“Het leek mij een mooie uitdaging om een extra diploma te halen”
Meyke Werdmölder en Gijs van de Veerdonk (links en rechts) met in het midden de leeromgeving van de bachelor Visual Communication in het Microlab op Strijp-S. Foto’s: Gijs van de Veerdonk.
Bij SintLucas kun je de Engelstalige bachelor Visual Communication volgen. Dat is een opleidingstraject dat we in samenwerking met de Universiteit van Northampton aanbieden. Na het afronden van dit traject ontvangen deelnemers twee diploma’s: van SintLucas en de Engelse bachelor. Studenten Meyke Werdmölder en Gijs van de Veerdonk vertellen waarom voor ze dit traject gekozen hebben.
“Ik deed de opleiding Game art & animatie. Het leek mij een mooie uitdaging om een extra diploma te halen. Ook sprak het mij aan dat we leskrijgen in het Engels”, vertelt Meyke. Het verschil met de opleiding die ze eerst deed, is de vrijheid die ze nu heeft om te bepalen waar ze mee bezig is. “Je kiest zelf een topic, zoekt dingen uit en bepaalt hoe het proces verloopt. Je werkt individueler dan bij game art & animatie waar je meer met groepsopdrachten bezig bent.”
Uitdagend en lastig
Volgens Gijs is het grootste verschil met zijn mbo-opleiding Fotografie hoe een opdracht aangepakt wordt. “Het mbo is erg praktisch ingesteld. Je werkt naar een oplossing toe. Bij de bachelor gaat het er meer om dat je als vormgever een probleem aankaart, zonder dat er direct een oplossing is. Dat is uitdagender en dus ook lastiger, omdat je beter moet onderbouwen waar bepaalde ideeën of gedachtes die je presenteert vandaan komen.”
Vier richtingen
De bachelor-studenten werken het eerste half jaar aan vier opdrachten. Dit schooljaar is het voor het eerst mogelijk om in vier verschillende richtingen af te studeren: naast grafisch vormgeven kun je kiezen voor fotografie, illustratie of mediaproductie (audiovisueel vormgeven). “In het eerste half jaar gebruik je ze alle vier bij de uitvoering van je opdrachten. Voor je masterpiece kies je er eentje uit”, licht Meyke toe.
Tekst gaat verder onder de foto
Posters gemaakt door Meyke voor het thema disability
Meer begrip
De eerste opdracht voor de bachelor ging over het thema disability. Meyke licht toe hoe ze deze opdracht aanpakte: “Doel van deze opdracht was om meer begrip te kweken voor mensen met een bepaalde ‘handicap’. Mijn onderwerp was ADHD. Ik heb heel veel research gedaan en interviews gehouden met jongeren die dit hebben. Ik kwam erachter dat deze jongeren vaak niet begrepen worden en er op school niet altijd rekening gehouden wordt met hun behoeftes. Om het begrip onder klasgenoten en docenten te vergroten, heb ik posters ontworpen die in de klas opgehangen kunnen worden.”
Tekst gaat verder onder de foto’s
Juiste manier
De eerste maanden zocht Gijs naar de juiste manier om zijn inspiratie om te zetten naar concreet resultaat. “Ik had in mijn hoofd vaak toffe ideeën. Ik deed dan veel onderzoek maar kreeg niet altijd gevonden waar ik naar op zoek was. Of wat paste bij de opdracht. Je wilt extra gelaagdheid aanbrengen, want dat vraagt de bachelor van je. Dat stapje hoger.” Voor de opdracht Global Citizenship koos Gijs het thema ‘homorechten in Nederland’. Hij bracht dit in beeld zoals op Nederlandse stillevens met hun beroemde lichtinval. “Doordat je de vrijheid krijgt om de opdracht een persoonlijke connectie mee te geven, merk ik dat ik er meer uithaal.”
Snel gewend
Alle lessen worden in het Engels gegeven. Meyke: “In het begin is dat wel raar. Dat je met alleen maar Nederlanders in de les onderling Engels praat. Inmiddels ben ik er wel aan gewend. En je leert er heel veel van. Ook krijgen we les in academic writing. Bij iedere opdracht die je inlevert, schrijf je namelijk een critical rapport. Hierin onderbouw je welke keuzes je hebt gemaakt en welke bronnen je hebt gebruikt voor research. Daar wordt ook kritisch naar gekeken. Dat je niet zomaar iets beweert maar ook bronnen kiest die te vertrouwen zijn.” Gijs vergelijkt dit rapport met een artist statement. “Ik wil straks als freelance fotograaf aan de slag. Dan is het fijn dat ik in goed Engels mezelf en mijn ideeën kan presenteren.”
Aanpoten
Beide studenten zagen een gedeelte van de deelnemers die aan het opleidingstraject begonnen, afvallen. Meyke: “Het is aanpoten en doorzetten tijdens het derde jaar, omdat je het dan nog combineert met je mbo-studie. Maar ik ben blij dat ik het gedaan heb. Dit is een mooie aanvulling op mijn game art & animatie opleiding. Je leert veel over creativiteit en onderzoek doen.” Na deze studie wil ze verder met de hbo-opleiding Toegepaste Psychologie. “Ik leer bij de bachelor al veel wat ik voor mijn vervolgstudie goed kan gebruiken.”
Extra laag
Gijs wil na zijn afstuderen aan de slag als freelancer. Uiteindelijk wil de student zijn eigen bedrijf beginnen. “Ik wil me richten op Fashion Fotografie maar dan wel met een extra laag. Bij de bachelor word ik gepusht om na te denken hoe ik dat kan doen. Je leert veel kijken naar bestaande kunst en ik probeer dat te koppelen aan die Fashion Fotografie. Dat ik er een extra laag aan kan geven.”
Klik hier voor meer informatie over de Bachelor Visual Communication.