“Gek dat het zo rustig is op straat”

Sebastiaan van de Kerkhof is stagiair bij het bedrijf Peter van de Kerkhof onderhoud en renovatie BV. Hij voert tijdens zijn stage een project uit in het gebouw van SintLucas in Eindhoven.

Wat ben je bij SintLucas aan het doen?
“Ik volg de opleiding Bouwkunde bij het Koning Willem I College en dit is mijn afstudeerstage. Als stage-opdracht heb ik een plan moeten schrijven om ruim 2.500 plafondplaten in het gebouw te vervangen. We zijn in de meivakantie gestart. Het was de bedoeling om nu te bekijken hoe lang het duurt om in een lokaal de platen te vervangen, zodat we in de zomervakantie de klus uit konden voeren. Door de coronacrisis kunnen we nu al volle bak beginnen. We zijn vrijer in ons doen en laten, omdat er weinig mensen in het gebouw zijn. Uiteraard houden we wel rekening met de 1,5 meter afstand.”

Wat is er nu, door de coronacrisis, anders aan het uitvoeren van deze opdracht?
“Eigenlijk is het niet veel anders. We zouden alleen in de vakantie werken om voor zo min mogelijk overlast te zorgen. Dat gebeurt nog steeds. Wat je wel merkt, is dat het op straat en ook op de weg hiernaartoe veel rustiger is. Dat is gek om te zien.”

Wat doe je naast je stage?
“Ik werk op zaterdag voor een supermarkt. Uitslapen is er voor mij dus niet echt bij. Zelfs op zondag, als ik niet hoef te werken, ben ik vroeg wakker. Als ik ’s avonds thuiskom na mijn stage dan ga ik sporten. Normaal altijd met vrienden in de sportschool. Dat gaat nu niet en daarom sport ik thuis.”

Wat wil je na je mbo-opleiding gaan doen?
“Ik wil verder studeren. Ik denk dat het een duale studie Bouwkunde wordt bij Avans Hogeschool. Je werkt dan drie dagen, gaat 1 dag naar school en hebt 1 dag voor thuisstudie. Ik ben gemotiveerd om verder te leren maar ik wil niet nog vier jaar lang alleen maar studeren. Ik wil al werkervaring opdoen. In welke richting ik me wil specialiseren, dat weet ik nog niet. Ik vind het wel leuk om bezig te zijn met tekenwerk, 3D-visualisaties, werkvoorbereiding en -begeleiding. Het hangt ook een beetje af van de kansen die op je pad komen.”

Wat mis je door de coronacrisis?
“Met mijn vrienden op pad en wat drinken in de stad. Ik ging regelmatig met mijn vrienden naar Utrecht of Den Haag om een terrasje te pakken. Dat mis ik wel. Je zit nu thuis en wordt in dingen beperkt. Sommige vrienden hebben het zwaar, omdat die niet kunnen werken en daardoor nog meer thuis zitten. In een klein groepje spreken we weleens af. Om het risico te beperken, doen we dat niet vaak.”