas je natuurlijk ook toe in het project. In de opdrachten werk je als designer die, door middel van experimenten, onderzoek en kritisch denken, een ontwerp maakt dat voldoet aan uitgangspunten die je eerder in de contextorientatie hebt bepaald.

Je denkt goed na over jouw rol in het ontwerpproces. Het is belangrijk dat je kan denken en werken als een generalist, maar ook kan denken en werken als een specialist/maker.

Je gaat nog meer leren en ervaring opdoen in vormgeven, visualiseren en materialiseren van ruimtelijke ideeën. En je krijgt lessen over ergonomie, constructie en (industriële) productie of andere onderwerpen als dat nodig is voor de opdracht. Ruimtelijk inzicht, beeldend vermogen, practische instelling, kritisch denkvermogen en een brede interesse is hierbij van belang.

Zie jij de Bachelor 3D Design wel zitten?

Lees dan meer over de aanmeldprocedure voor de mbo-opleidingen of vraag een brochure aan.

Studentenwerk

Bekijk hieronder studentenwerk van de Bachelor 3D Design