Janneke vertelt

“Ik leg verbinding tussen de creatieven binnen en buiten SintLucas”

Op welke manier ben jij de bron van creativiteit?

Het bijzondere is dat ik geen creatieve achtergrond heb. Wél ben ik de link tussen de creatieven binnen en buiten SintLucas en ben ik heel Inventief in het bedenken van oplossingen. Samen met mijn collega’s kijk ik continu naar wat wél kan. Een mooi voorbeeld is een opdracht die binnenkwam vanuit de gemeente Boxtel. Hun gestolen wapenschild was teruggevonden, maar het was helaas beschadigd. Dit was geen geschikt project voor een grote groep studenten, maar de opdracht was te bijzonder om af te wijzen. Daarom heb ik met een collega bekeken of we hier toch iets mee konden doen. Wat bleek: er was een student waarbij deze opdracht uitstekend aansloot als interessante en betekenisvolle afstudeeropdracht. Ze heeft het wapenschild perfect gereconstrueerd en daarmee haar examen succesvol afgerond. Dus door deze aanvraag op een creatieve manier te benaderen, heb ik zowel de opdrachtgever als de student kunnen helpen. En daar krijg ik veel energie van. Dankzij mijn frisse blik kunnen studenten op een leuke en leerzame manier verder groeien, zodat ze klaar zijn voor het werkveld. En het is gewoon supertof om te zien dat ze trots zijn op hun werk.

Wat maakt SintLucas een prettige werkomgeving?

Of je nu een collega of een student bent, je mag zijn wie je bent. Ik hoef me niet anders voor te doen. Er is respect voor iedereen. Ik voel me hier thuis. Ook ik voel me veilig genoeg om me kwetsbaar op te stellen en ook minder leuke dingen met mijn collega’s te delen. Als ik iets een uitdaging vind, zoals vakinhoudelijke vraagstukken, kan ik goed bij hen terecht. We zijn heel open en blijven met elkaar in gesprek. Waar lopen we tegenaan? Hoe zouden we dit anders kunnen aanpakken? Wat is daarvoor nodig? We spreken onze waardering voor elkaar uit, maar geven ook op een positieve manier feedback om elkaar scherp te houden. We proberen het beste uit elkaar te halen.

Hoe zorgt SintLucas ervoor dat je plezier houdt in je werk?

Met ruimte voor autonomie en eigen inbreng. Ik laat studenten groeien met projecten op maat en fijne stageplekken, SintLucas laat mij groeien door werk op maat. Ik heb zelf mogen uitvinden hoe ik het plezier in mijn werk behoud. Welke taken vind ik het leukst en hoe kan ik deze het beste inplannen? Op maandag werk ik thuis. Dat geeft me rust, omdat ik dan meters maak en op mijn gemak een overzicht kan creëren voor de rest van de week. Maar ik ben niet iemand die de hele week alleen kan zitten. Ik hou van het contact met studenten, collega’s, leerbedrijven en opdrachtgevers. Gelukkig heb ik de vrijheid om dat contact op te zoeken. Als ik op school ben, loop ik vaak een rondje door de ateliers. Om te zien waar studenten mee bezig zijn en om collega’s te spreken. We kunnen dan samen sparren en nieuwe ideeën in gang zetten. Zo ontdekte ik bijvoorbeeld dat bij andere studierichtingen de stagiairs tijdens terugkomdagen op school eerst in de aula samenkwamen. Dat vond ik voor ons ook een passend idee. Studenten uit verschillende ateliers zijn vrienden van elkaar, maar die zien elkaar in stageperiodes weinig. Als ik zoiets aandraag, krijg ik het vertrouwen om dat zo in te richten. Nu verzamelen we op de terugkomdagen in de aula met soep of warme chocolademelk met slagroom en een koek. Ik vind het fijn dat ik met dit soort kleine dingen het verschil kan maken.

Benieuwd naar onze openstaande vacatures?

Meer verhalen?