“Ik prijs me gelukkig”

Joop van Hedel is preventiemedewerker ARBO en vaststeller examens bij SintLucas. Hij werd eind maart ziek en kwam in het ziekenhuis te liggen. Gelukkig is Joop nu weer thuis en vertelt hij over zijn ervaring.

Hoe gaat het met je?
“Best goed weer na alle ellende, nog wat moe, verward en spierpijn. Ik zoek wat afleiding door wat werk te doen en ben weer kunstzinnig bezig met schilderen en speksteen.”

Wat is er de afgelopen weken gebeurd?
“In de week voorafgaande aan mijn opname voelde ik me al niet lekker. Hoesten, snotterig, lichte koorts en wat hoofdpijn. Ik bleef als afleiding maar gewoon mijn werk doen. Op zaterdag 28 maart ging het mis. Uit mijn rolstoel gevallen met hoge koorts en na opkrabbelen maar naar bed met de gedachte dat je een griepje overwint met wat slapen.

De thuiszorg vond me zondag 29 maart en regelde direct doorsturing naar de EHBO van het Catharinaziekenhuis in Eindhoven. Constatering: COVID-19 verdacht en opname in isolatie. Direct toediening antibiotica en medicijn tegen malaria, waarvoor ik toestemming moest geven.

Tot twee keer toe kreeg ik de vraag of ze me moesten beademen wanneer dat nodig was. Logisch, maar een erg confronterende vraag door een tekort aan IC-bedden. Nog geen test, behalve iets met een pijnlijke lange naald in een hoofdslagader. Dat gebeurde twee keer, omdat de eerste keer mislukte.

Ik voelde me erg beroerd, kreeg extra zuurstof toegediend en werd erg goed verzorgd. Op maandag 30 maart vertelde een verpleegkundige dat ik verplaatst zou worden naar het UMC Amsterdam. Voordat het tot me doordrong, lag ik in een ambulance met marsmannetjes. Lange en onplezierige rit naar Amsterdam. Daar aangekomen geen intake. In bed met extra zuurstof in super isolatie! Alleen telefoon om te bellen. Ik dacht: gewoon gaan slapen Joop. Vanaf het moment dat ik gewekt werd, kreeg ik daar de beste zorg die je maar kan indenken. Ook veel testen en scans van mijn longen.

Een paar dagen later verplaatsten ze me weer naar het Catharinaziekenhuis in Eindhoven om aan te sterken. Weer een paar dagen later mocht ik gelukkig naar huis.”

Kijk je anders naar de huidige situatie doordat je zelf ziek bent geweest?
“Ik dacht net als de meeste anderen dat mij dit niet zou overkomen. Niets blijkt minder waar. Ik heb echt niet op het randje gelegen, maar velen in mijn buurt wel. Ik prijs me gelukkig. Over de nazorg van het ziekenhuis (longarts) en huisarts ben ik super tevreden. Ze bellen me tot vervelens toe 😊”

Hoe zie je de toekomst?
“In de toekomst zie ik alleen maar positieve dingen gebeuren die deze crisis qua samenleving en ook huidig misbruik van onze aardkloot ernstig raakte. Het een staat volgens mij niet los van het andere! Mensen moeten dan wel zelf meedenken over en vooral meedoen aan initiatieven vanuit wetgeving en burgerinitiatieven. Het moet ook maar eens afgelopen zijn met geld, macht en middelen daartoe.”

Heb je nog tips of advies?
“Luister naar onze huidige herder Mark Rutte en het RIVM.”