“Terug naar de basis”

Hugo Scheper is eerstejaars student Ruimtelijk vormgeven. Op 15 april wordt hij 18 en Hugo baalt enorm dat hij zijn verjaardag nu niet groots kan vieren.

Hoe zit je erbij?
“Ik zit lekker buiten. Het gaat verrassend goed met me. Ik ben heel erg van de sociale contacten. Ik geniet er van om lekker met mijn vrienden op het terras te zitten, dus ik zag er tegen op om thuis te blijven. Maar ik vind het erg fijn. Ik ben uitgerust en vermaak me wel. Ik ga terug naar de basis.”

Hoe onderhoud je nu je sociale contacten?
“Ik klets bij met vrienden via Facetime. En 1 keer in de week ga ik naar mijn beste vriendin of komt zij bij mij. Uiteraard wel op 1,5 meter afstand!”

Wat vind je van de online lessen?
“Lastig. Op school heb je een planning en ga je van lokaal naar lokaal. Online gebeuren er allerlei dingen, zoals camera’s die niet werken, geluid of beeld dat vastloopt. Maar uiteindelijk lukt het me prima om de opdrachten op tijd af te krijgen. We zijn net met een nieuwe periode begonnen. In plaats van een groepsopdracht ga we nu individueel aan de slag. Dat vind ik wel fijn.”

Heeft deze situatie je nog nieuwe inzichten gegeven?
“Doordat je nu thuis lessen volgt, kom ik er achter hoe extreem veel discipline je nodig hebt. Je hebt meer vrije uren en moet die zelf invullen. Ik heb het de eerste periodes op school best zwaar gehad. Dat kwam door mijn inzet en ik kreeg ook steeds verbeteradviezen. Ik merk nu dat ik me herpakt heb en dat het noodgedwongen thuiszitten positief uitpakt voor mijn resultaten. Ik hoor bij SintLucas dus een andere opleiding gaan volgen is voor mij geen optie.”

Doe je dingen die je normaal niet of weinig doet?
“Ik ben weer meer piano gaan spelen. Iedere dag een paar riedeltjes.”

Wat is anders dan anders?
“Het vieren van mijn verjaardag. Ik word op 15 april 18 jaar en had een groot feest gepland.
De voorbereidingen waren bijna klaar. Ik verplaats het nu naar de zomer. Ik kan dan een groot tuinfeest geven en dat is eigenlijk veel leuker!”

Heb je nog tips om deze dagen door te komen?
“Ga lekker buiten zitten om bruin te worden. En gebruik de tijd om verschillende wijnen uit te proberen en te ontdekken welke je lekker vindt!”