SiNTLUCAS EINDHOVEN

Audiovisueel specialist

Niveau 4 - 4-jarige opleiding

OPLEIDING IN HET KORT

Heb jij gevoel voor bewegend beeld en ben jij zowel creatief als technisch? Lees dan snel verder.

Je hebt een passie voor video, bent een teamplayer, stressbestendig en je kunt goed improviseren. Je vindt het geweldig om met een camera op pad te gaan. Ook kun je jezelf goed inleven in je publiek en heb je gevoel voor vormgeving, timing en storytelling.

Audiovisueel specialist

Je leert om als beeldmaker verhalen te vertellen met bewegend beeld en geluid. Je maakt korte films, bedrijfsfilms, videoclips, live-registraties, animaties of social content en doorloopt het hele productieproces om een kwalitatief goed eindproduct te realiseren. Bij SintLucas leiden we je breed op, zodat je alle facetten van het AV-productieproces beheerst. Hierbij is veel ruimte voor eigen inbreng en creativiteit. In de loop van de opleiding kun je jezelf steeds meer specialiseren in een specifiek onderdeel van het filmmaken óf je blijft allround werken.

Toelatingseisen

  • Minimaal diploma vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
  • Overgangsbewijs van havo 3 naar 4
  • Portfolio

Diploma

AV-specialist

Crebonummer opleiding: 25717

Kosten

Op deze pagina vind je meer informatie over kosten voor de opleiding.

Wat doe ik?

Je start vanuit de wens van een opdrachtgever of een eigen idee. Vervolgens doe je onderzoek naar de doelgroep en ontwikkel je een concept voor je productie. In het preproductieproces ga je aan de slag met het schrijven van een scenario, het maken van een storyboard en zoek je een geschikte locatie voor je opnames. Dan start het daadwerkelijk filmen, je neemt audio op en zorgt dat de belichting klopt. In de laatste stap van de productieproces ga je beeld en geluid monteren en pas je visuele effecten toe. Met de vormgeving en kleurcorrectie zet je de puntjes op de i.

Tijdens de opleiding werk je aan opdrachten van echte klanten of projecten die je zelf inbrengt. In het samenspel tussen inhoud, vorm en techniek ontwikkel je een eindproduct dat de boodschap krachtig overbrengt. Alle apparatuur die je hiervoor nodig hebt, leen je bij het AV-magazijn van SintLucas.

Wat maak ik?

Je maakt die korte film die je al een tijdje in je hoofd hebt, draait een multicamproject op een festival, schiet een toffe videoclip of je maakt een reportage voor een nieuwsitem. De opdrachten variëren van commerciële producties en reportages tot autonoom werk.

Wat leer ik?

Je ontwikkelt vaardigheden op het gebied van onderzoek, conceptontwikkeling, storytelling, cameratechniek, geluidstechniek, montage, broadcast en nabewerking. Tevens is er aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling, zodat je groeit als vakspecialist en als persoon. Uiteraard maken ook algemene vakken zoals Nederlands en rekenen deel uit van het programma.

Waar loop ik stage?

Afhankelijk van jouw interesses en leerwensen kies je voor een stageplaats bij een videoproductiehuis, een landelijke of regionale radio- of televisiezender zoals de NPO of Omroep Brabant, een reclame- of animatiebureau, een poppodium of bijvoorbeeld een facilitair bedrijf.

Wat moet ik kunnen en leuk vinden?

Als AV-specialist kun je een verhaal vertellen. Je vindt het leuk om dingen te creëren en maakt daarbij gebruik van AV-software en apparatuur. Je hebt een onderzoekende houding, experimenteert graag, durft fouten te maken en komt met originele oplossingen. Ook heb je gevoel voor communicatie en kun je je goed inleven in de doelgroep. Je bent een echte teamplayer die initiatief neemt om samen een mooi eindproduct te realiseren. Tot slot hou je van afwisseling in je werk en vind je het leuk om veel op pad te zijn.

Wat kan ik na SintLucas?

Mogelijk blijf je werken bij je stagebedrijf als audiovisueel vormgever, cameraman of in de montage, start je je eigen bedrijf of kies je voor een vervolgopleiding aan een hbo zoals de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, het Ritcs in Brussel of de Filmacademie in Amsterdam.
Tijdens de opleiding ontwikkel je een groot netwerk van medestudenten, bedrijven en specialisten waar je later in je werk of als freelancer je voordeel mee doet.