Kim vertelt

“Net als de studenten leer ik ook een leven lang”

Waarom heb je ervoor gekozen om bij SintLucas aan de slag te gaan?

Ik was acht maanden zwanger en zat al in mijn zwangerschapsverlof. Toen kwam de vacature voor docent Creativity voorbij. Mijn gedachte was meteen: dit wil ik, dit is mijn droombaan! Tijdens mijn opleiding docent beeldende kunst en vormgeving moest ik een visie schrijven. Die visie komt in deze functie helemaal terug. Ik heb gebeld en mocht op gesprek komen. Dat ik zwanger was, was niet helemaal goed doorgekomen. Dus toen ik binnenkwam kreeg ik wel wat verbaasde blikken. Toch waren ze er bij SintLucas van overtuigd dat ik dé persoon was voor de functie. Ze vonden het prima dat ze tijdelijk een vervanger moesten zoeken. Dat was een mooie binnenkomer. En ik zeg ook altijd ‘eens een Sint, altijd een Sint’. Ik heb zelf op SintLucas gezeten, net als veel andere docenten en opdrachtgevers. Mensen willen terug. Die connectie is heel bijzonder. Dus ben jij een nieuwe Sint? Houd er rekening mee dat die band dan voor altijd is.

Op welke manier ben jij de bron van creativiteit binnen SintLucas?

Ik heb samen met mijn collega’s de insteek van het vak Creativity veranderd voor de opleiding Podium- en Evenemententechniek. Hiervoor waren de lessen gericht op een creatief eindproduct. Maar dat is eigenlijk niet zo belangrijk. Het gaat meer om het creatieve proces, want je product is eigenlijk nooit af. Tijden veranderen en je zult steeds opnieuw over je product moeten nadenken. Bij Creativity leer je het toepassen van creatieve denktechnieken, experimenteren, prototypen en fouten maken. Elk idee dat je hebt moet je meenemen, want wie weet wat daar nog uit voortkomt. Je moet niet denken vanuit ‘ja, maar’ maar vanuit ‘ja, en’. Ik ben blij dat ik het zaadje heb kunnen planten dat geleid heeft tot meer aandacht voor de waarde van het vak. We zijn bezig met de herziening van de opleiding en nu wordt het vak zelfs gezien als de basis voor alles. Nu leren de studenten na te denken over waarom ze dingen maken, voor wie ze dat doen en wat hun werk voor invloed heeft op de wereld om hen heen. Ze leren om betekenis te geven aan hun werk. Creativiteit wordt steeds belangrijker in een wereld die in sneltreinvaart verandert.

Wat maakt SintLucas een goede werkgever?

Het feit dat SintLucas op mij wilde wachten in verband met mijn zwangerschapsverlof, gaf mijn zelfvertrouwen een boost. Want al voordat ik mezelf kon bewijzen, gaven mijn collega’s me het gevoel dat ze vertrouwen in mij hadden. Dat gevoel is ontzettend gegroeid de afgelopen jaren. Dat komt doordat mijn kwaliteiten hier echt gezien worden en ik de ruimte krijg om dingen te herzien en te testen. Ik mag het gewoon doen en ervaren wat er gebeurt. Dat vind ik heel fijn. Ook zijn er voorzieningen om jezelf te blijven ontwikkelen, als je bijvoorbeeld een training wilt volgen, dan kan dat. Ik kan de inhoud van mijn werk zelf mee vormgeven, waardoor ik altijd bezig ben met dingen waar ik enthousiast van word. Daarnaast wordt er altijd met je meegedacht. Maar wat ik ook doe, de student staat bij mij wel altijd centraal.

Benieuwd naar onze openstaande vacatures?

Meer verhalen?

Koen - instructeur vmbo

“Mijn shirts met opdruk maken veel los.” Koen vertelt je waarom plezier maken in de lessen in het midden van zijn Golden Circle staat.

Janneke - bedrijfscontactpersoon

“Ik ben de verbinding tussen de creatieven binnen en buiten SintLucas.” Janneke kijkt continu naar wat wél kan. Wat dat voor moois oplevert, lees je in haar verhaal.