SiNTLUCAS EINDHOVEN

Mediavormgeving

Niveau 4 - 4-jarige opleiding

OPLEIDING IN HET KORT

Als mediavormgever weet je (combinaties) van grafische, audiovisuele en interactieve vormgeving op een effectieve en pakkende manier in te zetten.

Een virtual reality beleving van een nieuwbouwhuis. De reclamecampagne van jouw favoriete sneakermerk. Of een interactieve installatie die mensen bewust maakt van het scheiden van afval. Drie voorbeelden van mediatoepassingen waarbij communicatie, vormgeving, interactie en technologie perfect samenkomen. De wereld van online en online mediaproducties is breed: bijvoorbeeld websites, apps, animaties, posters, (digitale) illustraties, virtual reality ,installaties en combinaties hiervan. Tijdens de opleiding ontwikkel je kennis en vaardigheden om een breed scala aan media voor uiteenlopende toepassingen en doelgroepen te realiseren.

Open dag 5 november

Mediavormgeving

De opleiding is niet van A tot Z voor jou uitgestippeld. Op basis van je interesse en talent ontwikkel je jouw persoonlijke leerroute. Je kunt je verdiepen in vakgebieden als Crossmedia vormgeven, Digital design & motion, Creative technologies en immersive design of je breed als mediavormgever te ontwikkelen.

Toelatingseisen

  • Minimaal diploma vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg
  • Overgangsbewijs van havo 3 naar 4
  • Portfolio

Diploma

Mediavormgever

Crebonummer opleiding: 25633

Kosten

Op deze pagina vind je meer informatie over kosten.

Verkort traject havo/vwo

Doe je dit schooljaar eindexamen havo/vwo, of heb je je diploma al? Dan kun je de opleiding Mediavormgeving versneld in drie
in plaats van in vier jaar afronden.

Bijzondere leerroute A6

Naast het reguliere onderwijs bieden wij een nieuwe onderwijsvorm aan waarin maximale ruimte is voor je eigen leerproces. Je maakt zelf
keuzes als het gaat om projecten, leerplek en bijvoorbeeld tijdsindeling. Na een toelatingsgesprek kun je vanaf leerjaar 2 instromen.

Bachelor Visual Communications

Zoek je naast je mbo-opleiding extra uitdaging? Dan kun je vanaf het derde jaar kiezen voor de Bachelor-opleiding Visual Communication. Je haalt dan je mbo-diploma en Britse Bachelor in vier jaar.

Wat doe ik?

Een typische aanpak voor een mediavormgever: Je start met het ontwikkelen van een basisidee, een concept. Hiervoor doe je onderzoek naar de opdrachtgever, de doelgroep en het probleem waarvoor je een oplossing ontwikkelt. Je experimenteert met vorm, stijl en media om je verhaal en boodschap pakkend over te brengen. Je maakt vervolgens proefversies om je ideeën te bespreken en om erachter te komen of ze te realiseren zijn. Dan ga je aan de slag met de uitwerking in 2D- en 3D-visualisatieprogramma’s en andere software, of je voert projecten uit waarbij je de nieuwste vormen van technologie gebruikt, zoals robotica of sensory reality (gericht op het creëren van belevingen voor de zintuigen)

Wat maak ik?

Het vakgebied van de mediavormgever is breed. Voorbeelden van producten waaraan je werkt zijn virtual en augmented reality toepassingen, product
visualisaties, animaties, illustraties, websites en apps. Met een combinatie van grafische, interactieve en audiovisuele media-uitingen (zoals logo, huisstijl, fotografie en video) ontwikkel je complete campagnes. Denk ook aan digitale en fysieke toepassingen zoals belevings- of kunstinstallaties.

Wat leer ik?

Je ontwikkelt kennis en vaardigheden op het gebied van conceptontwikkeling, 2D en 3D art, animatie, illustratie, interaction design, webdesign, typografie en kleur. Je leert werken met verschillende softwareprogramma’s waaronder Adobe-pakketten en Blender. Ook krijg je het vak marketing en communicatie om pakkende verhalen te ontwikkelen. Uiteraard behoren ook algemene vakken als Nederlands, Engels en rekenen tot het programma.

Wat moet ik kunnen en leuk vinden?

Je hebt gevoel voor vormgeving, communicatie en technologie. Je kunt je goed verplaatsen in anderen en hebt belangstelling voor het gedrag van mensen. Je bent nieuwsgierig, onderzoekend en experimenteert graag. Uiteraard weet je wat er in de samenleving speelt en volg je technologische
vernieuwingen en andere trends op de voet. Door deze kennis te combineren kom je tot vernieuwende technische en interactieve concepten en media-uitingen.

Wat kan ik na SintLucas?

Je kunt aan de slag als mediavormgever, conceptontwikkelaar of (junior) artdirector. Met je diploma op zak kun je ook doorstuderen aan bijvoorbeeld een kunstacademie of opleiding op het gebied van communicatie of mediadesign.

Zie jij deze opleiding wel zitten?

Kies dan voor de mbo-opleiding Mediavormgeving. Lees dan meer over de aanmeldprocedure of vraag informatie aan.