Wil jij een beleving met een wow-effect ontwerpen? Jouw verhaal omzetten in ervaringen in bijvoorbeeld de zorg, voor de entertainment- en tv-wereld, de game-industrie en musea?
In de nieuwe opleiding Immersive Experiences leer je hoe je de nieuwste technologie combineert met de echte wereld, om gebruikers onder te dompelen in een meeslepende ervaring. Denk aan een virtueel decor bij een grote musical in het theater. Een winkeletalage die tot leven komt. Een interactieve game voor bedrijven. Of een simulatie voor trainingen. Net waar jouw interesses liggen. Er is veel vraag naar deze vakspecialisten die zowel kunnen ontwerpen als maken.
Het eerste jaar van de opleiding is een breed oriëntatiejaar, waarin je met alle vakgebieden kennismaakt. Vanaf leerjaar 2 kun je je verdiepen op het gebied van immersief ontwerper of immersief technicus.
Open dagen
2 november 2025 10.00 – 16.00 uur
31 januari 2026 10.00 – 16.00 uur
Studiekeuzeavonden
Een studiekeuzeavond is een avond waarop je kennismaakt met onze school en mbo-opleidingen. Een studiekeuzeavond is kleinschaliger opgezet dan een open dag. Onze studiekeuzeavonden vinden plaats op: 10 maart, 16 april en 19 mei 2026.
Cluster
Vormgeven Media & Technologie
Opleidingsduur en -niveau
4 jaar
Niveau 4
Locatie
Eindhoven
Toelatingseisen
Minimaal diploma vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
Overgangsbewijs van havo 3 naar 4
Wat maak ik?
Als student Immersive experiences leer je ervaringen maken voor verschillende toepassingen en platformen. Denk aan virtuele producties die de digitale en echte wereld combineren. Bijvoorbeeld: een virtuele escaperoom, een modeshow met hologrammen of een kunstinstallatie in een museum. Ook kun je werken aan filmproducties waarbij je gebruik maakt van nieuwe media zoals realtime 3D. Voor bedrijven ontwikkel je bijvoorbeeld virtuele oefenruimtes om te leren werken met ingewikkelde machines en in ziekenhuizen wordt het gebruikt voor het oefenen van operaties. Of een game voor de entertainmentindustrie.
Wat leer ik?
Tijdens de opleiding leer je niet alleen werken met een breed pakket aan interactieve technieken, maar leer je ook een pakkend verhaal vertellen. Daarom is ook kennis over psychologie, kleurenleer en storytelling belangrijk. Je werkt je ideeën voor je toepassing uit en verplaatst je steeds in de gebruiker om een goede ervaring te creëren. Om je concept te realiseren maak je gebruik van onder andere 3D-interactieve software (Unreal Engine enBlender). Ook ga je aan de slag met bijvoorbeeld ruimtesensoren (physical computing) om interactie in de ruimte te ontwikkelen. Je zit niet alleen achter je laptop, maar je gaat regelmatig op excursie en werkt met andere studenten aan challenges voor echte bedrijven. Naast de beroepsgerichte vakken staan ook Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap op het programma.
Uitstroomrichtingen:
Immersief ontwerper
Als immersief ontwerper maak je ontwerpen voor immersieve ervaringen en zet je concepten om in visuele én interactieve elementen. Je leeft je in, in de gebruiker en richt je met name op de storytelling en de beoogde psychische effecten.
Immersief technicus
Als immersief technicus ben je met name technisch georiënteerd en geïnteresseerd in de nieuwste technologieën voor immersieve ervaringen. De immersief technicus zet ontwerpen voor de immersieve ervaring om naar interactieve en multisensorische producten die geprogrammeerd, geïnstalleerd, aangesloten, getest en onderhouden worden.
Waar loop ik stage?
Je stage loop je bij vooraanstaande bedrijven in heel Nederland. Van het Mediapark in Hilversum tot een designstudio in Eindhoven. Daar werk je in een team van vakspecialisten mee aan het bedenken en realiseren van immersieve ervaringen voor echte opdrachtgevers. Denk bijvoorbeeld aan een gamestudio, softwarebedrijf, audiovisueel bedrijf, pretpark, musea of marketingbureau. Je brengt de kennis die je hebt in de praktijk en leert van je collega’s op het gebied van technologie, design en gebruikerservaringen om indrukwekkende belevingen te bouwen.
Wat kan ik na SintLucas?
Er is veel vraag naar immersive specialisten in verschillende vakgebieden. Na je opleiding kan je aan de slag bij verschillende bedrijven in de creatieve en technologiesector. Naast bedrijven die gespecialiseerd zijn in het realiseren van immersive experiences kun je ook aan de slag bij architectenbureaus, mediabedrijven, gamestudios en evenementenorganisaties. Bijvoorbeeld als immersive designer, VR-ontwikkelaar of technicus op het gebied van physical computing. Werk je liever voor jezelf, ook voor zelfstandig ondernemers liggen er veel kansen om als freelancer betrokken te worden bij projecten. Als je liever doorstudeert kan je kiezen voor een hbo-opleiding op het gebied van bijvoorbeeld interactieve media, gamedesign, gamedevelopment of ruimtelijk vormgeven.
Wat moet ik kunnen en leuk vinden?
Om immersieve ervaringen te ontwikkelen en bouwen is een team nodig van professionals uit verschillende vakgebieden. Je bent dan ook een teamspeler die graag samenwerkt met bijvoorbeeld audiovisuele vormgevers, software developers, mediavormgevers en ruimtelijk vormgevers. Natuurlijk ben je nieuwsgierig naar nieuwe technologieën en het gebruik daarvan en vind je het leuk om met een flinke dosis creativiteit in complexe vraagstukken te duiken. Tot slot ben je flexibel, een doorzetter iemand die graag leert en experimenteert.
Hoe werkt de aanmelding en toelating?
Je meldt je vanaf 31 oktober 2025 (09.00 uur) via onze website aan voor de opleiding van jouw keuze. Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een matchingsgesprek bij SintLucas. Tijdens een gesprek met een docent en student van de opleiding van jouw keuze kijken we samen of jij en SintLucas een match zijn. We hebben vooral een open en ontspannen gesprek, zodat jij een goede studiekeuze kunt maken. Als voorbereiding op het gesprek kun je (creatief) werk meenemen. Ook is het mogelijk om een opdracht te maken. Na het gesprek ontvang je een studieadvies. Dit advies kan positief zijn (wij denken dat je bij SintLucas en de opleiding past) of negatief (wij denken dat een andere school en opleiding beter bij jou passen). Ook met een negatief advies ben je toelaatbaar bij SintLucas. We vertrouwen erop dat jij met ons advies een goede studiekeuze maakt. Lees hier meer over aanmelding en toelating.
Heb je een vraag hierover, stuur dan een mailtje naar aanmelding@sintlucas.nl.





