“Elkaar blijven helpen na deze coronatijd”

Ankie Waltmans is business controller bij SintLucas.

Hoe gaat het met je?
“Goed! Ik ben blij dat ik honden om mee heen heb tijdens het thuiswerken, anders was ik helemaal alleen. Mijn man werkt namelijk op locatie en zonder die dieren was het wel erg stil hier. Verder hebben we erg geluk met het weer. Ik ga tijdens de pauze eigenlijk altijd even naar buiten om te wandelen met de honden. De tijd vliegt voorbij!”

Wat mis je?
“Ik mis de drukte en de gezelligheid. Verder mis ik het sparren met collega’s. Je gaat niet voor iedere vraag die je hebt iemand bellen, terwijl als je bij elkaar op kantoor zit je die vraag wel stelt. Ik zie mijn collega’s wel iedere ochtend om dingen af te stemmen. Beeldbellen is daarbij wel een uitkomst. Het voelt toch of je wat dichter bij elkaar bent. In het begin moest ik wel wennen aan dat je jezelf steeds in beeld zit. Ik ben er nu wel aan gewend en ik vind het heel leuk.”

Wat doe je anders dan anders?
“Om thuis te kunnen werken, heb ik een plek ingericht. Ik stop mijn surface wel iedere avond in mijn tas. Dan kun je je toch even afsluiten van het werk. Verder gaan sommige dingen wel langzamer, omdat het afstemmen per mail langer duurt. En ik print niet meer!”

Wat doe je naast je werk?
“Ik heb als hobby paardencoaching. Tijdens de switch naar het online onderwijs, voelde ik me als ondersteuner een beetje nutteloos. Wie zit er nu op een business controller te wachten, dacht ik?! Daar is de docent helemaal niet mee bezig. Ik hoorde dat sommige collega’s wel twaalf tot veertien uur aan het werk waren om het online onderwijs van de grond te krijgen. Ik wilde een bijdrage leveren aan het onderwijs, omdat die het heel druk hadden en ondersteuning over het algemeen iets rustiger. Daarom nam ik het initiatief om docenten met kinderen uit te nodigen bij mij langs te komen. Om te paardrijden of een wandeling met de honden. Ik geef geen paardrijles in een bak of zo: we gaan lekker een ommetje maken in de landelijke omgeving, uiteraard volgens de RIVM-maatregelen. Iedereen die al is geweest, komt voor de paarden! Ik heb veel positieve reacties gekregen. Ik ben blij dat ik dit kan doen voor collega’s die het zwaar hebben. Ik woon in een dorp waar verder niks te doen is, maar waar ik wel de ruimte heb. Als je in deze situatie op een flatje drie hoog achter woont, dan is dit wel een luxe dat realiseer ik me wel.”

Gaan er dingen veranderen?
“Ja, de goeie dingen houden we. Zoals het thuiswerken. Dat scheelt reistijd. Ik werkte al af en toe een halve dag thuis maar ik hoop dat ik dat wel meer mag gaan doen. Ook verwacht ik dat er meer online lesgegeven gaat worden. Ik hoop dat we elkaar meer blijven helpen na deze corona-tijd. Dat we afstand nemen van die ratrace van meer, beter en groter. En dat de zorg en het onderwijs een salarisverhoging krijgen! Omdat je in deze crisistijd ziet dat het hele land draait om zorg en onderwijs.”

Wat ga je als eerste doen als deze periode voorbij is?
“Mijn familie bezoeken en hen lekker knuffelen! Mijn ouders wonen in Zuid-Limburg dus die zie ik niet vaak maar het is wel lastig dat je ze nu niet kunt bezoeken. Mijn avonden zijn goed gevuld met beeldbellen met familie en vrienden.”