“Ik mis de persoonlijke touch”

Juul Janssen is leeromgevingassistent bij de opleidingen Crossmedia vormgeving, Digital publishing en Sign.

Hoe zit je er thuis bij?
“Ik woon samen met mijn vriendin en we wisselen af tussen werken in de woonkamer en studeerkamer. Zij volgt de kunstacademie en krijgt online les. Ik geef ook instructies aan studenten dus we schipperen tussen die twee werkplekken. De studeerkamer staat een beetje vol, omdat we over een tijdje gaan verhuizen.”

Hoe heb je de afgelopen weken ervaren?
“Vanuit mijn functie als leeromgevingassistent heb ik veel contact met studenten. Ze hebben vooral vragen die te maken hebben met de leeromgeving. Dat valt nu natuurlijk weg. Voor mij was de eerste week thuis heel raar. Ik moest opnieuw schakelen en zoeken naar mijn rol. Het duurde even voordat studenten en docenten mij online gevonden hadden. Ik ondersteun vooral de docenten uit mijn team. Ik begeleid onder andere een groepje derdejaars studenten.”

Waar moest je aan wennen?
“Deze situatie is voor iedereen nieuw. Waar ik normaal vijf dagen in de week als aanspreekpunt aanwezig ben in de leeromgeving, benader ik de collega’s en studenten nu proactief op afstand met de vraag of ik ze ergens in kan ondersteunen.”

Wat doe je naast je werk?
“Ik ga er met mijn longboard, dat ik van mijn broertje heb geleend, vaak op uit. Ik woon in Eindhoven dichtbij het Philips de Jongpark en daar maak ik dan een rondje. Ook wandel ik regelmatig met vrienden, die bij mij om de hoek wonen.”

Wat mis je het meeste?
De sfeer op school, het contact met de studenten. Dat je makkelijk op iemand af kan stappen om een vraag te stellen. Je komt online minder toe aan gewone gesprekken. Ik mis de persoonlijke touch. En het fysieke contact met familie en vrienden. Het voelt voor mij af en toe onpersoonlijk en letterlijk op afstand.”

Heb je nog tips om deze dagen door te komen?
“Ik ben bezig met onze verhuizing. Ik heb stoelen opnieuw bekleed, ben aan het opruimen en aan het nadenken over de inrichting van ons nieuwe huis. Als je niet iets hebt waar je naar uit kan kijken, dan lijkt het me wel zwaar. Mijn advies zou zijn om er een positieve draai aan te geven en het niet te negatief te zien. Zet op een rijtje wat je mist en pak dat op als het weer kan.”