“Schakelen van probleem naar mogelijkheid”

Rens Geubbels is docent bij de opleiding Audiovisuele vormgeving & animatie.

Hoe zit je er bij?
“In mijn werkkamer. Voordat ik op SintLucas begon, werkte ik als ZZP’er veel thuis en daar had ik al een plek gemaakt om te werken aan mijn animaties. Daarnaast maak ik muziek, dus aan de muur hangen mijn gitaren. Het gaat goed met me, maar ik vraag me wel af hoe lang dit nog gaat duren. Ik wil ondertussen mijn collega’s wel weer eens zien. Nu zit ik alleen op mijn hok!”

Hoe heb je de eerste weken ervaren?
“We zijn redelijk snel van start gegaan met online lesgeven. Werken met studenten via Teams ging eigenlijk vanaf de start goed. SintLucas had op tijd de juiste stappen gezet om op deze manier les te kunnen geven. Als ik het hoor van andere scholen dan was het daar minder goed geregeld. Wij kwamen in een gespreid bedje!”

Waar moest je aan wennen?
“Je weet niet of studenten opletten als je via Teams wat uitlegt aan een klas. Je ziet allemaal vakjes met initialen. Ik vraag regelmatig of ze er nog zijn en dan reageert er altijd wel iemand. Ik vind dit systeem fijn werken. Ik denk dat we in de toekomst ook meer op deze manier met studenten blijven communiceren. Natuurlijk is het ook belangrijk om persoonlijk contact te houden en de face-to-face-momenten in te plannen.

Voor sommige van hen is dit een moeilijke tijd, omdat ze zich eenzaam voelen. School is hun sociale leven en een belangrijke plek om vrienden te zien. Toch pakken de meeste studenten het goed op. Ze zijn in de les, doen mee en leveren hun opdrachten in. Wel moeten ze soms nog schakelen om in de problemen waar ze nu tegenaan lopen, mogelijkheden te zien. Voor mijn lessen lenen ze vaak av-apparatuur van school en dat kan nu niet. Ze worden uitgedaagd om creatiever te zijn en huis-, tuin- en keukenmiddelen te gebruiken om hun producties te maken. Ik hoop dat ze in de toekomst, als ze bijvoorbeeld weinig budget hebben, op deze kennis kunnen terugvallen.”

Wat vind je lastig aan deze manier van lesgeven?
“Het is heel intensief. Je bent aan het praten, praten, praten. Als je op school lesgeeft, dan heb je meer rustmomenten. Je loopt zelf even rond in de klas. Nu sta je continu aan! Ik wissel mijn lessen daarom wel af. Soms bel ik in een les actief alle studenten om ze individueel te spreken, en soms geef ik een opdracht waar ze zelfstandig mee aan de slag kunnen gaan en waarbij ze mij zelf kunnen benaderen voor feedback.”

Ben je naast het werk met andere dingen bezig?
“De afgelopen weken heb ik veel gewerkt. Ik ben heel productief omdat ik 2 uur per dag over heb, doordat ik niet hoef te reizen van Breda naar Eindhoven en terug. Ik heb net een serie tutorials over animatie afgerond voor  de eerstejaars leerlingen van de opleiding Vormgeven, media & technologie. Deze zijn te vinden op mijn eigen Youtube kanaal.

In de toekomst wil ik videotutorials meer integreren in mijn lessen. Ik merk namelijk dat studenten de lesbrieven die we maken niet lezen. Ze vragen om een visuele uitleg. Voor mij is het maken van videotutorials een leerschool. Het kost veel tijd, maar het is leuk om te doen. Tijdens de meivakantie gaat de stekker er even uit en ga ik uitrusten.”

Wat ga je als eerste doen als deze periode voorbij is?
“Ik kijk er naar uit om weer in de natuur te wandelen, zonder dat er zoveel druk op staat. Ook wil ik weer naar België waar veel vrienden van me wonen. En naar de bioscoop. Nu kijk ik met mijn vriendin vanaf de bank naar allerlei films en series. Ik heb laatst alle seizoenen van Game of Thrones weer gekeken. Op het laatste seizoen is veel kritiek, maar ik vind het prachtig. Het is een van de mooiste producties van de afgelopen tien jaar!”