“Ik wil mijn ontwerpen niet alleen digitaal laten zien”
Lieke van der Voort

Lieke van der Voort
Foto: Jurian Kriebel

Een vrije opdracht voor haar opleiding Creative Technologies dwong studente Lieke van der Voort om uit haar comfortzone te stappen. Ze printte met haar eigen 3D-printer onderdelen voor een modulaire lamp. “Ik had nog nooit grotere stukken geprint, omdat ik dat niet zo goed durfde. Mijn vader haalde me over om deze lamp te maken. Hij wilde dit model graag boven onze eettafel hangen.”

Maximale
Lieke besloot, na het bekijken van allerlei filmpjes op Youtube, het er op te wagen. Ze haalde het maximale uit haar eenvoudige 3D-printer. “Ik heb deze aangeschaft, omdat ik voor mijn opleiding regelmatig prototypes moet maken. Bij sommige opdrachten wil je niet alleen je digitale ontwerp laten zien, maar ook zoals het er in het echt uit komt te zien.”

Trial-and-error
De online filmpjes bevestigden dat wat Lieke wilde maken mogelijk was. “Ik dacht als zij het kunnen, dan moet het bij mij ook lukken.” Het maakproces was er een van trial-and-error. “Je bent de hele tijd bezig om problemen op te lossen. De modulaire onderdelen van de lamp konden niet in een stuk geprint worden. Dus daar moest ik al over nadenken hoe ik dat ging doen. En de vijfhoekige vorm van de modules was lastig te ontwerpen, omdat het geen symmetrische vorm is. “ De lichtbron bestaat uit blokken die los van elkaar te draaien zijn, zodat de lamp verschillende vormen kan aannemen. Via een transparante buis worden de onderdelen bij elkaar gehouden. “In de buis zit de stroomdraden verwerkt. Omdat de draden via twee punten de buis verlaten, kunnen vijf van de zeven modules draaien.” Ze behandelde de transparante onderdelen met blanke lak. “De lamp hangt boven de eettafel. De damp van het eten stijgt omhoog en daardoor kan de lamp vochtig worden. De lak voorkomt dat.”

Reageren op beweging
Verder leerde de studente ook meer over programmeren en elektronica. “Ik wilde de lamp zo maken dat deze zou reageren op beweging. Dat als je aan tafel gaat zitten de lamp meer licht geeft. Alleen wist ik nog niet heel veel van programmeren af en had ik voor deze opdracht niet genoeg tijd om daar in te duiken.” Als alternatief gebruikte Lieke de Philips Hue lamp, waarmee je tegelijkertijd de lamp verschillende kleuren kan laten schijnen. “Ik wil me nog meer in het programmeren gaan verdiepen en dan wel mijn originele idee uit gaan voeren.” Dat gaat ze dan doen bij de tweede editie van haar lamp. Hoewel ze deze maakte in opdracht van haar vader, hangt haar eigen ontwerp nog steeds niet boven de eettafel. “De eerste versie was voor school. Ik ben nu begonnen met de tweede. Dit heeft wat vertraging opgelopen, omdat mijn 3D-printer stuk is gegaan. Mijn vader zit me ieder weekend te pushen maar naast school en nu stage, doe ik ook nog heel veel andere dingen. Ik heb er even wat minder tijd voor.”

Motivatie
De opdracht bleek groter dan Lieke van te voren had gedacht. “Ik had mezelf nooit zo ver gepusht als het geen opdracht voor school was geweest.” Haar docent Keyx van Lierop is erg te spreken over de motivatie van de studente. “Ze durft dingen uit te proberen. Ze wist niks over elektronica of programmeren maar ging er gewoon mee aan de slag. Dat is een hele mooie eigenschap. Andere studenten laten het er dan bij zitten, maar Lieke niet. Uiteindelijk levert dat een heel mooi resultaat op.”

Lees meer over het ontwerp- en maakproces van de lamp van Lieke via deze link